MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ CUMHURİYET ÖZEL SAYISI ÇIKTI


HABER


 
Elektrik Mühendisliği Dergisi’nin Cumhuriyetin 100. Yılı Özel Sayısı yayımlandı. Dergide, enerjiden haberleşmeye, mühendislik eğitiminden elektromekanik sanayiye, demiryollarına, biyomedikal ve teknolojik gelişmelere dek uzanan EMO’nun mesleki alanlarında 100 yılda nereden nereye geldiğimizi ortaya koyan dosya yazıları yer alıyor. Ayrıca geçmişten bugüne EMO Yönetim Kurulu Başkanlarının görüş ve değerlendirmelerine yer veriliyor.
 

 

Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin Cumhuriyetin 100. Kuruluş Yılına özel hazırlanan 473. Sayısı çıktı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 48. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, dergideki "EMO`dan…" başlıklı yazısında, demokrasi, laiklik ve çağdaşlaşma yolunda önemli bir adım olan Cumhuriyetin kazanımlarına ve yıllar içinde yaşanan gerilemelere dikkat çekiyor.  "Emperyalizmi yenilgiye uğratan Cumhuriyetimiz, özelikle 12 Eylül darbesinin ardından daha net biçimde görülen küreselleşme/yeni dünya düzeni ve yerli işbirlikçilerinin eliyle tahribata uğramış, son 20 yıldır işbaşında olan siyasal iktidar da tahribata son noktayı koymuştur" diyen Ulutaş, bu sürecin tersine çevrilmesi için neler yapılabileceğini anlatıyor.

Özel Sayının Editörü, Elektrik Mühendisliği Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Orhan Örücü, "Cumhuriyet`e Borcu Olanlar, Borçlarını Ödemeli" başlıklı yazısında, Cumhuriyetin kuruluş yıllarından bu yana mesleki alanlarımızda yaşanan gelişmelere kısaca değiniyor. Örücü, "100 yıllık Cumhuriyete yönelik kapsamlı eleştirilerimiz olabilir ki vardır ancak şunu unutmayalım ki bağımsız, çağdaş, demokrat, laik, sosyal, kamucu ve hukuka dayalı bir ülke, toplum yaratmanın tek koşulu da Cumhuriyettir" diyor. Orhan Örücü dergimize "Enerji Tarihimiz" ve "Ülkemizde Elektronik Sanayinin Durumu-Kısa Özet" başlıklı yazılarıyla da katkı veriyor.

Dergide dosya yazıları Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Türkcan`ın "Türkiye Bilim ve Teknolojide Neden Geri Kaldı?" başlıklı yazısıyla başlıyor. Türkcan yazısında, Cumhuriyetin iktisat politikaları ve sanayisinin, iç ve dış gelişmelerle bağlantılı bir şekilde nasıl şekil aldığını ortaya koyarken, Türkiye`nin henüz olması gerektiği yerde durmadığını vurguluyor.

EMO 48. Dönem Enerji Daimi Komisyonu Başkan Yardımcısı Teoman Alptürk, "Cumhuriyet Döneminde Ülkemiz Elektrik Enerjisi Sektörü (1923-2023) Yüz Yıla Genel Bakış" başlıklı yazısında, bu alanda uygulanan politikaları ele alıyor, dün ile bugünü karşılaştırıyor. Cumhuriyet Öncesi, Cumhuriyet, TEK, Özelleştirme ve Piyasalaşma dönemlerini ayrı ayrı anlatan Alptürk, "öncelikle bozuk gidişe dur denilerek, ülke ve toplum çıkarlarına aykırı uygulamaların sona erdirilmesi" gerektiğini belirtiyor.

EMO 48. Dönem Enerji Daimi Komisyonu Başkanı Nedim Bülent Damar da dergi yazısında "Türkiye`de Nükleer Santrallar ve EMO`nun Nükleer Santrallara Karşı Mücadelesi"ni anlatıyor. Dünyada ve Türkiye`de nükleer santralların nasıl gündeme geldiği ve bugüne kadar yaşanan gelişmeleri aktaran Damar, siyasi iktidarın ülkeyi tehlikeli ve geri dönülmez maceraya attığını vurguluyor. Damar, "Türkiye ne olursa olsun amasız fakatsız bu maceradan vazgeçmeli" diyor.

Daha sonra Elektrik Mühendisi Muhsin Dugan, "Cumhuriyetin 100. Yılında Yenilenebilir Enerji Sektörü" başlıklı yazısında, su, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle-biyogaz gibi enerji kaynakları ve kullanımı ile ilgili bilgi veriyor. YEKDEM sistemini değerlendiren Dugan, "Tam bağımsızlık hedefi ile çıkılan yolda Cumhuriyet`in 100. yılında Amerikan Doları ile elektrik sektöründe işlemler yapmak sanki mandacıların rövanşı gibi olmuştur" görüşünü dile getiriyor.

Elektrik Mühendisi Turan Pazarlı, "Evimize Gelen Elektriğin Serüveni" yazısı ile siyah-beyaz nostaljik fotoğraflar eşliğinde Ankara`da elektrik sisteminin nasıl kurulduğunu ve hangi aşamalardan geçtiğini anlatıyor.

"Türkiye`nin kaçırdığı fırsatlar…"

Dergimiz İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duran Leblebici`nin "Türkiye`de Mikroelektronik Alanındaki Gelişmelerin ve Kaçırılan Fırsatların Tarihçesi" başlıklı yazısı ile devam ediyor. Yazısında ülkemizde bu alanda 70`li yıllarda başlayan gelişmeler ve bugüne kadar yaşananlara değinen Leblebici, Türkiye`nin mikroelektronik üreticileri arasına girmesi fırsatının nasıl kaçırıldığını çarpıcı biçimde ortaya koyuyor.

EMO İstanbul Şubesi`nin geleneksel "Saygı Buluşmaları" etkinliği kapsamında Dr. Fikret Yücel ile yapılan söyleşinin haberi, "Türkiye`de Elektronik Sanayi Nasıl Gelişti" başlığı ile yer alıyor. EMO Basın Görevlisi Bahar Tanrısever`in haberleştirdiği söyleşide Dr. Fikret Yücel, 1950`li yıllardan bu yana elektronik alanında atılan adımlar ve kaydedilen gelişmelerin yanı sıra özelleştirme, yabancılaştırma politikaları nedeniyle yaşanan olumsuzlukları aktarıyor.

Elektromekanik Sanayiciler Derneği Genel Sekreteri Avni Aydoğan, "Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye Elektromekanik Sanayii" başlıklı yazısında, elektrik üretim, iletim ve dağıtım ekipmanları imalat sanayinin gelişimi hakkında istatistiki veriler eşliğinde bilgilendirmede bulunuyor.

Ardından EMO 48. Dönem Biyomedikal MEDAK Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Şahin`in "Türkiye`de Tıbbi Cihaz Sektörünün Durumu ve Sektöre Mühendislik Yaklaşımları" başlıklı yazısı geliyor. Sektörün içinde bulunduğu koşulların değerlendirildiği yazıda, sorunların çözümü ve gelişme sağlanması için öneriler de sıralanıyor.

PTT`den Telekom`a Tarihi Yolculuk

Dergi yazıları Elektronik Yüksek Mühendisi Selçuk Esen`in "Gerçek Bir Cumhuriyet Olabilmek Umuduyla…" başlıklı yazısı ile devam ediyor. Esen, Cumhuriyet tarihi, siyasi ve toplumsal gelişmelerin yanı sıra EMO çatısı altında verdikleri mücadele de dahil anılarını ve tanık olduklarını aktarıyor.

Daha sonra Dr. Fikret Yücel`in Türkiye`de Telekomünikasyonun Kısa Öyküsü" başlıklı yazısı dergimizde yer buluyor. Yazıda 1850`li yıllardan başlayarak telgraftan PTT`ye, Türk Telekom`dan uydu haberleşmesine uzanan süreç anlatılırken, okuyucu tarihte bir yolculuğa çıkartılıyor. Yazıda Türk Telekom özelleştirmesinin olumsuz sonuçlarına da değiniliyor.

Elektronik Mühendisi Abdulkadir Kahraman dergimizdeki "Bilgisayar Adı Nereden Geliyor" başlıklı yazısında, hem bilgisayar kelimesinin nasıl belirlendiğini hem de binlerce teknoloji teriminin nasıl Türkçeleştirildiğini anlatıyor.

Dosya yazıları EMO Ankara Şube Eski Müdürü Neşe Akkoç`un, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Erdil ile yaptığı çevrimiçi söyleşinin haberi ile devam ediyor. "Bağımlılığı Kırmanın Tek Yolu; Yüksek Teknolojili Ürün Üretmek" başlıklı yazıda Erkan Erdil, günü kurtarmaya yönelik politikalar değil, planlı ve uzun vadeli politikalar geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

"Yalnız Değilsin"

Kaçak elektrik kullanımına karşı mücadele ederken, 2002 yılında hain bir saldırıyla katledilen üyemiz Hasan Balıkçı`yı dergimizde Ersin Toker imzalı "Yalnız Değilsin" başlıklı yazı ile anıyoruz.

Elektronik Yüksek Mühendisi Ali Nihat Yazıcı "Cumhuriyetin 100. Yılında TRT ve Yayıncılık" başlıklı yazısında, ülkemizde radyo ve televizyonun gelişim sürecini, anayasa ve kamu yayıncılığını, özel TV-radyoları ve son olarak sayısallaşma sürecini anlatıyor. Yazıcı, kamu yayıncılığına her zamankinden daha çok gereksinim duyulduğunun altını çiziyor.

Ardından Elektrik-Elektronik Yüksek Mühendisi Özgür Coşar, "5G Üzerinden Karasal Radyo-Televizyon Yayıncılığı" başlıklı yazısında, bu alandaki teknolojik gelişmelere dikkat çekerek, Cumhuriyetin 100. Yılında 5G üzerinden yayıncılık için fırsat penceresinin yakalanması umudunu dile getiriyor.

Mühendislik Eğitimi

"Cumhuriyetin 100. Yılında EMO`nun Meslek Alanına Giren Bölümlerde Eğitim Süreci ve Sorunlar" başlıklı yazı, elektrik mühendisleri İrfan Şenlik ve Orhan Örücü`nün imzasıyla dergimiz sayfalarında yer alıyor. Yazıda, grafik ve tablolar eşliğinde mühendislik eğitiminin durumu, sorunlar ve çözüm için yapılması gerekenler aktarılıyor.

Elektrik Yüksek Mühendisi Gürcan Banger, "Endüstri 4.0, Yeni İş Gücü ve Mesleki Eğitim" başlıklı yazısında, Endüstri 4.0`a geçiş sürecinin hızlandırılması doğrultusunda eğitim ve iş gücü yetkinliklerinin geliştirilmesi, ar-ge ve ür-ge faaliyetlerinin yoğunlaştırılması ile sanayi sektörlerinin sürece daha fazla dahil edilmesi üzerine odaklanılmasını öneriyor.

EMO 48. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Tuna, "Dünyada ve Türkiye`de Demiryolları" başlıklı yazısında, yurtdışında ve ülkemizde demiryollarının gelişimini tarihi fotoğraflar eşliğinde anlatıyor. Ulaşımın bir kamu hakkı olduğu ve bu amaca hizmet edebilecek en önemli sistemin de demiryolları olduğunu belirten Tuna, ülkemizde sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin de görev alacağı bir ulaşım master planının ortaya konulmasını öneriyor.

Dergide daha sonra Elektronik Yüksek Mühendisi Önder Şişer tarafından hazırlanan "ChatGPT ile Sohbet, Sorular ve ChatGPT Cevapları" yazısı yer alıyor. Yazıda, son dönemin öne çıkan yapay zeka robotlarından ChatGPT`nin meslek alanlarımız ve geleceğe yönelik sorulara verdiği yanıtları bulabilirsiniz.

EMO YK Başkanları Cumhuriyeti Anlatıyor

Cumhuriyetimizin 100. Yılı özel sayısında, bugüne dek EMO Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan meslektaşlarımızın görüşlerine de yer vermek istedik. Bu kapsamda talebimize olumlu yanıt vererek yazı gönderen Özdoğan Gündüz, Aybars Ungan, Nedim Bülent Damar, Teoman Alptürk, Kaya Bozoklar, Mustafa Asım Rasan, Hacı Ali Yiğit, Cengiz Göltaş, Kemal Bekir Ulusaler, Musa Çeçen, Hüseyin Yeşil, Hüseyin Önder, Bülent Pala ve Mahir Ulutaş`ın yazılarına yer veriyoruz. Ayrıca Latif Karadağ ve Ahmet Altay Varol ile önceki yıllarda yapılmış söyleşileri özetleyerek yayımlıyoruz.

Dergimiz daha sonra Elektrik Mühendisi Mustafa Küçük`ün tarafından hazırlanan "Ahmet Erol Albayrak Anısına…" yazısı ile devam ediyor.

Necla Dulkadiroğlu`nun hazırladığı Kitap Tanıtımı bölümünün ardından Yükseköğretim İstatistikleri okuyucuların beğenisine sunuluyor.

"Fennikarikatürler" sayfasında da Tayfun Akgül`ün günceli yakalayan bir karikatürüne yer veriliyor.

Elektrik Mühendisliği Dergisi`ne aşağıdaki bağlantıdan elektronik ortamda ulaşabilirsiniz.

 

Bağlantılar

www.emo.org.tr/yayinlar/dergi_goster.php?kodu=1325&dergi=1
 


KRT TV- ANA HABER

18.11.2024
 


Çok Okunanlar


SON KAYNAK TEDARİK TARİFESİ TEBLİĞİ - ELEKTRİK FİYATLARI VE FATURALARI (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

ELEKTRİĞE ZAM MI GELİYOR? AÇIKLAMA GELDİ (HABER61.NET)

ELEKTRİK FATURALARI KATLANACAK (YENİ YAŞAM)

TUSAŞ’A YÖNELİK TERÖR SALDIRISINI KINIYORUZ

TÜM GÖZLER EPDK’DAYKEN ELEKTRİĞE ZAM İDDİALARI İÇİN AÇIKLAMA: ‘TÜKETİM AYNI KALSA BİLE ELEKTRİK FATURALARI…’ (GERCEKGUNDEM.COM)

ELEKTRİK FİYATLARINA ZAM GELİYOR: EMO`DAN KRİTİK UYARI! (CUMHURİYET.COM.TR)

MAHMUT KURTULMAZ YAŞAMINI YİTİRDİ

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER (WEBİNAR): YG KORUMA VE AG İŞLETME TOPRAKLAMA BİRLEŞTİRME KOŞULLARI

TMMOB 70. YIL ETKİNLİĞİ

EMO TV’DE IŞIK KİRLİLİĞİ, NEDEN OLDUĞU SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ DEĞERLENDİRİLDİ

Okunma Sayısı: 848


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.