|
Cin malı oyuncaklarının parçalarını kullanan ODTÜ'lü 12 kişilik RoboTürk takımı yarışma için 5 robot daha yapmak zorunda.
Robot teknolojisi ve yapay zekâ alanındaki yanşmaya katılmaya hak kazanan 12 Orta Doğu Teknik Üniversiteli öğrenci 35 bin doları bulamadı. RoboTürk takımı, ilk robotu Çin malı oyuncaklarla printer‘lardan söktükleri parçalarla yaptı.
Çin‘de on yıldır düzenlenen "Robocup Yanşması"nda Türkiye‘yi temsil etmeye hak kazanan 12 Orta Doğu Teknik Üniversiteli (ODTÜ) gençten oluşan takım, teknik ekipman için gerekli parayı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kummu (TÜBİTAK) dâhil hiçbir kurumdan bulamayınca, Çin malı oyuncaklarla printer‘lardan söktükleri parçalarla robot yaptı. Yanşmaya katılabilmek için 5 robot daha yapması gereken RoboTürk takımı, gerekli 35 bin doları bulamadıkları takdirde robotları kişisel kredi ya da borç alıp yaparak Türkiye‘yi temsil edecek.
2008 Haziran‘ında yapılacak Robocup yarışmasında yapay zekâya sahip robotlardan oluşan takımlar, FIFA kurallarına göre futbol oynuyor. Beş ana kategoride düzenlenen yarışmada, Türk takımının katılacağı Small-Size liginde, 6 adet robot, 20 metre büyüklüğündeki yeşil sahada futbol oynuyor. Hiçbir insan müdahalesinin olmadığı yarışmada robotlar, takımların önceden kendilerine yüklediği yazılımlar sayesinde taktik hesaplamalarını da oyunun gidişine göre kendileri yapıyor. Kendilerine yüklenen dijital görüntüleme sistemiyle toplan algılayan robotlar saniyede 4 metre hızla yürüyebiliyor ve yapay zekâ sayesinde düşünebiliyor.
93 kanaldan canlı yayın
Yarışma robot teknolojisi alanmda ülkelerin teknolojide geldikleri son noktayı tüm dünyaya sergilemeleri açısından önemli bir platform olarak kabul ediliyor. Yarışma, aslında hem Türkiye‘nin hem de Türk şirketlerinin teknolojik ilerleme seviyesini göstermesi açısından büyük bir fırsat. Tüm dünyada 93 kanalda canlı yayımlanacak olan yarışmada takımlara sponsorluk desteği veren firmalar da afiş, flama ve brandadan yarışmacı tişörtlerine kadar her türlü tanıtım materyalini kullanıp kendi reklâmını yapabiliyor. Dünyanın en büyük teknik örgütü olan IEEE‘ye (Institute of Electrical and Electronics Engineering-Elektrik Elektronik Mühendisliği Enstitüsü) üye olan ODTÜ öğrenci kolu da yarışmaya katılmak için başvurdu ve kabul edildi. Öğrenciler yanşma için gerekli 6 robotu yapabilmek için yola çıktı. Robotların yapımında kullanılacak 35 bin dolar İçin TÜBİTAK da dâhil birçok kamu ve özel kuruluşa başvuran takım her defasında "Bu bizim alanımız değil" ya da "Buna bütçemiz yok" cevabı aldı.
Yanşmaya katılmak için gerekli ilk demo robotu Çin‘den gelen elektronik oyuncaklarla bilgisayarlardan söktükleri parçalarla yapan RoboTürk takımının Otomasyon Grubu Üyesi Ümit Arabul, şunları söylüyor: "Konaklama dâhil 60 bin dolara ihtiyacımız var. Ama ilk etapta bizim için önemli olan 5 robotu tamamlayabilmek. İhtiyacımız olan 35 bin doları bulabilmek için TÜBİTAK dâhil aralarında Koç, Sabancı, Zorlu, IBM gibi Türkiye‘nin en büyük şirketlerinin de bulunduğu birçok kuruluşa gittik. Bütçe ayıramayacaklarını söylediler. Sponsor bulamazsak kredi ya da borç alarak yanşmaya katılacağız."
Sponsor bekliyorlar
Şirketlerden gelecek her türlü sponsorluk teklifine açık olduklannı söyleyen Arabul, "Robotların hepsine takma isim verebiliriz, sponsor şirketin isminin yer aldığı tişörtler giyebiliriz. Yanşma öncesi ve sonrası katılacağımız tüm uluslararası fuarlarda robotların üstüne sponsor şirketin logolarını koyabiliriz" diyor.
RoboTürk takımının robotları yetiştirmek için Kasım ayına kadar süresi var. Arabul bunun nedenini "Bu robotlar bittikten sonra asıl yapay zekâ için özel bir yazılım geliştirmeye başlamak zorundayız" diye açıklıyor.
|
|
|