MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İSTANBUL ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR

   · 

SMM NEDİR?

   · 

ÖLÇÜM VE BİLİRKİŞİLİK İÇİN BAŞVURU

   · 

YAYIN SATIŞ VE KİTAP LİSTESİ

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 EDİRNE   İSTANBUL   KIRKLARELİ   TEKİRDAĞ 
 

 
MİSEM EĞİTİMLERİ
 

EMO İstanbul Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 83

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

PANEL: TEKNİK EMEK GÜCÜNÜN ÖRGÜTLENMESİ FORUM: BİLİŞİMDE ÖRGÜTLENME YAPILDI


HABER


 

Teknik Emek Gücünün Örgütlenmesi başlığıyla 31 Ocak günü düzenlenen panel-forum yapıldı. 75 kişinin izlediği panel-forum İstanbul Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nün Balmumcu’daki konferans salonunda gerçekleştirildi.


 

Saat: 14:00‘te Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Karaçay‘ın açış konuşmasını yaptığı panele katılan konuşmacılar:
Prof. Dr. Atilla Göktürk (Muğla Üniversitesi )
Mehmet Beşeli  (Birleşik Metal-İş Genel Sekreter Yrd.)
Kurtuluş Kaya (EMO İst. Şubesi Başkan Yardımcısı)
Özgür Günay  (Elektronik ve Haberleşme Mühendisi)
Ece Kocabıçak (Bilgisayar Mühendisi)

Panelistlerden biri olan Prof. Dr. Atilla Göktürk‘ün aynı zamanda yönettiği oturumda konuşmacılar: Bilişim sektörünün tarihsel ve bugünkü durumu, teknik emek gücü olarak adlandırılan beyaz yakalıların genel örgütlülük açısından ve de TMMOB ve Odalardaki konumları açısından durumu, bu kesimin diğer emek güçleriyle birlikte örgütlenmesinin olanakları ve yararları, sendikalar açısından böyle bir ortak örgütlenmenin sınırları ve zorlukları ele alındı. Bu kesim içindeki kadın çalışanların durumu ve hakları üzerinde görüş ve önerilerini belirtiler.  Geçtiğimiz yıl gündeme gelen ve bilişim çalışanlarının örgütlenmesi açısından ateşleyici bir rol oynayan IBM Türk‘deki sendikal örgütlenmeye sık sık değinilen konuşmalarda bu örgütlenmenin önemi ve sorunları ele alındı.    

Konuşmacıların görüşlerini açıklamasından sonra, izleyicilerden gelen sorulara ve açıklamalar yönelik ikinci tur konuşmalar yapıldı. Programa göre 16:30‘da bitmesi gereken panel 17.00‘ye kadar uzadı.

17:30‘da başlayan Bilişimde Örgütlenme içerikli forum katılımcıların konuşmasıyla gerçekleşti. 20‘ye yakın katılımcının söz aldığı bu bölümde konuşmacılar görüş ve önerilerini belirttiler.

Şubemiz YK. Başkanı Erhan Karaçay, açılış konuşmasında;

 "....Gelinen noktada öncelikle,  krizin ülkemizi çok ciddi etkileyeceğini bilim adamları ve iktisatçılar tarafından söylendiği günümüzde sonuçlarının çok ağır olacağı bir sürece girildi. Böyle dönemlerde bedel hep çalışanlara ödettirilmeye çalışılıyor.  Bizde bu bedeli ödememek için örgütlenmek durumundayız. Mevcut meşruiyetimizi daha da ileri doğru geliştirecek bir örgütlenme modelini; öncelikle odalarımızda sonra da sendikalarda örgütlenme konusunda ciddi yollar almamız gerekiyor. Aksi taktirde, mevcut süreçte işsizleştirmenin yoğun olduğu bu dönemde ciddi anlamda daha ağır bedellerle karşı karşıya kalacağız..." dedi.

Prof. Dr. Atilla Göktürk, Mühendislik ve mimarlık alanındaki değişim ve gelişmeleri anlatırken "esnekleştirme" konusuna değindi:

"...Mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin ya da teknik elemanlarının çalışma koşullarına baktığımızda, değiştiğini ifade edebiliriz. Yani hizmetin kendisi değişti.  Buna bağlı olarak mühendis ve mimarın ve teknik elemanın kendisi değişmek zorunda kaldı. Bu değişince de örgütlenme de değişti.  Ve buna uygun örgütlenmenin de tartışılması gerekiyor.

Mühendislik, mimarlık alanını etkileyen hangi noktalar oluştu ki biz böyle tartışmalar yapıyoruz. Bu değişim çerçevesinde mühendislik ve mimarlık açısından baktığımızda, bu alan nitelikli bir işgücü alanı. Nitelikli işgücü alanında nasıl sonuçlar ortaya çıkar? Neler olabilir?

70 sonrası süreçte üretimin yeniden organizasyonuyla karşı karşıyayız. Bu neyi değiştiriyor?  Bu değişimi üç ana başlık altında tanımlayabiliriz. İş organizasyonunu değiştiriyor. Devletin değişimini ortaya çıkarıyor ve uluslararasılaşma ortaya çıkıyor. Bunun detaylarına doğru indiğimizde önemli noktalar söz konusu diyebiliriz.  Örneğin iş organizasyonunun değişimi boyutunda olaya baktığımızda teknolojinin değişmesi ve bunun da üretim sürecine uygulanması  anlamında  çok çarpıcı biçimde mühendis ve mimar bu noktada rol oynuyor. Bunu daha da detaylandırdığımızda bilginin ve doğal kaynakların metalaştırıldığını veya özel mülkiyete konu olduğunu görebiliyoruz. Asıl olarak da, iş organizasyonundaki değişimin en önemli bir boyutu da esnekleştirme konusundaki boyuta dikkat çekmek isterim. Esnekleştirme dediğimizde yine, teknolojide, üretimde, organizasyon yapılarında ve emek sürecinde bir esnekleştirme durumuyla karşı karşıyayız. Bu nedir diye bakar isek; mesela çok yönlü beceri ve alışkanlıklarla donanma işlemi; mesela, değişik istihdam modellerinin hayata geçmesi; mesela, ücret belirlemede bireysel performansın ya da kurumsal performansın öne çıkması gibi bir takım faktörler esnekleştirme çerçevesinde ele alınabilecek konulardır. ..."

Birleşik Metal-İş adına konuşma yapan Mehmet Beşeli başta kendi işkolu  olmak üzere çeşitli işkollarında işçilerle, mühendis ve mimarların aynı çatı altında örgütlenmesi konusunu ele aldı:

"....Ortak örgütlenme bir gönüllük içersinde gelişmediği sürece sadece bizim temennimiz olarak kalacaktır.  Bu kesimler eğer işçilerle bugün ortak örgütlenemiyorlarsa,  kabaca yasalara, örgütlenmenin zorluklarına bağlamamak gerekir.  İşçilerin mühendisleri algılamaları, yani kendilerinden görüp görmeme meselesi; bizim işkolumuzda işçiler mühendisleri işverenin adamı ya da işveren olarak algılıyorlar. Yanlış olmasına rağmen böyle bir gerçekle karşı karşıyayız. Bugün mühendisler bir kısmı kendilerini işçi sınıfının bir parçası olarak görürken,  bir kısmı da görmüyor.  

Temennimiz odur ki, kendileri ayrı, bağımsız sendikalarda örgütlensinler. Tabi ki, temennimiz bu ama, bugünkü yasalar buna da izin vermiyor.  Mevcut sendikalarımız işkolu temelli örgütlenmektedirler. Böyle bir model olan ülkemizde ve bir başka engel olarak da, aynı işyerinde birden fazla  toplu sözleşme yapılamıyor. Yani mühendisler kendi sendikalarını kurmuş olsalar bile bugünkü koşullarda Toplu İş  Sözleşmesi yapamayacaklar.

O yüzden, bugünkü koşullarla düşündüğümüz zaman en kolay örgütlenme yolu, örgütlü olan sendikalarda bir araya gelmektir.  Bunun gerçekleşmesi ise gerçekten zor; Bir tarafta algı meselesi var, diğer yanda sınıf içi ilişkilerde problemler var. Mühendisler kendilerini nasıl görüyorlar? Kendilerini nasıl tanımlıyorlar?...."



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


ŞUBEMİZDEN TEDAŞ 7.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE ZİYARET

YENİ ÜYE BULUŞMASI ŞUBEMİZDE GERÇEKLEŞTİ

GENÇ MÜHENDİSLER KOMİSYONU TOPLANDI

YTÜ`DE GENÇ MESLEKTAŞ ADAYLARIMIZA EMO SUNUMU

İTO ELEKTRİK EKEPMANLARI MESLEK KOMİSTESİ VE SEKTÖR DERNEKLERİ İLE BİR ARAYA GELDİK

YANGIN SPRİNKLER SİSTEMİ BİLEŞENLERİ İÇİN FM ONAYI SERTİFİKASYON SÜRECİ WEBİNARI

SİNEMA ATÖLYESİ BAŞLIYOR

959. GÜNÜNDE #ADALETNÖBETİNDE`YİZ!

FOTOĞRAF ETKİNLİKLERİ ATÖLYESİ BAŞLIYOR...

ŞUBEMİZDEN KADIKÖY BELEDİYESİ`NE ZİYARET

Okunma Sayısı: 4777


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.