MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI’NDAN İKİ KİTAP (KAYNAK ELEKTRİK)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


Bilgisayar ve Beyin

Bilgisayar ile insan beyni arasındaki analoji üzerine on yıllardır düşün insanları kafa yormaktalar.
20. yüzyılın önde gelen matematikçilerinden John Von Neumann da bu isimler arasında. "Bilgisayar ve Beyin" çalışması, Ali Değirmenci‘nin çevirisi ile Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) yayınları arasından çıkan Neumann, 1956 bahar döneminde Yale (iniversitesi‘nde verdiği, ABD‘deki en eski ve önemli akademik ders serilerinden Silliman Dersleri‘nden derlenen kitabında, yaklaşık 50 yıl öncesinden günümüze ışık tutuyor.

Kitap, 2000 yılında, ABD‘de, sinirbilimci düşünür Paul M. Ve Patricia S. Churcland‘ın. Neumann‘ın çalışmasının önemine vurgu yapan önsözü ile ikinci kez basılmıştı.

John Von Neumann, kitabında, insan yapımı bilgisayarlarla karşılaştırıldığında bazen sayısal ve bazen analog olarak çalışan, ama daima sıra dışı bir istatistiki dil kullanarak işleyen beynin nasıl çözümlendiğini konu alıyor.

Sunuş yazısından: "Kitabında bir makinanın biyolojik zeka ile ilişkisini esi görülmemiş bir açıklık ve kesinlikle özetledi [kitap]. 1950‘lerin belki amatörce, ama güçlü bir motivasyonla Sinirbilim üzerine başladığı çalışmaları sayesinde, problemi yeteri kadar kavrayacak olgunluğa erişmişti: böylece profesyonel hayatında kendini adadığı ‘makinaların‘ kavrayış becerilerini geliştirmek üzerine sonuçlar çıkardı. Bugün bile kontrol edilmesi bir hayli zor ileri görüşlü hesaplama yöntemini kullandığı yarı-analog stratejiyi önermek sureti ile kusurlarını hızla telafi eden paralel işlem süreçlerini de kullanarak, günümüzde de herkesin kullandığı sayısal metaforu geliştirdi."

Katedral ve Pazar

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) başından beri destek olduğu "açık kaynak kodlu yazılım alanında" bir klasik olan. Eric S. Raymond‘un "Katedral ve Pazar" adlı ünlü denemesini kitap olarak bastı. Cihan Gerçek ve Aydın Bodur tarafından dilimize çevrilen kitap, EMO Yayınları arasında. EMO 41.Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen‘in kaleme aldığı sunuş yazısı ile basıldı. Türkçe çeviriye yazdığı sunuş yazısında, "özgür yazılım" ve "hacker" kavramlarına odaklanan Çeçen, bu iki kavramın kapitalizmin protestan etiğine kökten bir başkaldırı içerdiğinin altını çiziyor. Linux‘un "açık model" olarak ortaya çıkmasını sağlayanın bu itki olduğunu savunan Çeçen, açık-kaynaklı modeli şöyle tanımlıyor:

Her şey, bir sorunun ortaya çıkması veya birinin önemli bulduğu bir amaçla başlar. O sorunun çözümü veya kişinin amacını gerçekleştirmesi sadece bu düzeyde kalmaz. Aynı zamanda 0.1.1.sürümünü de oluşturur. Açık modelde alıcı, bu çözümü özgürce kullanma, test etme ve geliştirme hakkına sahiptir. Bu kurgu ancak ve ancak çözüme giden bilgi de (kaynak) beraberinde var ise olanaklıdır."

Eric Raymond‘un açık ve kapalı modeli, pazar ve katedral üzerinden kıyasladığını da anlatan Çeçen, Raymond‘un teorize edişinde, Linux ile "katedralden pazara geçildiğini" belirtiyor.

(Kaynak Elektrik; 01.12.2009)



EMO TV’DE NÜKLEER ENERJİ VE COP29 DEĞERLENDİRİLDİ

28.11.2024
 


Çok Okunanlar


ELEKTRİKTE YENİ DÜZENLEME. OCAK AYINDA FATURALAR NASIL GELECEK? (HALKTV.COM.TR)

CANLI YAYIN: ELEKTRİK TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİNDE ZORUNLU GÜVENLİK KOŞULLARI

SMM VE MESLEKİ DENETİM ÇALIŞTAYI

13. ULUSAL ELECO BAŞLIYOR

HÜ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK 50 YAŞINDA

MİLYONLARCA HANEYE SANAYİ FATURASI (SÖZCÜ)

EMO GİZLİ ZAMMI YARGIYA TAŞIDI

EMO TV’DE “EMEKLİ OL(AMA)MAK” TARTIŞILDI

BPS VE İBK DÜZENLEME KURULU İLK TOPLANTISI YAPILDI

PROF. DR. AYHAN ÇİLİNGİROĞLU VEFAT ETTİ

Okunma Sayısı: 764


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.