MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

`DOĞALGAZ TOPRAKLAMASINI İŞİN EHLİNE YAPTIRIN` (BAŞKENT GAZETESİ, 05.10.2018)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
`Doğalgaz topraklamasını işin ehline yaptırın Doğalgaz topraklaması halkın can ve mal güvenliği için önemli bir konu. Doğalgaz hattının sağlıklı ve tehlikesiz olması için gereken belli standartlar ve kurallar var anlattı. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Müdürü Neşe Akkoç doğalgaz topraklama sisteminde yapılan usulsüzlükleri ve yapılması gerekenleri konuştuk.
 

Akkoç, doğalgaz topraklama sisteminin, işinin ehli mühendisler tarafından yapılması gerektiğini belirterek, "Doğalgazlı her binada doğalgaz borusunun güvenliğini almak gerekiyor." dedi. Doğalgaz borusunun statik elektrik tehlikesine karşı korunması gerektiğini ifade eden Akkoç, şunları söyledi: "Burada bir statik elektrik tehlikesi var ve bu tehlikeye karşı tedbirli olmak hayati tehlikelerin önüne geçmek demektir. Yani doğal gaz borusunda bir gaz kaçağını engellemek ve böylece patlamaya engel olmak bu işle ilgili mercilerin birincil görevidir. Bu konuda standartlar, yasalar ve mevzuatlarla belirlenmiş durumda. Yasalarımızda ya da mevzuatımızda herhangi bir eksiklik yoktur. Yapılması gerekenleri doğru bir şekilde uygularsak hiç sıkıntı yaşamayız." Yasadaki söz konusu standartlara değinen Akkoç, "Söz konusu standartlara göre doğalgazın bir binada nasıl bağlanacağı, oraya nasıl götürüleceğinin bir standardı var. Bu standart diyor ki tesisat yönetmeliğinde doğalgaz borusunu topraklayın diyor. Her binada bir topraklama olmak zorunda elektrik güvenliği açısından. Bunun şöyle basit bir yolu var doğalgaz borusunu alırsın binanın toprak hatuna bağlarsın. Burada asıl mesele binanın sağlık topraklama hattı var mı buna bakmak gerekiyor. Bunu belirlemek için bu hattın sağlıklı çalışıp çalışmadığına dair ölçüm yapılması gerekir. Bunu da topraklama ölçüm cihazı ile elektrik mühendisi ölçebilir. Söz konusu topraklama sistemini elektrik mühendisleri yapar ya da elektrik mühendisinin gözetimi altında, teknisyen, tekniker gibi fen adamları yapar. Aynı zamanda teknik adamının kendisi elektrik tesisatı ölçümü yapabilir ancak bir başkasının tesisatının ölçümü yapamaz." diye konuştu.

DENETİM MEKANİZMASI ÇALIŞMIYOR

Denetim mekanizmalarının çalışmadığını anlatan Akkoç, "Bakın biz bu konuda çalışmalar yaparken, topraklama yapacağım derken kendi doğal gaz borusuna 220 volt elektrik veren elektrikçiler olduğunu tespit ettik. Bina sahiplerinin bunu bilme şansı yok maalesef. Bunu mühendislerimiz tespit edebiliyor. Bu nedenle konu insan hayatıyla doğrudan ilgili." değerlendirmesinde bulundu. Odanın hassas davrandığını belirten Akkoç, şunları söyledi: "Binanın güvenli bir şekilde doğalgaz akışının olduğuna karar verecek kişi elektrik mühendisidir. Mühendis, ölçümünü yapacak raporunu yazacak, rapor edecek. Bizim bu işten Elektrik Mühendisleri Odası olarak herhangi bir beklentimiz yok para kazanmak gibi derdimiz de yok. Biz sadece vatandaşın can ve mal güvenliğini düşünüyoruz. Herhangi bir beklentimiz yok para kazanmak gibi bir niyetimiz derdimiz de yok. Biz sadece vatandaşın can ve mal güvenliğini düşünüyoruz mühendis meslektaşımız gitsin vatandaşın topraklamasını düzgün bir şekilde yapsın. Raporunu yazsın, kaşesini bassın ki mühendis belli olsun. Biz de bunun raporlarını tutalım kayıtlarım tutalım. Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlayalım. Böylece herhangi bir vergi kaçakçılığının da önüne geçilir." ifadeleri kullandı.



ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

01.07.2024
 


Çok Okunanlar


ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENECEK

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 98


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.