MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 409

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU DÜZENLEDİ



 
2. Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı (Wenergy Expo) kapsamında Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi’nin düzenlediği Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Sempozyumu, 10 Mayıs 2024 tarihinde A Hall Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi. Sempozyum kapsamında “Yenilenebilir Enerji Sektöründe Dijitalleşme”, “Fotovoltaik Enerji Sistemlerde Yeni Nesil Uygulamalar ve Çözümler” ile “Elektrikli Araçlar ve Enerji Depolama Teknolojileri” başlıklı oturumlarda 11 sunum gerçekleştirildi.
 

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Sempozyumu çalışmalarına açılış töreniyle başladı. Sempozyumun açılışında konuşan EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gülhan Gürler, EMO`nun yerli ve yenilenebilir kaynaklara çok uzun yıllardır vurgu yaptığını hatırlatarak, "Fosil ve nükleer kaynaklara verilen alım ve fiyat garantilerine karşı mücadele ederek, yenilenebilir kaynakların önünün açılması için çaba sarf ediyoruz. Bir yandan da yenilenebilir kaynaklara ilişkin gerçekleştirdiğimiz çok sayıda etkinlik ve meslek içi eğitimle ülkemizin bu alandaki bilgi birikimini artırmaya gayret ediyoruz. Gururla ifade etmemiz gerekir ki, Odamızın ve Şubemizin de katkısıyla ülkemizin yetişmiş iş gücü, mühendisleri yenilenebilir enerji alanında her türlü yatırımı hayata geçirecek kapasitenin yanı sıra bu alanda Ar-Ge yapacak, teknoloji üretecek yetkinliğe de sahiptir" diye konuştu. 

Enerji ve teknolojide dışa bağımlı olmanın ekonomiyi krizlere açık hale getirdiğini ifade ederek, "Bu nedenle elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payının artırılması hayati önemde olduğu kadar, bu santrallarda kullanılan cihaz ve ekipmanların yerlileştirilmesi de önemlidir" diye konuştu. Yatırımların bugüne kadar alım ve fiyat garantileri kullanılarak uluslararası finans kuruluşlarından alınan kredilerle gerçekleştirildiğine dikkat çeken Gürler, şu bilgileri verdi:

"Bu kredilerin yarattığı olanaklarla yine uluslararası şirketlerden gerekli tüm ekipman neredeyse paket olarak satın alınıp, üretime geçilmiştir. Bu modelle yapılan yatırımlar sonucunda, uzun vadeli ve döviz bazlı ciddi bir borç yükü oluşurken, teknoloji transferi ve yerli sanayi oluşmasında ise sınırlı bir yol alınabilmiştir. Böylece yatırımcının kim olduğundan bağımsız olarak güneş ve rüzgardan elde edilen gelirin uzun vadeli olarak uluslararası finans tekellerine aktarıldığı bir piyasa yapısı şekillenmiştir. Finansmanından, teknoloji üretimine kadar ulusal bir eko-sistem yaratılmadığı sürece, aslan payı hep çok uluslu şirketlerin olacaktır. Bu nedenle ulusal bir eko-sistem oluşması adına bugün gerçekleştirdiğimize benzer etkinlikleri düzenliyoruz."

Lisanssız yatırımlarının günübirlik yapılan mevzuat değişiklerinden zarar gördüğüne dikkat çeken Gürler, "Tüketim noktasında üretim yapabilen dağıtık üretim tesislerinin teşvik edilmesi bir yana en azından mahsuplaşma yöntemi kalıcı kurallara bağlanmalıdır" diye konuştu. Yenilenebilir enerji teknolojilerine yönelik destek sisteminin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Gürler, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Enerji alanındaki yeni ürün yaratmaya yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetleri hem çok boyutludur hem de maliyetlerin önemli bir kısmı çalışmanın ürüne dönüşmeden önceki dönemlerinde oluşmaktadır. Bu nedenle zorlu ve maliyeti yüksek bu geliştirme sürecine gönüllü olan firma sayısı azdır. Güneş santralları için saha geliştirme, projelendirme, mühendislik, mekanik konstrüksiyon, trafo, şalt panosu, orta gerilim sistemi, kablo, tel çit gibi aksamlar yüzde 90-95 oranında yerli kaynaklarla tedarik edilebiliyor. Ama yatırım maliyetinin yaklaşık yüzde 60`ını oluşturan fotovoltaik panel (PV) ve inverterler (evirici) büyük ölçüde ithal edilmektedir. Henüz ülkemizde hücre üretimi istenilen seviyede olmadığında, yerli fotovoltaik üreticilerimizin ithal ara mal kullanma oranı çok yüksektir. Panel üreticisi olarak bilinen firmaların çoğu, ithal edilen hücreleri panel üzerine montajını gerçekleştirerek, dışa bağımlığı yüksek bir üretim yapıyor. Yerli ekipman ve teknoloji geliştirilmesi konusundaki eksikliklerimiz göz önüne alınarak, rüzgâr ve güneş enerjisine ilişkin Ar-Ge çalışmaları enerji alım fiyatlarına dayalı mali mekanizmaları aşacak şekilde planlanmalıdır."

Yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının en azından kendi tükettikleri enerji için yenilenebilir kaynaklara yatırım yapmasını isteyen Gürler, Elektrik Üretim AŞ`nin (EÜAŞ) yenilenebilir kaynaklara odaklanacak şekilde yeniden yapılandırılmasını önerdi. Enerji yönetiminin ticari ve siyasi müdahalelerden uzak özerk bir yapıya devredilmesi gerektiğine vurgu yapan Gürler, "Ucuz ve kaliteli enerjiye erişimi güvenceye almak için yurttaşların dağıtık üretim tesisi kurmaları kamu tarafından teşvik edilmelidir. Kamunun enerji yatırımları önündeki engeller de kaldırılarak, elektrik alanında dikey entegre kamu tekeli acilen yapılandırılmalıdır. Alım ve fiyat garantileriyle kamu kaynaklarıyla finanse edilen çok sayıda termik santralın bugün üretim yapamaz duruma düştüğü göz önüne alınarak, yeniden kamusal planlama ilkelerine dönülmelidir" ifadeleriyle sözlerini tamamladı. 


Dijitalleşme

Açılış töreninin ardından Özgür Tamer`in yönettiği "Yenilenebilir Enerji Sektöründe Dijitalleşme" başlıklı oturum gerçekleştirildi. Bu oturuma Gökhan Batar "Enerji İzleme ve Verimliliğinde IOT Uygulamaları", Ahmet Acar "Türkiye`de Enerji Sektörünün Dijitalleşmesi Kapsamında İş Modellerinin, Teknolojilerin ve Gerekli Mevzuat Altyapısının Değerlendirilmesi", Kadriye Avcü "Akıllı Şehirler için Yeşil Bilişim Teknolojileri", Çağdaş Akarsu ise "Elektrik Dağıtım Süreçlerinde Dijitalleşme" başlıklı sunumlarıyla katılım sağladılar. 


Yeni Nesil Uygulamalar

Prof. Dr. Ceylan Zafer`in yönettiği "Fotovoltaik Enerji Sistemleri: Yeni Nesil Uygulamalar ve Çözümler" başlıklı oturuma ise Doç. Dr. Mete Çubukçu "Yeni Nesil Fotovoltaik Sistem Uygulamaları", Eray Ergin "GES‘lerde Yeni Nesil Planlama ve Uygulama Teknikleri" ve Doç. Dr. Talat Özden "Tarıma Entegre Fotovoltaik Sistemler ve Uygulama Alanları" başlıklı sunumlarıyla yer aldılar. 


Araçlar ve Depolama Teknolojileri

Avni Gündüz`ün yönetiminde gerçekleştirilen son oturum ise "Elektrikli Araçlar ve Enerji Depolama Teknolojileri" başlığı altında düzenlendi. Doç. Dr. Muhsin Mazman`ın "Elektrikli Bir Gelecekte Enerji Depolama Teknolojilerinin Rolü", Anıl Akanalçı "Elektrikli Araçların Gelişimi ve Otomotiv Üreticilerinin Stratejileri", Görkem Özvural "Elektrikli Araç Hızlı Şarj Teknolojileri", Salim Arslanalp ise "Enerji Depolama Teknolojileri" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler. 


 



KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASINDAN ACİLEN VAZGEÇİLMELİ (ANKA)

15.05.2024
 


Çok Okunanlar


SÖYLEŞİ: DUYUDAN ÜRÜNE KOKU

SÖYLEŞİ: 31 MART YEREL SEÇİMLERİ SONRASI YENİ TOPLUMSAL DİNAMİKLER

ÇEVRİMİÇİ SÖYLEŞİ: VDE`DE ÇALIŞMA / VDE`DEKİ İŞ OLANAKLARI

SEMİNER: ELEKTRİK PİYASASINDA TOPLAYICILIK FAALİYETİNE İLİŞKİN GELİŞMELER

SEMİNER: YENİ NESİL SF6 GAZSIZ (SF6 FREE) OG HÜCRELERİ VE GÜNCEL TEDAŞ ŞARTNAMELERİ - AYDIN

SEMİNER: YENİ NESİL SF6 GAZSIZ (SF6 FREE) OG HÜCRELERİ VE GÜNCEL TEDAŞ ŞARTNAMELERİ - MANİSA

MUTLU BAYRAMLAR

TEMSİLCİLİK ZİYARETLERİ : AYDIN, DİDİM, SÖKE, KUŞADASI, NAZİLLİ

SCHNEİDER ELECTRİC FABRİKASINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

WIN FUARINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

Okunma Sayısı: 111


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.