MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÇERNOBİL’İN ETKİLERİ SÜRÜYOR (EVRENSEL GAZETESİ, ONUR BAKIR, 10.10.2006)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

 
Nükleer santrallara ilişkin yasa tasarısı hazırlanırken, Sinop’ta nükleer santral kurulmasına yönelik çalışmalar da hız kazandı. Ancak “Nükleer santrallar güvenli mi” ve “Çernobil kazası Türkiye’yi nasıl etkiledi” sorularına, nükleerciler ve bilim insanları farklı yanıtlar veriyor.
 

Nükleer savunucuları, “Risk yok” derken, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Küçük ve Prof. Dr. İnci Gökmen, “Nükleer santrallar güvenli değildir. Çernobil’in etkileri de hâlâ sürüyor” diyor.

Nükleer savunucularının da dayanak gösterdiği Sağlık Bakanlığı araştırmasına göre Karadeniz’deki kanser vakalarıyla Çernobil faciasının doğrudan bağlantısı yok. Hekimler tarafından gerçekçi ve bilimsel bulunmayan bu araştırmaya kimya mühendisleri de mesafeli yaklaştı. Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Küçük, Çernobil kazasının ardından kameralar önünde çay içen hükümet görevlilerini anımsatarak, “Kaza sonrasındaki tehlikenin halktan gizlenmesi ile bugün Sağlık Bakanlığı’nın Rize ile diğer illerdeki kanser vakaları arasındaki bir fark olmadığını istatistiki verilerle ispatlamaya çalışması arasında bir farklılık görmüyorum” dedi.

Türkiye’ye de etki eden radyoaktif maddelere dikkat çeken Küçük, “Nükleer santral kazasından yayılan ve önce Trakya’yı, sonrada rüzgârın yön değiştirmesiyle Karadeniz bölgesini etkileyen başta, sezyum 134, sezyum 137, stronsiyum 90’ın ölçümleri yapılıp önlemlerin kamuya açıklanması gerekirken üniversitelerin ölçüm yapmaları ve açıklamaları yasaklandı” hatırlatmasını yaptı.

Sezyum 134’ün bugün için etkisi olmadığını belirten Küçük, “Yarı ömür, radyoaktivitenin yarıya inmesi için geçen süredir. Ancak sezyum 137’nin yarı ömrü 30 yıldır. Sezyumun özellikleri potasyum olarak alınmakta olduğundan, vücutta, kaslarda ve karaciğerde depolanıyor” dedi. Sezyum 137’nin hâlâ tehdit oluşturmaya devam ettiğini vurgulayan Küçük, acilen Karadeniz bölgesinde üniversiteler aracılığı ile ölçümler yapılması gerektiğini söyledi.

‘Risk hâlâ var’

ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen ise radyasyonun sağlık riskleri olduğunun, kanser yaptığının bilindiğini kaydederek, “Her radyasyon alan kanser olacak diye bir şey yok elbette. Bu radyoaktivitenin türüne ve ne kadarına maruz kalındığına bağlı. Türkiye’de radyasyondan en çok etkilenenler Karadeniz’de oldu. Özellikle çay toplayan işçiler ve çay fabrikalarında çalışanlar etkilendi. Milyonlarca insan da radyasyon içeren çaylardan içti. Risk hâlâ var. Çernobil’in serpintilerinin sürdüğü alanlar risk taşıyor. Karadeniz’de Çernobil’in etkileri sürüyor” değerlendirmesini yaptı.

Karadenizlilerin kanserin arttığını söylediğine işaret eden Gökmen, “Halk huzursuz ve endişeli. Herkes, bize ne zaman sıra gelecek diye korkuyla bekliyor. Doğrular acı bile olsa anlatılmalıydı. Radyasyonlu çaylar, temiz çaylarla harmanlanarak piyasaya sürülmemeliydi. Halk artık inancını yitirdi. Gerçek neyse halka açıklanmalı” dedi. Nükleer santralların hâlâ güvenli olmadığının altını çizen Gökmen, nükleer atıklara çözüm bulunamadığına ve nükleer enerjinin pahalı olduğuna da dikkat çekti. “Bir diğer boyut ise nükleer bomba. Nükleer santral çalışmaları rahatlıkla nükleer silah üretimine kaydırılabilir” uyarısında bulunan Gökmen, nükleerden vazgeçilmesini istedi. Gökmen’in önerisi ise “enerjide tasarruf, enerjinin verimli kullanılması ve yenilenebilir, temiz enerji kaynaklarının devreye sokulması”.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 3347


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.