MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK ZAMMI VATANDAŞI ÇARPACAK (ZAMAN GAZETESİ, 17.11.2006)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ


 
Hükümetten gelen zam sinyali üzerine bürokratlar elektrikte yeni tarife hazırladı. Aylık tüketimi 150 kilovatsaati aşanlar, faturayı yüzde 40, diğerleri yüzde 5 zamlı ödeyecek. Ancak bir evin ortalama tüketim hesabına göre, sınırın altına düşmek neredeyse imkânsız. Gözler, 4 yıldır zam taleplerini geri çeviren Başbakan Erdoğan'da.
 

IMF ve Dünya Bankası'nın uyarılarına rağmen 4 yıldır elektriğe zam yapmayan hükümet, bütçe dengelerini sarsmamak için tavır değişikliğine gitti. Özelleştirme kapsamındaki TEDAŞ'ın faaliyet zararının yılsonunda 500 milyon YTL'yi bulacağı yönündeki değerlendirmeler de zammı kaçınılmaz hale getirdi. Hükümetten gelen zam sinyali üzerine çalışmalara başlayan Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ bürokratları, 'tarifeli zam' sistemini uygulamaya karar verdi. Zaman'ın ulaştığı bilgilere göre, yeni tarife orta gelirlilerin cebini yakacak. Teklifin Başbakan Tayyip Erdoğan'ın onayından geçmesi halinde, aylık 150 kilovatsaatin üzerinde elektrik kullananlar faturayı yüzde 40 zamlı ödeyecek. Bu oranın altındaki faturalar için de yüzde 5 zam öngörülüyor. Kasım 2003'te sanayiciye yapılan yüzde 5'lik indirim de geri çekiliyor. Başbakan 'evet' derse zamlı tarifenin aralıktan itibaren geçerli olacağı belirtiliyor. Paket sayesinde TEDAŞ'ın elde etmeyi beklediği gelir artışı ise 600 milyon YTL.

TEDAŞ'ın 2000'de gündeme getirdiği; ancak tepkiler üzerine kaldırdığı 'tüketim sınırı' yeniden tartışmalara yol açacak. Ortalama bir ailenin kullandığı eşyalar dikkate alındığında tarifenin gerçekçi olmadığı vurgulanıyor. Buna göre, bir buzdolabı 24 saatte yaklaşık 2 kilovat elektrik harcıyor. Aydınlatma ve televizyon da eklendiğinde aylık tüketim 150 kilovatı buluyor. Dolayısıyla abonelerin önemli bir bölümü elektriği yüzde 40 daha pahalıya satın almak zorunda kalacak. Bu kapsama 4 milyon abonenin gireceği tahmin ediliyor.

Başbakan Erdoğan, geçen cumartesi gerçekleştirilen parti kongresinde elektrik zammının sinyalini vermişti. Doğalgazdan kaynaklanan maliyetin artık elektrik fiyatlarına yansıtılacağını bildiren Erdoğan, "Bu yükü milletimizle paylaşmak zorunda kalacağız." demişti. Enerji Bakanı Hilmi Güler de, "Gerekirse tarife değişikliğine gidebiliriz." açıklamasını yapmıştı. Enerji çevreleri, sosyal politikalara özen gösteren hükümetin elektrikte düşünülen fiyat artışını dar gelirli vatandaşlara yansıtmak istemediğini aktarıyor. Türkiye Elektrik Ticaret AŞ (TETAŞ), eylül başında özelleştirme kapsamındaki dağıtım şirketi TEDAŞ'a sattığı elektriğe yüzde 23,9 zam yapmıştı. Yetkililer, zammın döviz ve petrolde yaşanan artışın yanı sıra enerji KİT'leri arasında yaşanan tahsilat probleminden kaynaklandığını ifade ediyor. Bir yetkili, "TEDAŞ 600 milyon YTL'lik sulama ve aydınlatma bedelini vatandaştan toplayamıyor. Bu açığı Hazine de kapatmak istemiyor. Enerji Bakanlığı ise, 'Hükümetin kararı, bu parayı Hazine vermek zorunda, benim zararım yok, dolayısıyla da zam yapmak istemiyorum.' diyor. İşin içerisine Maliye Bakanlığı'na bağlı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da girince ortaya bir açmaz çıkıyor." değerlendirmesinde bulunuyor. Aynı yetkili, zam tartışmasının büyümesinin arkasında TETAŞ'ın fiyat artışını tarifelere yansıtmayan EPDK olduğunu ifade ediyor.

TEDAŞ bürokratlarının hazırladığı yeni düzenlemenin diğer bir amacı ise enerjinin verimli kullanılmasını kapsıyor. TEDAŞ kaynakları, üzerinde çalıştıkları tarife formülünün uygulamaya geçmesiyle birlikte vatandaşın verimli kullanıma teşvik edileceğini aktarıyor. 150 kilovatsaat üzerinde tüketenler için uygulanması planlanan tarife yeni değil. Ağustos 2000'de 150 kilovatsaatin üzerinde elektrik kullanan konutlara yüzde 50 zamlı tarife uygulanması başlatılmıştı. Vatandaş bu uygulamayı 'gizli zam' diye nitelendirmiş, Enerji Bakanlığı da zamlı ve indirimli tarife uygulamalarına 1 Nisan 2003'te son vermişti. Uzmanlar, elektrik kullanımının her yıl yüzde 8 oranında arttığına dikkat çekerek, milyonlarca kişinin belirlenen sınırı aşmamak için tasarrufa gitmek zorunda kalacağını vurguluyor. Birçok kişinin tasarruf için akıllı sayaç kullanmaya başlayacağını dile getiren uzmanlar, vatandaşa çamaşır ve bulaşık makinesi gibi aletleri elektriğin ucuz olduğu saatlerde kullanması tavsiyesinde bulunuyor. Elektrikte 3 farklı tarife uygulanıyor; sabah ve gece yarısı 90 bin TL (9 yeni kuruş) olan 1 kilovatsaat elektriğin fiyatı puant saatlerde (17.00-22.00) 155 bin TL'ye (15,5 kuruş) kadar çıkıyor. Buzdolabı, televizyon, klima, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, tost makinesi, fırın, ütü, VCD, ısıtıcı, bilgisayar ve aydınlatma için normal bir aile aylık yaklaşık 200 kilovatsaat elektrik tüketiyor. 150 kWh'nin altındakiler ise elektrikten buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesini çalıştırmak ve aydınlatma amacıyla yararlanıyor. 24 saat çalışan bir buzdolabı günlük 2 kilovat elektrik harcıyor. 10 saat çalışan televizyon ve aydınlatma içinse günlük 2 kWh harcanıyor.

Öte yandan petrol ürünleri ve doğalgazdaki artışa rağmen elektriğe zam yapılmaması, üretici şirketleri zorluyor. Akkök Grubu'na bağlı Akenerji, Uşak ve İzmir Batıçim elektrik üretim santrallarını zarar sebebiyle kapatma kararı aldı. Şirketten Borsa'ya yapılan açıklamada, kapatma işlemleri için EPDK'dan alınan elektrik üretim lisansının sonlandırılmasına karar verildi.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENECEK

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 1381


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.