MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÇARPIK ENERJİ İLE TOPLUM ÇARPILIYOR (EVRENSEL, 17.11.2006, MUSTAFA SÖNMEZ)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ


 
Şimdi birikmiş bütün sübvansiyonları zamla ve Hazine'ye yüklenecek yüklerle topluma ödetmek zamanı.
 

Elektrikte önemli bir zammın eşiğine geldiğimiz şu günlerde Enerji Bakanı Güler, 10 Kasım'da Meclis'te yaptığı bütçe konuşmasında elektriğe dört yıldır zam yapılmadığını, aksine sanayide kullanılan elektriğin fiyatının ortalama yüzde 6.5, konutlarda kullanılan elektriğin fiyatının da ortalama yüzde 1.5 oranında indirildiğini bildirmiş. Doğru olmasına doğru da bu yoğurdun bolluğu nereden böyle?

2002'den bu yana her şeyin fiyatı ortalama yüzde 15 dolayında artarken elektriğin fiyatını artırmamanın hatta indirmenin hikmeti ne ola ki? Evet, 2002'den bu yana toptan fiyatlar (ÜFE) yılda ortalama yüzde 15 artmış ama enerji ürünlerinin, yani başta petrolün, doğal gazın fiyatları, özellikle AKP iktidarının 2003, 2004 ve 2005 yıllarında pek artmamış, hatta düşürülmüş. Ta ki bu yıla kadar. Bu yılın ilk 9 ayında ise ÜFE yüzde 11,5 artarken enerji fiyatlarındaki artış şimdiden yüzde 22'ye yaklaşmış ama daha sırada elektriğe gelecek zam var. Oysa Türkiye kullandığı enerjinin giderek daha azını üretirken daha çoğunu ithal ediyor. Türkiye, ulaştırmada, sanayide, ısınma ve aydınlanmada kullandığı enerjinin yüzde 70'ini ithalatla karşılayacak kadar dışa bağımlı bir ülke durumuna gelmiş durumda. Enerji için yapılan ithalatın faturası, özellikle ham petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışla birlikte 2000 yılında 9,5 milyar dolar iken 2005 yılında 21,2 milyar dolara çıkmış. Türkiye'nin yıllık 116 milyar dolara ulaşan 2005 ithalatında enerjinin payı yüzde 18. Bu yılın ilk 8 ayında ise yüzde 21'i bulmuş. Faturanın bu kadar kabarmasında, enerjinin daha azını içeride üretip daha çok ithal etmek ama ithalatı da yükselmiş fiyatlarla yapmak var. İthal edilen ham petrolün varil fiyatı 2003 yılında 23 dolar iken bugün dayandığı rakam 63 $.

Pekiyi bunca bağımlılığa ve artan faturaya rağmen fiyatlar nasıl ve neden artırılmamış, hatta düşürülmüş? Bunun altında, enerjinin en büyük kullanıcısı sanayi ve ticaret kesimine sübvansiyon sağlamak var. Büyüyebilsinler düşürülmüş ucuz tutulmuş enerji fiyatları ile dışarıda rekabet gücü bulup ihracat yapabilsinler diye. Ama nereye kadar? İşte geldi çattı zam zamanı. Şimdi birikmiş bütün sübvansiyonları zamla ve Hazine'ye yüklenecek yüklerle topluma ödetmek zamanı. Doğalgaza yapılan ve yakında elektriğe yapılacak zamla tüketici zamlı enerji kullanmaya mecbur tutulurken, BOTAŞ’a EGO ve elektrik üreticisi devlet kuruluşu EÜAŞ'ın taktığı 9 milyar dolarlık borç, Hazine'ye, oradan da vergilerle halkın sırtına yıkılacak, böylece bir zarar yığını daha "toplumsallaşmış" olacak.

Çile bitmiyor

Bu, ilk perdenin tatsız sürprizi ama çilemiz bitmiyor, sırada yenileri olacak. Çünkü kolayca dönülmez biçimde, ulaştırma politikası petrole dayalı kara ulaşımına, elektrik üretim politikası da ithalatla sağlanan doğalgazla üretime bina edilmiş durumda. Bu ülkenin onca su, kömür, rüzgâr, güneş, jeotermal kaynağı atıl dururken ithalle sağlanan doğalgaza ödenen fatura yıldan yıla artıyor. 2002'de bu fatura 3 milyar dolar iken 2005'te 7,1 milyar dolara çıkmış, bu yıl 8 milyar doları aşması mukadder. Doğalgazla elektrik üretmenin payı yüzde 50'yi geçmek üzere. Bu kadar bonkör (siz bunu haince diye de okuyabilirsiniz) bir tercihin geçmişi de ANAP dönemlerine uzanıyor ve abartılmış doğalgaz tüketim projeksiyonları ile yapılan müeyyidesi ağır anlaşmalarla doğalgaz, Türkiye'nin enerji bileşiminde olmayacak bir büyüklüğe itilmiş oluyor. Doğalgazı ısınmada kullanmak hadi neyse de elektrik üretiminde kullanma ve özel firmaları bu yönde özendirme, onlara garantiler verme gaflet ve hıyanet bayrağını ANAP'tan devralan AKP bu çarpıklığı düzeltmek yerine pekiştirmiş bulunuyor.

Bağımlılık, usulsüzlük iç içe

Enerjideki piyasalaşma ve özelleştirme uygulamaları, kamusal yanı ağırlık taşıyan enerji üretimini ve tüketimini, özel firmaların kar ve sermaye birikimi insafsızlığına terk anlamı taşımaktadır. Körü körüne piyasalaşma ve özelleşme direktiflerine teslimiyet, Türkiye'yi, daha pahalı enerji kullanan, bu nedenle de rekabet gücü zayıflamış bu sanayiye sahip ülke durumuna sokmuştur. Enerjide artan dışa bağımlılığın getirdiği yoğun sömürünün yanında, doğalgaza yönelişin yarattığı yeni pazar, birçok usulsüz icraata, kayırmacılığa kapı açmıştır. Rusya'dan 3 ayrı fiyattan doğalgaz anlaşmaları yapılmıştır. Özel firmalarla yapılan "al ya da öde" anlaşmalarında toplum çıkarlarına aykırı uygulamalar yaygınlaşmıştır. Alım garantili Yap-İşlet-Devret projesinin sayısı 32'ye çıkmış, YİD proje sahipleri, istedikçe istemiş ve sonuçta bakanlık aleyhine açılan 18 tahkim davasında istenen tazminat miktarı yaklaşık 1.8 milyar doları bulmuştur. Doğalgaz kuruluşu BOTAŞ'ın ithalat görevi, özel firmalara yeni kazanç kapıları olarak aktarılmak üzeredir. Ulaşım çarkı petrolle ve elektrik çarkı doğalgaz ile dönen ve bunun için ithalatının yüzde 20'sini harcayan Türkiye, önümüzdeki yıllarda da yüksek ithal faturalarına, tüketici yüksek enerji fiyatlarına maruz bırakılmış durumdadır. AKP'nin dört yıllık sübvansiyon taktiği büyük firmalara yaramış, bu rant aktarımının ardından, yük topulumun sırtına bindirilmek üzeredir. Enerjide yeniden zam patikasına girilmiş, IMF ile bu konuda mutabık kalınmıştır.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENECEK

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 1108


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.