MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

RÜZGARIMIZ ESİP, SUYUMUZ AKIP GİDİYOR (REFERANS EK, 30.11.2006, TOLGA BİLGİN-RESSİAD BAŞKANI)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ


 
Ülkemiz gerek su, gerekse rüzgâr potansiyeli yönünden oldukça zengindir. Su potansiyelimizi ele almak gerekirse; yapılan değerlendirmelere göre Türkiye'nin su kaynaklarından 150 Milyar kWh elektrik üretmesinin mümkün olduğu hesaplanıyor. Şu anda Türkiye'nin toplam elektrik tüketiminin yılda 160 Milyar kWh olduğu göz önüne alındığında su potansiyelimizin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.
 

Bugüne kadar, tüm Cumhuriyet dönemi boyunca, devlet eliyle kurulabilen su santrallerinin üretebildiği enerji toplamı yılda 40 Milyar kWh. Şu anda her yıl 110 Milyar kWh elektrik üretebilecek su potansiyeli boşa akıyor. Bunun ekonomik değeri ise yılda yaklaşık 8 milyar dolar olarak hesaplanabilir. Ve bu potansiyeli zaman yitirmeden ülke ekonomisine kazandırmak mümkün. Devlet eliyle bu projelerin geçekleştirilmesinin çok uzun zaman alacağını ve geçmiş dönemlerdeki örnekler göz önüne alındığında, çok pahalı olacağını düşünüyoruz.

Türkiye‘nin rüzgâr enerjisi kaynaklan yönünden de zengin bir ülke olduğu söylenebilir. Türkiye‘nin çeşitli yerlerinde, üyelerimizce, 7-8 yıldır yapılan rüzgâr ölçümlerini esas alarak yaptığımız değerlendirmelerde, yılda 40 Milyar kWh elektrik enerjisinin rüzgâr santrallerinden elde edilebileceğini hesaplıyoruz. Bunu parasal olarak ifade etmek gerekirse yılda 2 milyar dolarlık rüzgâr potansiyelinin boşa estiğini söyleyebilirim. Gerek suyun, gerekse rüzgârın depolanması mümkün olmadığından, kaybedilen her zaman dilimi enerji kaybı, yani döviz kaybı demektir. Başka bir deyişle rüzgârımız esip geçiyor ve suyumuz akıp gidiyor. Bunun durdurulmasının önemi açıktır. Alınacak tedbirlerle ve özel sektör eliyle 4-5 yıl içinde bu potansiyelin tümü ülke ekonomisine kazandırılabilir. Öncelikle bütün su ve rüzgâr projeleri, buna devletçe başlanılmış olan su projeleri de dâhil olmak üzere, özel sektör marifetiyle yaptırılarak gerçekleştirilmeli.

Su projelerinde 5539 sayılı kanun ve ilgili yönetmelikle, yeni uygulanmaya başlanan sistemin çok doğru olduğunu düşünüyoruz. Bu yasa uygulamasına çok yakın zamanda fiilen başlanıldı ve şimdiye kadar çok iyi neticeler alındı. Bu yasa ve yönetmeliklere göre yapılan uygulamada, bir su projesi için birden fazla başvuru olması durumunda ihaleyi alacak olan firmanın seçim şekli; bu projeyi gerçekleştirdiğinde üreteceği birim kWh basma kamuya ne kadar pay vereceği kriteriyle yapılıyor.

Bu kriter kendini çabuk geri ödeyen verimli su projeleri için başarılı oluyor ve olacak. Yalnız unutmamak gerekir ki 110 Milyar kWh‘lık su potansiyelimizin ancak yüzde 30 civarındaki kısmı bu şekilde gerçekleştirilebilir. Geri kalan su projelerinin geri ödeme dönemleri 10-12 seneyi buluyor, özel sektör yatırımcılarının ilgisini çekmiyor. Mevcut yönetmeliğe göre başvurulmayan projelerin tekrar devlet tarafından yaptırılması planlanıyor. Fakat bu, az önce de arz ettiğim gibi eski sisteme dönüş olacak; yatırımlar pahalı ve uzun süreli olacak.

Bunun yerine mevzuatta bir değişiklik yapılarak, zor ve büyük projeler için makul bir geri ödeme dönemi olan 7 yıl süresince, yatırımcının, devletten üretilen elektriğin kWh i başına kaç yeni kuruş destek primi isteyeceği ve daha sonrasında da şimdiki sistemde olduğu gibi 7 sene sonrasında kWh başına kamuya ne kadar pay vereceği kriter olarak konulabilir. Böylece, geri ödeme dönemi uzun olan büyük ve zor projeler de özel sektöre cazip gelecek ve özel sektör eliyle hızla ülke ekonomisine kazandırılacak. Bu sistem çoklu başvuru ve ihale usulü olduğu için bu iki fiyat serbest piyasada oluşacak ve devletin kolay ve karlı projelerden alacağı pay ile oluşacak fonun bir kısmıyla bu projeler de yapılabilecek.



ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

01.07.2024
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENECEK

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

Okunma Sayısı: 1719


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.