MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

POTANSİYEL VAR AMA UYGULAMA YOK (BİRGÜN GAZETESİ, 04.12.2006, BAHAR ERKUM)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ


 
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi tarafından düzenlenen 10. Enerji Kongresi'nde alternatif enerji potansiyelleri yatırımcıya tanıtılırken, Türkiye'nin bu potansiyeli yeterince kullanamadığına vurgu yapıldı.
 

Ne zaman tükeneceği neredeyse bilinen petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtlara alternatif, doğal ve yenilenebilir enerji kaynakları, yatırımcılara tanıtılırken; mevzuat ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar da ortaya çıktı. Yatırımcılar, akademisyenler ve bürokratlar, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi tarafından 27-30 Kasım tarihleri arasında Harbiye Askeri Müzesi‘nde düzenlenen 10. Enerji Kongresi‘nde buluştu. Enerjiye talebin her şeye rağmen hızla arttığı ve dünya enerji rezervlerinin yeniden gözden geçirildiği bir dönemde, giderek dışa bağımlı hale gelen Türkiye‘de enerji arz güvenliğinin sağlanması; kongrede en çok vurgulanan konuydu. Siyah araba ve siyah takım elbise çokluğunun dikkat çektiği kongrenin bir diğer teması da, enerjide serbest piyasa koşullarına uyumlanmak amacıyla çıkarılan mevzuatların, ihtiyaçlara ne kadar cevap verdiği oldu.

Tarımsız Biyoenerji Olur mu?

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim Üyesi kimyacı Doç. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, sunumunda biyoteknoloji yüzyılının yeşil ürünlerinden biri olan biyoyakıtlar üzerinde durdu. Tarladan, ormandan ya da atıklardan dönüştürülerek elde edilen biyoyakıtın ulusal kaynaklara dayalı olması gerektiğini vurgulayan Karaosmanoğlu, "Burada sorun olan şu, Türkiye tarımdan hızla uzaklaşıyor. Oysa, 2005-2030 döneminde enerji sektöründe 20 trilyon dolar yatırım yapılacak, bunun 200 milyar doları biyoyakıtlar için. Tabi bu gelişen iş alanı Türkiye‘deki sanayicilerini de beklemekte" dedi. Alternatif Enerji ve Biyo-dizel Üreticiler Birliği ALBİYOBİR Başkam Tamer Afacan ise, Türkiye‘de yasaların, uygulamalardan sonra gündeme gelmesi sebebiyle "ellerinde patlayan" biyodizel yatırımlarını anlattı.

‘Biyoyakıt Konseyi Kurulsun‘

1900‘lerin başında dünyanın gündemine gelen biyoyakıtların, Türkiye‘de ilk kez 1934‘te Atatürk Orman Çİftliği‘nde tarım traktörleri için üretildiğini anlatan Afacan; "Stratejik mesele, dünyada bitkisel yağ üretimi. Yakın gelecekte bitkisel yağ açığı hem gıdada hem de biyodizelde nasıl kapatacak, herkes bunu tartışıyor. önümüzdeki yıllarda Türkiye parası olsa dahi bitkisel yağ tohumu alamayacak, bunu çok net söylüyorum" dedi.

"Her zaman olduğu gibi özel sektör yeni bir konuda atılım yapıyor, mevzuatın tamamlanması arkadan geliyor" diyen Afacan; biyodizelde başarılı olan ülkelerin biyoyakıt üretimini stratejik alan olarak değerlendirdiğini ve hedeflerini ona göre belirlediğini vurguladı.

Biyoyakıtların mutlaka stratejik alan içinde tanımlanması gerektiğini söyleyen Afacan, standartların da ülke koşullarına göre belirlenmesi üzerinde durdu. "Mesele stratejik olduğu için ABD biyodizelini soyadan, Malezya palm yağından, Avrupa kanoladan sağlıyor. Ama siz zorunlu kaldınız, kullanmak istediniz, ayçiçek yağınızı biyodizelde kullanamıyorsunuz" diyen Afacan; değerlendirilemeyen evsel atık yağların da büyük bir potansiyel olduğunu söyledi.

Çevre bakanlığının yıllık 350 bin ton olarak açıkladığı evsel atık yağların, kentlerin alt yapı sistemlerinde 5-6 milyar euroluk tahribatlara, sızması halinde de yer altı sularının telafi edilemez kirliliğine sebep olduğunu söyleyen Afacan şunları söyledi:
"Biz yola çıkarken mutlaka bir biyoyakıt konseyi oluşturulsun ve planlama yapılsın istedik. Yasal boyutlarıyla da gerek üreticiler gerekse kullanıcılar açısından ucuz, yerli, çevreci enerjiye ulaşmada işbirliği yapılmalıydı. Diğer ekonomik sanayi bitkilerine zarar vermeden, mevcut üretim yerlerine ek olarak ihtiyacımız olan 2 milyon hektar arazı değerlendirilmeliydi" dedi. Petrol fiyatlarının yükselmesi, uluslararası yükümlülükler ve zorunlu uygulamalar, siyasilerin teşviki ve bakanların biyodizelden ÖTV alınmayacağına dair beyanatları sonucunda Türkiye‘de biyodizel yatırımlarının patladığını söyleyen Afacan; 2004‘te 4 olan biyodizel üretim tesisinin 2006‘da 268 olduğunu söyledi.

Beklenen yasanın çıkmaması yüzünden 168‘inin işi bıraktığını ve yatırımlarını hurda fiyatına sattıklarını belirten Afacan, "Eğer siz ülke olarak potansiyellerinizi ve hedeflerinizi belirlemez, yatırımcılar yatırımlarını yaptıktan sonra kanuni düzenlemeyi yapmaya kalkar ve bu noktada bir kısım çevrelerin etkisi altında kapasite daraltmaya kalkarsanız, bu ülkenin milli kaynaklarını bu ülkenin insanlarına heder ettirmiş olursunuz" dedi.

Afacan, biyoyakıt yatırımların tarımsal potansiyellerin harekete geçirilmesi ve yaşanılabilir bir çevre için çok önemli bir potansiyel teşkil ettiğinin de altını çizdi.

Jeotermalde Avrupa birincisiyiz ama...

DEPREM ülkesi olması sebebiyle sahip olduğu jeotermal kaynaklar açısında dünyada 7. ve Avrupa‘da 1. olan Türkiye‘nin, bu potansiyelini de henüz doğru değerlendiremediği, kongrede çeşitli sunumlarda vurgulandı. MTA Enerji Dairesi Başkanı Hayrullah Dağıstan‘ın 13 sahada konut ısıtmasının
jeotermal kaynaklarla ve daha çok yerel idare yatırımlarıyla yapıldığını söylemesinin ardından söz alan İTÜ Öğretim Üyesi Dr. Ümran Serpen, sabit fiyat garantisi nedeniyle jeotermal ısıtmanın yatırımcısına kazandırmayacağını söyledi, Jeotermal enerjinin Türkiye‘de sadece seracılıkta rantabl olduğunu söyleyen Serpen‘in konuşması, dinleyiciler üzerinde hafif bir "soğuk duş" etkisi yarattı. Türkiye Jeotermal Derneği Başkanı Orhan Mertoğlu ise, belediye yatırımlarının mühendis bile olmayan insanlar tarafından planlanıp uygulandığını belirtti ve özellikle jeotermal turizme dönük yatırımların dünya standartlarında yapılması gerektiğini vurguladı.



ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

01.07.2024
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENECEK

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

Okunma Sayısı: 1436


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.