MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

AB TEŞVİK ETTİ, PETROL DEVLERİ YENİLENEBİLİR ENERJİDE COŞTU (DÜNYA GAZETESİ, 04.12.2006)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ


 
Dünya enerji ihtiyacının sürekli artmasına karşın, ham petrol rezervlerinin 30 ila 50 yıl sonrasında tükeneceği gerçeği, dünya petrol devlerini sınırsız kaynağın bulunması ve çevresel ürün olmalarından dolayı yenilenebilir enerjiye yönlendirirken, yatırımların bu yönde artmasında diğer önemli etken de Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin uyguladığı teşvikler. Yenilenebilir enerji konusu ABD'Ii petrol devleri Cheveron ve ExxonMobirin ilgisini çekmezken, Shell, Total ve BP gibi Avrupalı şirketler, yenilenebilir enerjide yatırımlarını hızla artırıyor.
 

Kim ne yapacak?

İngiliz-Hollandalı petrol şirketi Shell: Yenilenebilir enerji yatırımları için 1 milyar dolar ayrıldı. Halen rüzgar enerjisi kapasitesi 350 megavat olan şirket, 2007 yılında bu rakamı 500 megavata çıkaracak.

Fransız petrol şirketi Total: Fransa‘nın kuzeyinde kurduğu rüzgar çiftliği ile ısınma dahil 15 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayan şirket, Güney Fransa‘da 30 rüzgar türbini kurmak için çalışıyor.

İngiliz petrol devi BP: 2005 yılında Alternatif Enerji İş Kolu‘nu kuran BP, önümüzdeki 10 yıl içinde iş birimine yaklaşık 8 milyar dolarlık yatırım yapacak.

Hangi Ülke ne teşvik veriyor?

Birçok AB ülkesi, yenilenebilir enerji yatırımlarını özendirmek için teşvik politikası uyguluyor:

Avusturya‘da hükümet yasa çıkararak yenilenebilir enerji üretimi yapanlara garanti verdi. Buna göre, önümüzdeki yıl abonelere ulaştırılan elektrik satışının en az yüzde 4‘ü yenilenebilir enerji tesislerinden sağlanacak.

Brüksel‘de güneş enerjisinden su üretimini teşvik etmek için yatırım maliyetinin yüzde 35‘ini devlet karşılıyor.

Danimarka‘da 2 bin yılından önce kurulan rüzgar çiftlikleri için 8 Euro/mwh, yeni kurulan tesislerinde İlk 22 bin saatlik üretimi için 4.42 Euro/mwh ücret ödeniyor.

Finlandiya, yenilenebilir enerji kaynaklarına yüzde 30‘a kadar yatırım desteği veriyor.

Hollanda, yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjinin 6.8-4.9 Euro/mwh olarak belirlediği tarifelerde, 10 yıl desteklenmesi kararı aldı.

İtalya, güneş enerjisi sistemlerindeki yüzde 20‘lik KDV oranını yüzde 10‘a indirdi.

Shell, Hollanda‘da rüzgar çiftliği kurdu

2025 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarının dünya enerjisine katkısının, fosil yakıtların bugünkü katkısının yarısı, hatta üçte ikisi kadar olacağını öngören İngiliz-Hollandalı petrol şirketi Shell, Hollanda kuruluşu Royal Dutch Shell‘in aktivitelerini bu yılın başında biyoyakıtlar, rüzgâr, güneş ve hidrojen enerjilerini kapsayan alternatif enerjiye kaydırdı. Yenilenebilir enerji yatırımları için 1 milyar dolar ayrıldı. Shell, biyoyakıt alanında en büyük pazarlamacılığa ulaşmak isterken, bir taraftan da rüzgara yatırım yapıyor. Halen rüzgar enerjisi kapasitesi 350 megavat olan şirket, 2007 yılında bu rakamı 500 megavata çıkaracak.

Shell-Nuon ortaklığı 200 milyon Euro‘luk yatırım ile Hollanda‘da rüzgar çiftliği kurdu. 36 rüzgar tribünü ve toplam 108 megavat gücüne sahip olan çiftlikten ilk elektrik verildi. Yıl sonunda tam kapasiteyle çalışacak rüzgar tribünlerinin 100 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayacağı belirtiliyor. ABD‘nin Teksas, Wyoming, Idaho, West Virginia, California ve Hawaii eyaletlerinde de rüzgar enerjisi çalışması yapan şirket, Fırtına dağının geliştirme hakkını aldı. 300 megavatlık rüzgar parkını ise West Virginia‘da gerçekleştirdi. Hawaii‘deki rüzgar çiftliğinin ilk aşaması olan Maui projesi 40 megavat güce sahip olacak. Aynı bölgedeki, Auwahi projesinin de rüzgar ve hidroelektrik üretimini kapsaması planlanıyor. Auwahi rüzgar projesinde ilk faz 2008‘de tamamlanacak. Böylelikle, Maui‘nin yaklaşık yüzde 20 enerji ihtiyacı rüzgar türbinlerinden karşılanacak. 200 milyon dolara mal olması beklenen proje 3 ila 5 yıl içinde bitecek. Shell, Alman Solar-World AG ile yılda 80 megavat güneş enerjisi üretiyor. Şanghay‘daki Tongji Üniversitesi ile de en az iki hidrojen istasyonunun kurulması konusunda araştırmalar yapıyor. Geçen ay ise Saint-Gobain şirketi ile güneş paneli üretimi için anlaşma yapan Shell, 20 megavatlık üretimle yılda 6 bin Avrupalı‘nın enerji ihtiyacını karşılayacak.

Total, güneşe yatırım yapıyor

Fransız petrol şirketi Total ise güneş enerjisi üretimi için Fransa Elektrik Kurumu ile birlikte çalışıyor. Şirket, güneş panelleri ile enerjinin yüzde 10-15‘ini hapsederek, elektrik enerjisi üretiyor. Güney Afrika‘da 8 bin 200 mekan güneş enerjisi ile üretilen elektrikten faydalanıyor.

2007 ortasında bu sayının 15 bine çıkması bekleniyor. Fas‘ta 22 bin mekan güneş enerjisini kullanırken, 2008 sonunda bu sayının 58 bine ulaşması planlanıyor. Mali‘de de 500 mekan güneş enerjisinden yararlanıyor. Total, Cezayir, Şili,-Küba ve Peru‘da güneş enerjisi için görüşmelerini sürdürüyor.

Kuzey Fransa‘da yer alan Mardyck‘te 2003 yılında kurduğu rüzgar çiftliği ile ısınma dahil 15 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayan şirket, geçen yılda Güney Fransa‘da Aveyron bölgesinde rüzgar çiftliği inşa etmek için seçildi. 2008‘den itibaren 30 rüzgar türbini ısınma dahil 140 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak. Şirket, 2001 yılından beri de Arjantin‘de bin 400 megavatlık hidroelektrik tesisini işletiyor.

BP, 10 yılda 8 milyar dolar yatırım yapacak

İngiliz petrol devi BP‘de alternatif enerji yatırımlarına hız verdi. 2005 yılında Alternatif Enerji İş Kolu‘nu kuran BP, doğalgaz ile birlikte güneş, rüzgar ve hidrojen enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklan konusunda yaptığı çalışmaları aynı çatı altında topladı. Önümüzdeki 10 yıl içinde Alternatif Enerji İş Birimi‘ne yaklaşık 8 milyar dolarlık yatırım yapılacak. BP, 2015 yılında sera gazları emisyonunu yılda 24 milyon ton oranında (6 milyon arabanın yollardan kaldırılmasına denk) indirecek. Uzay araştırmalarında kullanılan güneş enerjisi teknolojisini günlük hayata taşıyan ilk şirket olan BP‘nin dünyada 100 megavatlık fotovoltaik güneş paneli bulunuyor. Şirket şu anda 30 megavat olan rüzgar çiftliklerindeki üretimi, 2010 yılına kadar 2 bin megavata çıkarmayı hedefliyor. Şirket, 2015 yılına kadar dünyadaki en üst düzey rüzgar enerjisi geliştiricilerinden biri olmayı hedefliyor. BP, hidrojen enerjisi olarak adlandırılan ve karbonu tuttuktan sonra ayıran yeni tasarımı ile de düşük karbonlu elektrik üretimi sağlıyor.

Genellikle Avrupa kökenli petrol şirketlerinin yenilenebilir enerjiye yönelmelerinde AB‘nin enerji politikaları ve teşviklerin olduğu belirtiliyor. Avrupa Birliği, 2010 yılında yenilebilir kaynaklardan elektrik kullanımı hedefini AB-15 topluluğu için yüzde 22, AB-25 topluluğu için ise yüzde 21 olarak belirledi. Hedefler, yenilebilir elektrik üretiminde bugün olduğu gibi 2010 yılında da hidrolik ve rüzgarın daha etkili olacağını gösteriyor. Birçok AB ülkeleri yenilenebilir enerji yatırımlarını özendirmek için teşvik politikası uyguluyor.

ABD‘li şirketler soğuk bakıyor

Avrupalı şirketlerin yönelmeye başladığı yenilenebilir enerji yatırımlarına ABD‘li petrol şirketleri ise pek sıcak bakmıyor. ExxoniMobil ve Chevron gibi ABD kökenli şirketlerin ilgisizliğinin ABD yönetiminin politikasından kaynaklandığı belirtiliyor. Serbest piyasanın egemen olduğu ABD enerji politikasında, yenilenebilir enerjinin üretim ve tüketimi piyasa koşullarına bırakılmış durumda. Ancak ABD‘de Ağustos ayında imzalanan yeni Enerji Yasası‘nın şirketleri yenilenebilir enerjiye yönlendirebileceği belirtiliyor. 10 yılda 14.5 milyar dolarlık enerji teşvikinin yaklaşık 3.1 milyar dolan alternatif yakıtlara ayrıldı. ExxonMobil özellikle güneş ve rüzgâr enerjisine sıcak bakmıyor. Şirket, yenilenebilir enerjinin gelecekte enerji denkleminde önemli rolü olmayacağını ileri sürerken, alternatif enerjinin ekonomik olmadığını savunuyor. Exxon-Mobil kadar katı olmayan Cheveron ise ufak çaplı projeler yapıyor. Şirketin Kaliforniya‘da 3 güneş, Hollanda‘da bir rüzgâr, ve Endonezya‘da bir jeotermal enerji projesi var.

Shell, 2025 Global Senaryosu hazırladı

2025" raporunda da yenilenebilir enerji kaynaklarına dikkat çekildi. Raporda, 2025 yılında en çok rüzgar enerjisinin kullanılacağı, rüzgarı termal enerjinin izleyeceği belirtiliyor. Öte yandan, raporda ülkelerin birbirine güvenmediği durumlar ve milliyetçilik sınırlarına göre iki senaryoda, enerji kaynaklarının durumu ele alınıyor. Buna göre, ülkelerin birbirlerine güvenmediği durumda; 2015 yılında petrol 100 milyon varil/gün, gaz 65 milyon varil/gün, kömür 60‘ın üzerinde milyon varil/gün, yenilenebilir enerjiler 30 milyon varil/gün ve nükleer enerji 15‘in üzerinde milyon varil/gün olacak. Aynı senaryoya göre, 2025 yılında ise petrol 115 milyon varil/gün, gaz 90 milyon varil/gün, kömür 85‘in üzerinde milyon varil/gün, yenilenebilir enerjiler 40 milyon varil/gün ve nükleer enerji ise yaklaşık 15 milyon varil/gün düzeyinde. Bayraklar senaryosuna (milliyetçilik sınırları durumunda) göre; 2025 yılı beklentisi rüzgar enerjisinde yaklaşık 10, güneşe bağlı termal enerji 4‘ün üzerinde, biyokatı güçler yaklaşık 3.5, güneş enerjisi 2‘nin üzerinde, jeotermal enerji 1.5‘in üzerinde ve okyanus/dalgaya bağlı enerji 0,2 exajoule düzeyinde tahmin ediliyor. Rüzgar enerjisi neredeyse 20 kat artarken güneşe bağlı termal enerji 4 kat, jeotermal enerji de 3 kat artıyor.



ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

01.07.2024
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENECEK

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

Okunma Sayısı: 2266


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.