MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YAZILIMCILARIN TEMEL SORUNU (BİRGÜN GAZETESİ, 11.10.2007, HALUK GERAY)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Türkiye'de bilişimle ilgili yapılmış olan tüm etkinliklerde yazılımcıların temel bir sorunu olduğunu gördüm. Bu temel sorun yazılımı onun içinde bulunduğu her türlü ortamdan soyutlayarak sadece ‘yazılım’ olarak düşünmeleridir. Bu soyutlama neredeyse yazılımı sadece bireysel tüketiciye sunulan paket yazılımlar düzeyine indirgeyen zihinsel bir temsile denk düşer. Böylesi bir zihinsel temsilden yola çıkılınca yazılımcıya Ar-Ge desteği verilmesi gerektiği söylenir. Yazılım özellikle donanımdan kopardır. Bir türlü destek alınamamasından yakınılır. Bir sonraki etkinliğe kadar...
 

Eylül ayı sonunda TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen III. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu (UYMS ‘07) bu çerçevede yeni açılımlar getirebildi mi bilemiyorum, izleme fırsatım olmadı ne yazık ki... Ancak bu etkinliğin açılışında yapılan konuşmaları okuyunca (www.emo.org.tr) yazılım cephesinde yeni bir şey söylenmediği izlenimine kapıldım.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, sempozyumda yaptığı konuşmasında, ekonomik kaynakları çok kısıtlı olan ülkelerin bilgisayar donanımı üretmelerinin yüksek maliyetler dolayısıyla çok mümkün olmadığını vurgulayarak yazılım sektörünün işe başlama maliyetlerinin düşük olmasının fırsat yarattığının kaydetmiş. Diğer konuşmacılar da Ar-Ge alanındaki destek eksikliğine dikkat çekmişler.

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş, açılışta yaptığı konuşmada, yazılım sektörü gelişimi için verilecek ArGe teşviklerinin birtakım çıkar grupları tarafından amaç dışı kullanılabileceğine dikkat çekerek, "Her teknolojik alanda olduğu gibi, yazılım alanında da yeterli bilgiye sahip olunarak, gerçek anlamda Ar-Ge çalışmaları yapılmalı, teknoloji ithalatına dolayısıyla dışa bağımlı konuma düşmeye karşı önlemler şimdiden alınmalıdır" saptamasını yapmış.

Türkiye‘de yazılımcılar için Ar-Ge kaynağında eksiklik var mı? Olmadığını düşünüyorum. Pektaş‘ın belirttiği gibi gerçek anlamda Ar-Ge için kaynak eksikliği yok. Gerçek anlamda Ar-Ge bu güne dek çözülmemiş sorunları çözmeye yönelik araştırma anlamına gelir, örneğin web taramalarında semantik arama tekniği henüz tam anlamıyla çözülememiş bir araştırma alanıdır.

O amaçlı bir proje yaparsanız kaynak bulabilirsiniz. TÜBİTAK‘tan da alabilirsiniz, Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı‘ndan da. Ancak bir hastanenin yönetim bilgi sisteminin yazılımının yapılması Ar-Ge desteği alamaz, almamalıdır. Çünkü sorunun nasıl çözüleceği bellidir ve bu sorunu çözmek için araştırmaya gerek yoktur.

Bununla birlikte eğer yazılım sanayisi stratejisine bağlı olarak Ar-Ge dışında sanayi politikaları amaçlı olarak destek verilmesi mümkündür. Sanırım Türkiye‘de bu anlamda bir sınırlılık gerçekten var. Sanayi politikası anlamında bir yazılım önceliği yok Türkiye‘nin. Bir kurumu da yok bu amaçlı destek veren, örneğin irlanda‘da önceleri Sanayi Geliştirme Kurumu, 1994‘ten sonra FORFAS isimli kuruluşlar hem bilim ve teknoloji amaçlı destek verirler hem de sanayi destek mekanizmaları vardır yazılıma yönelik olarak. Türkiye‘nin önemli eksikliklerinden biri budur yazılım alanında.

Ancak donanımla ve içerikle yazılım arasına çizgiler çekmek yanlış bir yaklaşım olarak ortaya çıkıyor. Özellikle 2020‘li yıllara doğru yazılım pazarının önemli bir bölümü donanıma gömük olan yazılımlardan kaynaklanacak. Vizyon2023 Strateji Belgesi ve Bilgi ve İletişim Teknojileri Paneli Raporu okunduğunda ileriye yönelik olarak Ar-Ge desteği alabilecek pek çok yazılım alanına ilişkin ipucu bulunabilir. Bunların önemli bir bölümü gömülü yazılımlardır.

Düzenlenen etkinliğe katılıp izleyemediğim için tamamını değerlendiremiyorum. Ancak www.emo.org.tr adresindeki bağlantılara ulaşılınca bütün oturumların görüntülü olarak kaydedildiği görülüyor. Doğrusu bu çok doğru bir uygulama. Ne yazık ki bilgisayarımdaki yazılım sorunları nedeniyle oturumları izleyip bilgi alamadım.

Çünkü bilgisayarımda olmayan bir başka yazılımı gerektiriyordu. Bu yazılımı indirmeye ve kurmaya çalıştım ama çeşitli yazılım çatışmaları nedeniyle birkaç kez bilgisayarı yeniden başlatmak zorunda kaldım. Birisi bu farklı görüntü oynatıcıları otomatik olarak yükleyen bir yazılım yapsa da saatler harcamak zorunda kalmasak! İşte size pazar. Yazılımı yaşamdan koparmayın!



ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

01.07.2024
 


Çok Okunanlar


ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENECEK

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

Okunma Sayısı: 1525


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.