MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

NÜKLEER ENERJİ YENİDEN GÜNDEMDE (WWW.CNNTURK.COM, 10.10.2007)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

 
Nükleer santral yasası yeniden Meclis gündemine geliyor. Meclis Komisyonu, bugün nükleer santral kurulması ve işletilmesine ilişkin kanunun tümü üzerindeki görüşmelerini tamamladı.
 

Kanunun maddeleri Ramazan Bayramı‘ndan sonra görüşülecek.
 
AK Parti Kütahya Milletvekili Soner Aksoy başkanlığında toplanan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu‘nda, 10‘uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere iade edilen Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun ele alındı.
 
Komisyon‘un yeni üyesi bazı milletvekilleri, kanunun, sadece veto edilen maddelerini değil, bilgi sahibi olunması için tüm maddelerinin görüşülmesini talep etti.
 
Oylamada, söz konusu vetolu kanunun tüm maddelerinin tek tek ele alınması kararlaştırıldı.
 
Bakan: "Vazgeçilmez ihtiyaç"

Kanun hakkında bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer enerjinin, Türkiye‘nin vazgeçilmez ihtiyacı olduğunu söyledi.
 
"Nükleer enerji, tercihten çok mecburiyet" diyen Güler, Türkiye‘nin güçlü bir devlet olduğunu, nükleer enerji konusunda da güçlü olması gerektiğini ifade etti.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer enerjiyi, çevre dostu, doğalgaz ve petrolden ucuz olduğu için devamlı enerji kullanımına imkan vermesi nedeniyle tercih ettiklerini söyledi.
 
Türkiye‘nin enerji dengesinin, kömür, doğalgaz, su, yenilenebilir enerji ve nükleer enerji olmak üzere 5 sütun üzerine kurulduğunu kaydeden Güler, Türkiye‘nin dördüncü sütuna doğru ilerlediğini belirtti.
 
11 değişiklik önergesi
 
CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, "Ülkenin yerli kaynakları dururken, ithal kaynaklara ayıracak kuruş paramız olmamalı" dedi ve Türkiye Atom Enerji Kurumu‘nun (TAEK) hem yapıcı, hem uygulayıcı, hem de denetleyici olmasının sakıncalarına dikkati çekti.
 
Kanunda değişiklik yapılmak üzere 11 önerge verildiğini belirten Seyhan, "Kanunun tüm maddelerinin görüşülmesi iyiniyetinin altından, önergeler çıktı. Bu önergelerle, çok temel değişiklikler yapılmak isteniyor" dedi.
 
MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, kendisine geldiğini söylediği notta, "Nükleer güç santrali kurulması konusunda özel sektörle pazarlık yapıldığı, bu işi alan firmanın AK Parti ile yakınlığı bulunduğu, Başbakan‘ın ortağı olduğu, TAEK Başkanı ile firma yöneticileri arasında sıkıntılı ilişkiler bulunduğu" yazılı iddiaları okudu.
 
Buna tepki gösteren AK Parti‘li milletvekilleri, notu yazanı sordular. MHP‘li Tankut da notu yazanın ismi ve imzası bulunmadığını söyledi.
 
Güler soruları yanıtladı
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, daha sonra Komisyon üyesi milletvekillerin, nükleer güç santrallerine ilişkin eleştirilerini cevaplandırdı.
 
Güler, TAEK‘in 1956 yılında kurulduğunu belirterek, Türkiye‘nin nükleer enerji konusunda hem bilgi hem de tecrübe sahibi olduğunu söyledi. Türkiye‘de 300‘e yakın tıp merkezinde nükleer enerji kullanıldığını belirten Güler, "Biz aslında nükleer enerjinin içindeyiz. Uzmanlarımız herşeyi biliyor" dedi.
 
Nükleer karşıtlarından imza
 
Geçtiğimiz kasım ayında Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri, Türkiye‘de nükleer santral yapılmaması için topladıkları 100 bin imzalı dilekçeyi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy‘a iletmişti.
 
Nükleer Karşıtı Platformu, ülkede yüksek bir güneş, rüzgar ve hidroelektrik potansiyeli bulunduğunu ve öncelikle bunların kullanılması gerektiğini vurguluyor. 
 
Türkiye‘nin enerji açığı

Türkiye‘de enerji açığı her yıl değişiyor. Enerji talebi ile üretim arasındaki açığın büyümesi de elektrik kesintilerinin yaşanmasına neden oluyor. Türkiye‘nin 2006 yılında;
 
Enerji üretimi: 175 milyar 666 milyon kilowatt-saat
Enerji tüketimi: 132 milyar kilowatt-saat.
 
Hükümet, karşıt görüşlere rağmen enerji açını kapatabilmek için nükleer teknoloji transferine hazırlanıyor. Nükleer enerji santralinin yapılması planlanan yerler ise Sinop ve Mersin Akkuyu.
 
Dünya Nükleer Birliği‘nin verilerine göre; nükleer santrale sahip olan 30 ülkede 439 reaktör bulunuyor. Bu reaktörler, aynı zamanda nükleer enerjiyi başka bir tür enerjiye çeviren santraller olarak da kullanılıyor.
 
Bu ülkelerden ABD 104, Fransa 59, Japonya 55, Rusya 31, Güney Kore ise  20 reaktör kullanıyor.
 
30 ülkedeki reaktörler, 2 trilyon 658 milyar kilowatt saat enerji üretiyor. Üretilen bu nükleer güç, dünya elektrik talebinin yüzde 16‘sını karşılıyor. Bir nükleer santralin yapımı için ise en az 10 yıl gerekiyor.
 
Nükleer enerji nedir?
 
Uranyum gibi ağır radyoaktif atomların, bir nötronun çarpması ile daha küçük atomlara bölünmesi veya hafif radyoaktif atomların birleşerek daha ağır atomları oluşturması sonucu çok büyük miktarda bir eneji açığa çıkıyor. Bu enerji ‘nükleer enerji‘ olarak adlandırılıyor.
 
Nükleer santrallerin geçmişi:
 
Dünyanın ilk nükleer enerji santrali İngiltere‘deki Calder Hall‘de 1956 yılında kuruldu.
 
Bugüne kadar dünya çapında birkaç önemli nükleer kaza meydana geldi. Bunlardan en önemlisi 1986‘daki Çernobil nükleer faciası oldu. Kazanın sonuçları, 20 yıl sonra bile hala milyonlarca insanı etkiliyor.

 

Bağlantılar

www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&haberID=397089
 


ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

01.07.2024
 


Çok Okunanlar


ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENECEK

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

Okunma Sayısı: 1208


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.