MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ASANSÖRLERİN ANCAK YÜZDE 10'U STANDARTLARA UYGUN (KAYNAK ELEKTRİK DERGİSİ, EYLÜL 2007)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ


 
Ataköy'deki kaza sonrasında meslek odaları durumu değerlendirdi: Asansörlerin ancak yüzde 10'u standartlara uygun Ataköy 9. kısım içinde yer alan hakimler ve savcıların lojmanlarının da bulunduğu binanın asansör kapısının kabin gelmeden açılması sonucu 9. katlan boşluğa düşerek hayatını kaybeden 4. sınıf öğrencisi Hazal Güner’in geçirdiği kaza ile ilgili olarak Makina ve Elektrik Mühendisleri Odaları ortak bilirkişi heyetinin incelemesi sonrasında yapılan açıklamada, asansörde herhangi bir düz kontağa rastlanmadığı belirtilerek, kilidin çalışır durumda olduğunun tespit edildiği, kumanda panosunun ise üretici firma tarafından kontrol edilmesi gerektiği ifade edildi.
 

Asansör kazaları ile ilgili değerlendirmede bulunan TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu başkanı Tefik Peker ise şu noktaların üzerinde durdu: "Yapılan inceleme sonrasında asansörde herhangi bir düz kontağa rastlanmamıştır. Kilidin çalışır durumda olduğu görülmüştür. Kumanda panosu ilgili firma tarafından kontrol edilmelidir. Özellikle son 25 yıl içinde asansörlerde hızın 10 m/s üzerine çıkması, asansörlerdeki konfor ve güvenlik önlemlerinin de artırılması ihtiyacını doğurmuştur. Bu çerçevede standart yönetmelikler asansördeki gelişmelere bağlı olarak geliştirilmektedir. Asansörlerde, tasarım aşamasından imalat aşamasına, imalat aşamasından kullanım aşamasına, kullanım aşamasından peryodik kontrol aşamasına kadar düzenli kontroller yapılmalıdır. Ülkemizdeki asansör sayısı net olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık olarak 140.000 - 150.000 adet asansörün olduğu varsayılmaktadır. Bu asansörlerin durumu ile ilgili olarak bazı bölgelerde Elektrik ve Makine Mühendisleri Odaları tarafından yapılan periyodik kontroller fikir verebilir. Oda açıklamasında makina ve elektrik mühendisi çalıştırmayan firmalara montaj yetkisi verilmemesi istendi.

Makina ve Elektrik Mühendisleri Odaları tarafından bazı belediyelerde yapılan sözleşmeler sonucu yapılan kontrollerde yüzde 10 standarda uygun, yüzde 15 kullanım dışı bırakılması gereken, yüzde 75 eksikler içerdiği görülmektedir." Asansörlerde periyodik muayenelerinin geniş çaplı olarak ilk kez İzmir Belediyesi ile TSE arasında 1989 tarihinde yapıldığının belirtildiği açıklamada, sonraki yıllarda bu uygulamanın birçok ilde odalar tarafından yürütüldüğü vurgulandı.

Peker açıklamasını şöyle sürdürdü: "İstanbul‘daki periyodik kontrollere ise 2002 yılında Bakırköy‘de başlandı. Yapılan ilk kontrollerde asansörlerin yüzde 6‘sının standarda uygun, yüzde 16‘sının kullanım dışı bırakılması gereken, yüzde 78‘inin de eksiklikler içerdiği görülmektedir. İkinci kontrollerde asansörlerin yüzde 18‘inin standarda uygun, yüzde 8‘inin kullanım dışı bırakılması gereken, yüzde 74‘ünün de eksiklikler içerdiği görülmektedir." Peker, Türkiye‘de asansör bakımının ehliyetsiz kişiler tarafından yapılmasının yanı sıra denetimi üstlenen belediyelerin yetersiz kaldığı üzerinde durarak bu durumun acilen düzeltilmemesi durumunda bu kazanın son kaza olmayacağını belirtti. Peker yeni canlar yitirilmeden herkesin üstüne düşen görevi yapması gerektiğinin altını çizerek, "Bünyesinde Makina ve Elektrik Mühendisi barındırmayan yetkili olmayan firmalara montaj ve bakım hizmeti verilmesinin önüne geçilmelidir. Valilik ve Belediyeleri yönetmelikleri uygulamaya çağırıyoruz. Makina Mühendisleri Odası olarak bir kez daha söylüyoruz; gereken denetim, bakım ve onarımlar periyodik olarak yapılırsa ve kamusal bir denetim mekanizması denetlerse makinalar bize zarar vermeyecektir" dedi.



ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

01.07.2024
 


Çok Okunanlar


ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENECEK

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

Okunma Sayısı: 1610


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.