MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SAVAŞ TAMTAMLARI ARASINDA MECLİS 'KENDİ İŞİNİ'YAPIYOR (BİRGÜN GAZETESİ, 27.10.2007)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

 
Türkiye'de PKK saldırılarının ardından yaratılan savaş ortamında hükümet, uluslararası sermaye ve IMF gibi kuruluşların istediği kanunları sessiz sedasız Meclis'ten geçirmeye başladı. Nükleer Santral Yasası komisyondan geçti, Sosyal Güvenlik yasası ise yolda
 

Türkiye‘nin Kuzey Irak‘a yapmayı planladığı sınır ötesi operasyon çığlıklarının gölgesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde (TBMM) halkı ilgilendiren önemli yasalar görüşülmeye veya sessiz sedasız geçmeye başladı. PKK saldırılarından sonra Türkiye gündemini değiştiren savaş söylemleri arasında önce 21 Ekim‘de referanduma sunulan Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören anayasa değişiklik paketindeki değişiklikti. Bu değişiklikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün cumhurbaşkanlığı üzerindeki tartışma kaldırıldı. İkinci ve en önemli değişiklikten birisi de eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer‘in bir kez daha görüşülmesi için geri gönderdiği nükleer santral kurulmasına ilişkin kanunun, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu‘nda kabul edilmesi oldu. AKP Kütahya Milletvekili Soner Aksoy başkanlığında toplanan komisyonda, nükleer güç santrallerinin kurulması ve işletilmesine ilişkin kanun ele alındı. Komisyonda görüşülen 11 maddelik kanun üzerinde 11 önerge verildi. Kabul edilen önergeler doğrultusunda kanunda değişiklik yapıldı. Buna göre santral kurmak için kurulu güç alt limiti 600 megavat olarak belirlendi. Ayrıca getirilecek teknolojinin ABD‘den lisanslı olması ya da başka ülkelerde problem çıkarmamış olması şartı aranacak. Yönetmeliğin 2 ay içinde yayınlanmasının ardından en geç 1 ay içinde TETAŞ ihale ilanına çıkacak.
İKİNCİ EMEKLİLİĞE YENİ DÜZENLEME

TBMM Genel Kurulu‘nda, 2000 yılından önce emekli olanların, aylıklarını kestirip kısa süre çalıştıktan sonra yüksek emekli maaşı alabilmek için yeniden emekli olmalarını engelleyen kanun teklifi kabul edilerek, yasalaştı. Sosyal Sigortalar Kanunu, Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Maliye Bakanı Kemal Unakıtan Meclis Genel Kurulu‘na 2008 bütçesini sundu. Bütçe görüşmeleri de yine sınır ötesi operasyon tartışmaları gölgesinde, muhtemelen kamuoyunun haberi olmadan Meclis‘ten geçecek.
Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ve Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre, SSK ve BAĞ-KUR‘dan yaşlılık, malullük aylığı alırken, sigortalı olarak çalışmaya başlaması nedeniyle aylıkları kesilenlerden yeniden aylık talebinde bulunanların, aylıklarının hesabına ilişkin esaslar yeniden düzenlendi. Buna göre, 2000 yılından önce emekli olduktan sonra bir süre çalışan, ardından da ikinci kez emeklilik başvurusunda bulunanların kesilen aylığına, son çalıştıkları süredeki TÜFE artışı ile kalkınmışlık hızı eklenecek. Bu kişilere çalıştıkları süre içinde emeklilik maaşına yapılan zam da yansıtılacak. Böylece ikinci kez emeklilik başvurusu yapılarak maaşlarda ortalama yüzde 25‘lere varan artışın önüne geçilmiş olacak.
ÇALIŞANLARI ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu, Anayasa Mahkemesi‘nin iptal kararı doğrultusunda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘nun 85 maddesinde yeniden düzenleme yaptı. Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilen yasa, Kurum tarafından Mahkeme‘nin gerekçeleri, yasadaki bazı eksiklikler ve bütçe kanunundaki bazı hükümler doğrultusunda yeniden ele alındı. SGK tarafından hazırlanan taslağa göre, yasa yürürlüğe girdikten sonra, ilk defa işe başlayacak kamu görevlileri kanunun getirdiği yeni sisteme tabi olacaklar. Emekli Sandığı Kanunu‘na göre çalışan kamu görevlileri için ise eski hükümler geçerliliğini koruyacak.Yasanın yürürlük tarihinden sonra, ilk defa sigortalı olacak işçi ve kamu görevlileri için sosyal güvenlik destek primi uygulanmayacak. Bu kişilerin emekli olduktan sonra yeniden çalışmaları halinde emekli aylıkları kesilecek.
Emekli olduktan sonra BAĞ-KUR kapsamında sigortalı olarak çalışanlardan alınan sosyal güvenlik destek primi kademeli hale gelecek. Sigortalılardan 55 ve altındaki yaşlarda olanlar aylık prime esas kazancın yüzde 16, 56 ve üstü yaştaki sigortalılar yüzde 14 sosyal güvenlik destek primi ödeyecek.
Ölüm aylığından yararlanmak için aranan 900 gün prim ödeme şartı, 1800‘e çıkarılacak. Ölen sigortalının hak sahiplerine asgari ücretin üç katı tutarında ödenen cenaze ödeneği iki asgari ücrete çekilecek.
Kamu görevlilerinin ödenek ve özel hizmet tazminatı hariç diğer gelirlerinden prim kesilmeyecek. Emekli aylığı bağlama oranı konusunda, işçiler ve esnaf için, iptal edilen kanun hükümleri geçerli olacak. Halen çalışan kamu görevlilerinin emekli aylığı bağlama konusunda Emekli Sandığı hükümleri uygulanacak.
Taslağa göre ayrıca, aralarında basın ve gazetecilik iş yerlerinde İş Kanunu hükümlerine çalışanlar, Basın Kanununa tabi çalışanlar, basın kartı sahibi iken kamu kurumlarında mesleğiyle ilgili istihdam edilenler, hava yollarının uçucu personeli, lokomotif makinistleri, infaz koruma memurları, posta dağıtıcıları, TRT‘de haber hizmetinde çalışanlar, Devlet Tiyatrosu sanatkarları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası‘nın şef ve üyelerinin 360 günlük hizmetlerinin karşılığı 90 günlük fiili hizmet süresi zammı kaldırılıyor. Taslakta, TSK ve emniyet görevlileri ile MİT mensuplarının 90 günlük fiili hizmet zammı aynen korunuyor.



ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

01.07.2024
 


Çok Okunanlar


ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENECEK

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

Okunma Sayısı: 1275


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.