MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO ANKARA ŞUBESİ: SİNOP VE MERSİN'DE 'REFERANDUM' YAPILSIN' (21.11.2007, SESONLİNE.NET)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Nükleer Yasası'nın 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması üzerine, bir açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi santral için öngörülen ve Mersin'de "referandum" yapılması çağrısında bulundu.
 

"Nükleer Santral Yasası, meslek odalarının ve kitle örgütlerinin seslerine kulak tıkanarak, yangından mal kaçırır gibi çıkarıldı. Basına yansıyanlardan okuduğumuzda tüylerimizi diken diken eden, bazı şirketlerin "deneyimli" yurtdışı ortak arayışları nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzun farkına bile varılmadığını göstermekte. Nükleer Santral Yasası hem teknik açıdan hem de toplumsal mutabakatları göz ardı etmesi açısından tam bir dayatma örneğidir" diyen EMO Ankara şubesi açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Nükleer Santral Yasası‘nın Meclis‘ten geçirilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylanması nükleer lobinin bu konuda ne kadar kararlı olduğunun göstergesidir. Halkı dışlayan, karar alma mekanizmasında yer almasını istemeyen güçlere karşı EMO Ankara Şubesi olarak çağrımız şudur:
‘Çoğunluğun sesine kulak verme konusunda samimi olanları Sinop ve Mersin‘de referandum yapmaya davet ediyoruz.‘

Sinop ve Mersin‘e kurulması planlanan 5000 MW gücündeki santraller, mevcut kurulu güç ile kıyaslanırsa %12, bu santrallerin ürettiği enerjinin servise verilme tarihlerindeki tahmini kurulu güç içindeki oranı ise yüzde 3- yüzde 5 civarında olacaktır. Sisteme bu kadar az katkı yapacak bir yatırım için üstlenilen riskler ve harcanması göze alınan çok yüksek maliyetler, nükleer santrallerin bir zorunluluk değil siyasi tercih olduğu söylemlerimizi kanıtlamaktadır. Daha birkaç ay önce bir holding patronunun söylemiş olduğu, "nükleerde görünmez eller var" sözü ne yazık ki doğrudur, ancak bu görünmez ellerin emelleri, bu holding patronunun çıkarlarına hizmet eder niteliktedir.

ELEKTRİK DAĞITIM KAYIPLARI

Ülkeyi sevme konusunda mangalda kül bırakmayanların ağızlarından, nedense dağıtım kayıplarımızın yüzde 24 olduğunu, elektriğin etkin ve verimli kullanılmadığını duyamayız. Dünya standartlarında yüzde 8 civarında olan dağıtım kayıpları, en yetkili ağızlar tarafından yüzde 1,5- yüzde 2 olarak ifade edilerek meclis ve kamuoyu, eğer bilerek değilse bilgisizlikten yanıltılmaktadır. Elektrik işletmesinden bir parça anlayan herkes iletim kayıpları ile dağıtım kayıplarını ayırt edebilir. İletim kayıpları açısından standart değerlere yakın olan sistemimizde, dağıtım kayıpları açısından açık ara kayıp fazlalığı vardır. Mevcut kayıp-kaçak oranlarının standartlara çekilmesiyle en az 2 tane nükleer santrale eş enerjiyi kaybolmaktan kurtarıp, sisteme verebilmek mümkündür. Bunun yerine, dayatılan nükleer santral yasası, onca yolsuzluk dosyasının uçuştuğu, bakanların yüce divana gittiği bir sektörde doğal olarak kuşkuyla karşılanacaktır.

NÜKLEER SANTRALLARIN EKSİLERİ

Bütün bunlar bir yana, nükleer santraller aşağıdaki dezavantajlara sahiptirler;

Geleneksel yöntemlere göre en az 2 kat, hatta bazı üretim yöntemlerine göre 5 kat pahalıya mal olacaktır.

Riskli işletme nedeniyle, ayrıca bir risk fonu oluşturulacak ve bu fon ödentisi elektrik fiyatına eklenecektir.

Kurulum, işletme, yakıt zenginleştirme, söküm gibi konularda yüzde 100 dış bağımlılık yaratacaktır (tıpkı yasayı bile başkalarından aldığımız gibi).

İçinde bulunduğumuz coğrafyada özellikle uluslar arası ilişkilerin gerildiği dönemlerde, potansiyel saldırı noktası olacaktır.

Atık konusunda yaşanan çözümsüzlük nedeniyle, çok büyük çevre sorunlarına yol açabilecektir.
Küresel ısınmaya çözüm iddialarının tam aksine, yakıt çubuklarının çıkarılması ve işlenmesi süreçlerinde büyük oranda karbondioksit yayılmasına yol açacaktır.

Yüksek miktarda açığa çıkan ısıyı soğutmak için nehir, göl veya deniz kenarına kurulacağı için bölgesel doğal hayatı etkileyecektir.

"ÇEKİNCELERİN GİDERİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Ayrıca, nükleer santral konusunda bugüne kadar meslek odaları ve kitle örgütleri tarafından dile getirilen çekinceler giderilmemişken, tıpkı yeni anayasa çalışmasında olduğu gibi, bu kuruluşlar ısrarla görmezden gelinmiştir. Meslek örgütlerini ve kitle örgütlerini duymayan, görmeyen yetkililer, nükleer lobilerin ve enerji şirketlerinin patronlarını "dinlemişlerdir". ABD dâhil birçok ülke son 25-30 yılda nükleer santral kurmaksızın, sadece enerjiyi verimli kullanarak gelişimini sürdürmüşken, "nükleer santral kurmazsak karanlıkta kalacağız" söylemini kullanmak gerçekçi değildir, bunun inandırıcılığı yoktur. ABD‘de, 1973-2000 arasında ekonomi %126 büyürken enerji kullanımındaki artışın %30 olarak gerçekleşmiş olması, enerjinin etkin ve verimli kullanımının önemini rakamlarla göstermektedir. Türkiye‘nin enerji yoğunluğu (1 birim GSMH üretmek için harcanan enerji miktarı), OECD ülkelerinin 2 katı, Japonya‘nın 4 katıdır. Yani bir dolarlık mal veya hizmet üretmek için Türkiye‘de OECD ülkelerinde kullanılan enerji miktarının 2 katı, Japonya‘dakinin 4 katı enerji kullanılmaktadır.

MECLİS‘TE EMO HAKKINDA KARALAMA

Meclis görüşmeleri sırasında TMMOB ve EMO aleyhine "yanlış" bilgi verilmesi enerji yönetiminin içine düştüğü durum açısından içler acısıdır. EMO‘nun çoğunluğunun nükleer yanlısı olduğunu söyleyenlere cevabımız nettir: EMO Ankara Şubesi, nükleer silah teknolojisine sahip olma hevesi uğruna, nükleer santral kurma dayatmasına karşıdır. Odağında insan olan bir anlayıştan yana, bilim ve teknolojinin insanların hayatını kolaylaştıran uygulamalardan yanadır. İnsanların ister santral ile ister silah ile öldürülmesinden yana değil, yaşatılmasından yanadır. "Herkesin nükleer silahı var, bizim de olsun" mücadelesi yerine, hiç kimsenin nükleer silahı olmasın mücadelesi verilmelidir, bütün duyarlı kesimleri bu mücadeleye çağırıyoruz..."

 

Bağlantılar

sesonline.net/php/index.php
 


ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

01.07.2024
 


Çok Okunanlar


ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENECEK

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

Okunma Sayısı: 847


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.