MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

GÜCÜNÜ GÜNEŞTEN ALIYOR (GÜNEY İMECE GAZETESİ, 19.11.2007)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ


 
ME. Ü öğrencilerinin tasarladığı araç güneş enerjisiyle çalışıyor Mersin Üniversitesi (MEÜ) Öğrencilerinin tasarladığı güneş enerjisi ile çalışan araba, TÜBİTAK tarafından düzenlenen Formula G 2007 Araba Yarışı'nda 14. oldu.
 

MEÜ Makine Mühendisliği öğrencileri, güneş enerjisi ile çalışan araba yaptı. İlk Türk arabası "Devrim Tecrübe" isminden esinlenilerek "Devrim Güneş" ismi verilen araba, TÜBİTAK tarafından 4. kez düzenlenen üniversitelerarası Formula G 2007 Araba Yarışı‘nda yarı finalde 12. finalde ise 14. oldu.

Bölümün şimdiki hedefi de hidromobil yapmak ve yine TÜBİTAK yarışlarına katılmak.

Projenin genel koordinatörlüğünü MEÜ Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Zeren yaparken, bölüm sorumluluğunu ise Araştırma Görevlisi Dr. Azize Akkoca yapıyor.

Öğrencilerden Barış Şenel,- Çağlar Ağca ve Erman Karaca ise arabanın projesini hazırlayan isimler arasında yer alıyor. MEÜ‘yü Formula G 2007 Araba Yarışı‘nda temsil eden Devrim Güneş, 3 tekerlekten oluşuyor. 8 metrekare olan araç, 360 kilogram ağırlığında ve tek kişilik. Üzerinde 1 yıldır çalışılan araç için. Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi 30 bin YTL, sponsorlar ve TÜBİTAK ise toplam 20 bin YTL destek verdi.

Prof. Dr. Yusuf Zeren, yaptığı açıklamada, güneş enerjisiyle çalışan araba yarışlarının temel amacının güneş enerjisinin önemini topluma ve öğrencilere göstermek olduğunu söyledi. Bu tür yarışların 1987 yılında Avustralya‘da başladığını ifade eden Zeren, daha sonra Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinde bu tür yarışların yapıldığını belirtti. Öğrenciler tarafından yapılan arabanın güneş enerjisi panelleri ile çalıştığını kaydeden Zeren, ileride güneş enerjisi ile çalışan araçların bu şekilde kullanılmasının mümkün görülmediğini vurguladı. "Güneş panellerinin verimi çok düşük" diyen Zeren, bu panellerle güneşten alınan radyasyonun elektrik enerjisine çevrildiğini, ancak verimin yüzde 1014 olduğunu kaydetti. Zeren, gücün çok yüksek olması için araç yüzeyinin büyük olması gerektiğini, bu da ölçüleri büyüttüğü için aracın trafikte kullanılmasını zorlaştırdığını ifade etti.

Prof. Dr. Yusuf Zeren, hidrojenle çalışan araçların trafikte az miktarda da olsa kullanılmaya başlandığını hatırlatarak, tükenmekte olan fosil yakıtları yerine güneş enerjisi ile elde edilen hidrojenle çalışan araçların gelecekte daha avantajlı olacağını vurguladı. Zeren, bu araçlarda egzoz gazından su buharı atıldığı için çevreyi kirletmesi ya da küresel iklim değişikliğine etki etmesinin söz konusu olmadığına işaret ederek, "İmkân bulunduğu takdirde 2008 hidromobil yarışlarına katılmak istiyoruz. Bunun için 100 bin YTL‘ye ihtiyacımız. Bu paranın 25 bin YTL‘si yakıt hücresi, 25 YTL‘si elektrik donanımı, 25 bin YTL‘si mekanik kısım ve 25 bin YTL‘si ise aracın Ankara‘ya taşınması ve organizasyon için gerekiyor. 10. bin YTL‘sini TÜBİTAK verecek, 60 bin YTL‘sini de üniversitemiz sağladığı takdirde 30 bin YTL için sponsor arayacağız" dedi.

Araştırma Görevlisi Dr. Azize Akkoca ise, fosil yakıtlarının azalması ve küresel ısınma sorunlarının, günümüzde insanları alternatif enerji kaynaklarını araştırmaya ve kullanmaya yönlendirdiğini vurguladı. Her geçen yıl sürekli artan petrol fiyatlarının yanı sıra, dünya nüfusunun da sürekli olarak arttığını ve bunun da enerji ihtiyacını artırdığını belirten Akkoca, şöyle konuştu: "Dünya üzerindeki petrol rezervleri bu hızda tüketilmeye devam edilirse, yakın bir gelecekte bu kaynakların tükeneceği öngörülmektedir. Bu nedenle, çeşitli alanlarda kullanılabilirliği araştırılan birçok alternatif enerji kaynağı üzerine araştırmalar devam etmektedir. Bu alternatif enerji kaynaklarından bazıları; güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, biyogaz, dalga enerjisidir. Bu alternatif enerjiler arasında güneş enerjisi, güneş ışınımından enerji elde edilmesine dayalı bir teknolojidir. Güneş pilleri (fotovoltaik piller), yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren yarı iletken maddelerdir. Bu projede fotovoltaik pillerle oluşan modüllerin araç üzerine yerleştirilmesi suretiyle elektrik enerjisi üretilecektir. Güneşten elde edilen bu elektrik enerjisi, yardımcı devre elemanları sayesinde akülerde depo edilecektir. Depo edilen elektrik enerjisi, elektronik bir devre aracılığıyla, aracın üzerine monte edilecek bir elektrik motorunun çalışmasını sağlamada kullanılacaktır. Elektrik motorunun çalışmasından sağlanacak kuvvet, araçta bulunan aklarına organları sayesinde tekere iletilecek ve aracın hareketi sağlanacaktır. Bu çalışmada, güneş enerjisi ile çalışan tek kişilik bir otomobilin projelendirilmesi amaçlandı. Yapılan bu çalışma sayesinde fotovoltaik pillerin günlük yaşamda ulaşımda kullanılabilirliği Öğrencilerimize ve topluma gösterilmiş olacak."



ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

01.07.2024
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENECEK

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

Okunma Sayısı: 2073


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.