MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÇANKAYA DIŞINDA ASANSÖR DENETİMİ YOK! (CUMHURİYET ANKARA EK, 21.12.2007)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi Asansör Kontrolleri Koordinatörlüğü Sorumlusu Ramazan Savcıözen, Çankaya Belediyesi'nin 2002 yılından bu yana asansör denetimlerini düzenli olarak yaptırdığını belirterek, "Diğer belediyeler bu konuda hassas davranmıyor. Asansör denetimleri apartman yöneticilerinin inisiyatifine kaldı" dedi. Denetimlerin bir elektrik ve bir makine mühendisi tarafından yapıldığını kaydeden Savcıözen, "Ya bize başvurmaları gerekiyor ya da belediyeler bünyelerinde mühendis bulundurmalılar ancak birçok belediyenin mühendisi bulunmuyor" açıklamasını yaptı.
 

15 Şubat 2003 yılında çıkan 25021 sayılı ve 31 Ocak 2007 tarih 26420 sayılı resmi gazetelerde yayınlanan asansör yönetmeliklerine göre asansörlerin kontrolleri yapının bağlı bulunduğu belediyeye tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak buna karşın kentteki belediyelerin bu konuya gerekli duyarlılığı göstermediği kaydediliyor.

ÇÖZÜM KONTROLLERDE

EMO ve Makine Mühendisleri Odası‘nın bu kapsamda sadece Çankaya Belediyesi‘yle sözleşmesi bulunuyor. Çankaya Belediyesi‘yle yapılan sözleşme çerçevesinde yapılan denetimler sonucunda risk taşıyan kırmızı etiketli asansörlerin yüzde 27‘den yüzde 7‘lere düştüğü belirtildi. 2007‘nin ilk 10 ayına dair veriler incelendiğinde Çankaya bölgesinde kontrol edilen 3 bin 846 asansörün 2 bin 541 ‘ine yeşil etiket verilirken, bu, asansörlerin yüzde 66.07‘sinin kullanıma uygun olduğu anlamına geliyor. Çankaya Belediyesi sınırları içinde mavi etiketli (ivedilikle sorunları giderilmesi gereken) 800 asansörün 317‘si onarılırken, sorunu giderilmesi gereken asansör sayısının yüzde 20‘den yüzde 12.55‘e düştüğü görülüyor. Çankaya Belediyesi sınırları içinde kullanıma kapatılması gereken kırmızı etiketli asansörlerin ise 208‘inin onarımının yapıldığı kaydediliyor. Kırmızı etikete sahip asansörlerin oram onarımların ardından yüzde 13.3‘ten yüzde 7.72‘ye geriledi.

EMO‘dan Ramazan Savcıözen, Çankaya‘da kontrollerin başladığı 2002 yılından önce her 4 asansörden l‘inin sorunlu olduğunu, şimdiyse her 100 asansörden 7‘sinin sorunlu olduğunu kaydetti. Çankaya dışındaki diğer belediyelerin bu konuya gerekli özeni göstermediğini belirten Savcıözen, "Belediyelerle sözleşmeler yaparak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Belediyeler bu denetimleri kendi bünyelerindeki elektrik ve makine mühendislerine de yaptırabilir. Ancak birçoğunun bünyesinde mühendis de bulunmuyor. Biz denetimden yanayız. Yeter ki yaptırsınlar, yeter ki asansör ölümleri yaşanmasın" diye konuştu. Bakım ücretinin düşünüldüğünden çok çok düşük olduğunu vurgulayan Savcıözen, "Yıllık bakım ücreti mesken olarak kullanılan binalarda 140 YTL, işyeri olarak kullanılanlarda ise asansör başına 215 YTL. 29 ana başlık altında asansörün 110 noktasında denetim yapılıyor. Önemli olan kontrollerin düzenli yapılması. Denetimleri iki kez yapıyoruz, ilkinde sorunları belirtiyoruz. Daha sonra eksiklerin giderilip giderilmediğini kontrol ediyoruz. Daha sonra kontrol raporunu yöneticiye teslim ediyoruz. Kontrolleri, bir elektrik bir makine mühendisi, asansörü yapan firmanın yetkilisi ve apartman yöneticisiyle yapıyoruz" açıklamasını yaptı. Asansör kontrollerini yaptırmanın belediyenin yükümlülüğü altında olduğunu anımsatan Savcıözen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Resmi Gazete‘de yer alan yönetmelikler bu görevi belediyelere yüklemiş. 15 Şubat 2002 ve 31 Ocak 2007 tarihli yönetmeliklerin 22 ve 24. maddelerinde bu açık bir şekilde ifade edilmiş. 22. maddede, ‘Tehlikelerin önlenmesi için yapının bağlı bulunduğu belediye veya valilik, ilk kontrolünü asansörün işletmeye açılmasından iki yıl sonra, daha sonraki kontrollerini de her yıl yaptırmaktan sorumludur‘ diyor. Madde 24‘te de ‘Yapının bağlı bulunduğu belediyelerce veya belediye hudutları dışındaki yapılar için valiliklerce en az yılda bir kere her asansörün kontrolü yapılır‘ ibaresi yer alıyor. Bu yükümlülükler çerçevesinde belediyelerin bu konuya özenle yaklaşmaları gerekli. Ancak diğer belediyelerin bu konuda hassas davranmadığını görüyoruz" diye konuştu.

BİNANIZI KONTROL EDİN!

Çankaya Belediyesi‘nde hangi binalarda asansör kontrolü yapıldığım, hangilerinde yapılmadığım www.asansor.org.tr internet adresinden kontrol edebilirsiniz. Ayrıca kayıtlarda bulunan 152 asansör firmasının hangisinin asansör yapımına dair gerekli yetki belgelerine sahip olup olmadığını da aynı adresten kontrol edebilirsiniz. Bu firmalardan 72‘sinin asansör yapmaya uygunluk belgesi bulunurken, geriye kalan 80 firmanın asansör yapımında yetki belgelerinde eksikler olduğu bilgisine adreste yer veriliyor.



ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

01.07.2024
 


Çok Okunanlar


ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

İZMİR`DE İKİ VATANDAŞIMIZIN ELEKTRİK AKIMINA KAPILMASI SONUCU MEYDANA GELEN ACI OLAYIN DERİN ÜZÜNTÜSÜNÜ YAŞIYORUZ

Okunma Sayısı: 1581


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.