MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

HER YIL AYNI KRİZ (CUMHURİYET GAZETESİ, 08.01.2008)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ


 
Tahran, Ankara'nın tüm uyarılarına karşın, geçen hafta 2 milyon metreküpe kadar düşürdüğü doğalgazı kış şartlarının çok ağır olduğu gerekçesiyle tamamen kesti. Rusya'nın gönderdiği gazda da düşüş meydana gelmesi, Türkiye'yi doğalgaz kriziyle karşı karşıya bıraktı. Türkiye, Cezayir ve Nijerya'dan sıvılaştırılmış doğalgaz alma yoluna gidecek.
 

İran doğalgazı kesti. Ankara öngörülebilir sıkıntı karşısında 1 yıldır hiçbir şey yapmadı

Tahran, Ankara‘nın tüm uyarılarına karşın, geçen hafta 2 milyon metreküpe kadar düşürdüğü doğalgazı kış şartlarının çok ağır olduğu gerekçesiyle tamamen kesti. Rusya‘nın gönderdiği gazda da düşüş meydana gelmesi, Türkiye‘yi doğalgaz kriziyle karşı karşıya bıraktı. Türkiye, Cezayir ve Nijerya‘dan sıvılaştırılmış doğalgaz alma yoluna gidecek. BOTAŞ ise açığı, daha fazla sıvılaştırılmış doğalgaz alarak çözmeye çalışıyor Enerji Uzmanı Necdet Pamir, doğalgaz kesintisinin çok önceden öngörülebilir olduğuna, ancak geçen yıldan beri somut bir önlem alınmadığına dikkat çekti. Türkiye‘nin doğalgaza çok bağımlı, kaynak çeşitlendirmesini tamamlayamamış bir ülke olduğunu belirten Pamir, var olan depolardaki gazın Türkiye‘yi toplam 27 gün boyunca idare edebileceğini, bunun da çok küçük bir miktar olduğunu vurguladı.

İran, kış ortası gazı yine tamamen kesti, hükümetin 1 yıldır hiçbir şey yapmadığı ortaya çıktı

Doğalgazda bildik kriz

Tahran, Ankara‘nın tüm uyarılarına karşın, geçen hafta 2 milyon m3‘e kadar düşürdüğü doğalgazı tamamen kesti. Türkiye, Cezayir ve Nijerya‘dan sıvılaştırılmış dogalgaz alma yoluna gidecek.

İran‘dan gelen doğalgazda, her kış yaşanan sıkıntı yeniden gündemde.

İran bir kez daha Türkiye ‘ye verdiği gazı kışın en çetin döneminde kesti. Hükümetin geçen yıldan bu yana çözüm için hiçbir adım atmaması ve Rusya‘nın gönderdiği gazda da düşüş meydana gelmesi, Türkiye‘yi dogalgaz kriziyle karşı karşıya bıraktı. BOTAŞ yönetimi ise açığı, daha fazla sıvılaştırılmış dogalgaz (LNG) alarak çözmeye çalışıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Durumu yönetiyoruz. İranlılar da gaz akışını arttıracaklarını söylediler" dedi.

Türkiye‘ye verdiği gazı kademeli olarak azaltan ve son olarak yaklaşık 2 milyon metreküpe kadar düşüren İran, yapılan tüm görüşmelere karşın doğalgazı tamamen kesti. İran geçen yıllarda da kış aylarında Türkiye‘ye verdiği gazı kesmişti. Gaz deposu olmadığı için açık Rusya‘dan karşılanmaya çalışılmıştı. Sıkıntının konutlara yansımaması için de BOTAŞ sanayi bölgelerine verdiği gazı bir süreliğine durdurmuştu.

BOTAŞ yetkilileri İran‘dan bir süredir kısıtlı gelen gazın dün sabah kesilmesi üzerine gerekli önlemlerin alındığını, arz-talep dengesinin kurulduğunu ve gaz arzının sorunsuz devam ettiğini söylediler. Ayrıca Cezayir ve Nijerya‘dan sıvılaştırılmış dogalgaz alınarak başta Marmara Ereğlisi ve Aliağa olmak üzere Türkiye‘deki çeşitli santrallara aktarımının yapılacağı belirtildi. İran kaynakları ise kesintiyi İran‘ın kuzeyi ve Türkmenistan‘da kış şartlarının çok ağır olmasına ve kendi aldıkları dogalgaz miktarının da düşmesine bağlıyorlar.

Bakan Güler, önceki gün yaklaşık 10 günden beri aşın soğuklar nedeniyle han‘dan gelen doğalgazda önemli miktarda düşüş yaşandığım, Ukrayna üzerinden gelen gazda da bir miktar azalma olduğunu söylemişti. Bakan Güler, "Şimdiye kadar sorunu kendi imkânlarımızla çözmeye çalıştık. İranlı bakan ve müsteşarlarla konuyu görüştük. Fakat devreye girmesi için artık konuyu sayın Başbakanımıza istirham edeceğim. Depolarımızı devreye soktuk" demişti.

‘Hiçbir adım atılmadı‘

Enerji Uzmanı Necdet Pamir ise gaz kesintisinin çok önceden öngörülebilir bir sorun olduğunu, ancak geçen yıldan beri bu konuda hiçbir adım atılmadığına dikkat çekti. Türkiye‘nin doğalgaza çok bağımlı, kaynak çeşitlendirmesini tamamlayamamış bir ülke olduğuna dikkat çeken Pamir, var olan depolardaki gazın Türkiye‘yi toplam 27 gün boyunca idare edebileceğini, bunun da çok küçük bir miktar olduğunu vurguladı. Pamir, şöyle konuştu: "Çok daha önce Azerbaycan ve Irak‘tan kaynak çeşitlendirmek gerekiyordu. Şimdi 1.6 milyar metreküplük bir depomuz var. Ege Gaz‘dan da 1.1 milyar sıvılaştırılmış dogalgaz alınacak. Bu depoların toplam miktarı Türkiye‘nin bir yıllık harcamasının ancak yüzde 7‘si ediyor. Bir ülkenin arz güvenliği için en az yüzde 30‘luk bir depo kapasitesine sahip olması gerekiyor. Ancak yapılmaya bugün başlansa bile en az 10 yılda inşa edilir." Pamir, dogalgaz sıkıntısının çözülmesi için bunun dışında, dogalgaz kullanımının nüfusa oram ile doğalgazdan elektrik üretiminin azaltılması, Irak ve Arap doğalgazının bir an önce bağlanması, Azeri doğalgazının arttırılması ile tutarlı ve uzun soluklu bir politika izlenmesi gerektiğini söyledi.
Enerji uzmanı Pamir, tüm bunların yanı sıra BOTAŞ yönetim kuruluna halen atama yapılmaması nedeniyle karar alamadığına, bu nedenle de sürecin yavaşladığına dikkat çekti.

Açık 35 milyon metreküpü buldu

Reuters‘in haberine göre, Enerji Bakanlığı‘ndan üst düzey bir yetkili, Türkiye‘nin İran‘dan kaynaklanan gaz açığını kapatmak için Rusya‘dan ek gaz talep ettiğini ifade ederek, "Ancak soğuk hava nedeniyle Rusya bunu karşılayamıyor. Ayrıca Rusya‘dan gelmesi gereken gaz miktarında da günlük 5 milyon metreküplük bir azalma söz konusu" dedi. Enerji Bakanlığı yetkilisi, İran‘dan Türkiye‘ye gaz akışındaki sorunun öngörülenden uzun süreceğini belirterek ek dogalgaz sağlaması yönünde talepte bulunulan Rusya‘nın bunu karşılayamadığını söyledi. İran‘dan kaynaklanan 30 milyon metreküplük gaz açığıyla birlikte Türkiye‘nin kontrata bağlı olan gaz ihtiyacında günlük 35 milyon metreküplük bir eksikliğin ortaya çıktığını bildiren yetkili, "Gaz ihtiyacının karşılanması için ek tedbirler uygulanacak. Doğalgazla elektrik üreten şirketlerden en geç yarın alternatif yakıtlara geçmesi istenecek" dedi.



ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

01.07.2024
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENECEK

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

Okunma Sayısı: 1435


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.