MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SECOND LİFE'TA İKİNCİ RAUNT HABER MERKEZİ (BT HABER, 08.09.2008)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ


 
ŞUBAT ayında yayınlanan 658'inci sayımızda "Second Life" platformunu manşete taşımış, siber ortamda ikinci bir yaşam sunan bu evrenin özellikle şirketler nezdinde popülaritesini sürekli artırdığından bahsetmiştik. Haberimizde bu platformun şirketlerin pazarlama stratejileri için gittikçe değer kazanan bir mecra olduğunu belirtiyor, bu evrenin kendine özgü bir ekonomisi olduğundan bahsediyor, hatta bu platformda siber arsalar alıp satarak zengin olanların varlığından bahsediyorduk.
 

Fakat zaman geçtikçe bu işin büyüsünün ortadan kalktığına dair görüşler daha bir sesli olarak dillendirilmeye başlandı. Gerek kullanıcıların sık sık yaşadıkları teknik sorunların bir türlü tam olarak ortadan kaldırılamaması, gerek bazı şirketlerin Second Life platformunun karmaşık B2C iş modellerini planlamak için yeterli görmemesi gibi nedenle bu platformun popülaritesinin düştüğüne dair kanılar giderek yayılıyor. Geçtiğimiz ay BMW‘nin Second Life platformdan ayrılmaya hazırlandığı yönünde gelen açıklamanın ardından, bu ay da Kim MacKenzie adlı araştırmacıdan ‘Second Life‘in giderek bir hayalet kasabaya dönüştüğüne" dair yorum geldi.

Sydney Morning Herald gazetesinde "Second Life Ölüyor" başlığıyla yayınlanan ve MacKenzie‘nin doktora tezi araştırmasını temel alan makale, Second Life‘a yatırım yapan ve bu platformda pazarlama açısından büyük beklentileri olan bazı şirketlerin kiraladıkları adaları kapama yoluna gittiklerini belirtiyor. Makalede şöyle deniyor: "MacKenzie‘nin araştırmasına göre, özellikle büyük ölçekli şirketler Second Life‘a olan ilgilerini kaybediyorlar. Dell, Toyota, Coca-Cola, AOL ve Vodafone gibi şirketlerin adacıkları adeta bir hayalet şehir görünümünde".

Makalede MacKenzie‘nin yaklaşık bir yıl boyunca izlemeye aldığı toplam 20 şirkete ait adadan 10 tanesinin kapandığı da önemli bir detay olarak not alıyor ki, bunlardan biri de yazıda geçen AOL.

Second Life‘in gidişine dair karamsar tablo sadece AOL‘un ayrılışı, BMW‘nin ayrılmaya karar vermesi ve MacKenzie‘nin araştırma sonuçları gibi haberlerle sınırlı değil. Özellikle geçtiğimiz yıl sonundan itibaren Second Life ekonomisinde bir yavaşlamanın göze çarptığına dair çok sayıda haber bu savı destekler nitelikte. Google Trends üzerinden gelen Second Life araması bile Second Life‘in artık 2007‘nin ortalarındaki kadar gündemde olmadığını gösteriyor. Second Life‘in buna karşılık olarak siber platformda ada satın almayı iyice kolaylaştıran bazı yeni yaklaşımları devreye sokması son dönemde bir kıpırdanmaya neden olsa da, yine de platformda yer almak isteyenlerin kafalarında birtakım soru işaretleri dolaşıyor. Diğer yandan Second Life, Google‘m Lively adını verdiği siber yaşam platformunun nefesini de yakında ensesinde hissetmeye başlayacak gibi görünüyor. Yine de genel olarak yorumlar siber yaşam fikrinin biraz erken hayata geçmiş bir fikir olduğu, bu işin kabullenilebilmesi için herşeyden önce hatalardan arınmış yeni bir platforma ihtiyaç duyulduğu yönünde.

Geçtiğimiz Şubat ayı sonunda manşete taşıdığımız Second Life‘ta işler oldukça yolundaydı. Ancak geçen süre Second Life‘a pek iyi gelmemiş gibi görünüyor.

Türkiye‘deki şirketler halinden memnun Dünyada bu iş iyice sorgulansa da Türkiye‘deki Second Life‘a yatırım yapan şirketler hallerinden oldukça memnun görünüyorlar. Örneğin Brand Institute‘a ait olan SLTurkey.

com platformu adına bu konuya dair sorularımızı cevaplayan Orkut Özdemirci, Second Life‘in etkisinin azaldığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığı görüşünde. Second Life‘in 2008 yılının ilk çeyreğinde yüzde 44 büyüme kaydettiğini -ki burada kastedilen büyümenin Second Life üzerinde satın alınan siber adaların toplam yüzölçümündeki büyüme olduğunu not düşmek lazım, platforma profesyonel olarak girdikleri günden beri kullanıcı sayısının 3 kat, anlık çevrimiçi kullanıcı sayısında ise 2 kat artış gerçekleştiğini ifade ediyor. Özdemirci, "Dolayısıyla Second Life‘in etkisinin azaldığına ya da kullanıcı kaybettiğine dair yapılan yorum ve manipulasyonlar kimi zaman rakip markaların, kimi zaman ise platformu gerektiği gibi algılayamamış kurum veya kullanıcı bloglarının ürünüdür, gerçeği yansıtmamaktadır" diyor.

Bunun üzerine Second Life üzerinde ada sahibi olan Rixos ve Vestel‘e dönüp Second Life üzerindeki pazarlama faaliyetlerinin ne durumda olduğunu sorduk. Second Life‘taki otellerinin bu platformda öncü bir role sahip olması nedeniyle büyük ilgi gördüğünü belirten Rixos Web Pazarlama Müdürü Eyüp Kaplan, bunu yenilikçi bir pazarlama kanalı olarak değerlendirdiklerini ve dünyanın her yerinde olumlu dönüş aldıklarını söylüyor. Hatta Second Life Rixos otelinde Hong Kong Politeknik Üniversitesi Otelcilik ve Turizm İşletmeciliği Okulu‘ndan yaklaşık 200 öğrenciye laboratuvar ortamında Rixos otellerini anlattıkları ve oteli gezdirdikleri bir etkinlik bile düzenlemişler.

Vestel Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Buket Besen Kafalı ise "Vestel, Second Life‘a ilk Türk markası olarak katıldı. Second Life‘a girmekteki asıl beklentimiz satış yapmak değil, "Mor inek" olup dünya devlerinin yer aldığı bir mecrada ilk Türk markası olmaktı ve biz bu hedefe ulaştık" sözleriyle zaten ticari bir beklenti içinde olmadıklarının altını çiziyor. Buna rağmen yine de Türk kullanıcılar başta olmak üzere Vestel adasını ziyaret eden herkesin ilgisini çekebilecek etkinlikler düzenlemekten geri kalmadıklannı da ifade ediyor. Hem Rixos, hem Vestel mevcut kullanıcı sayısından memnun olmakla birlikte, bunu artırmak için çalıştıklarını söylüyorlar.

Sonuç olarak Second Life, en azından siber dünyanın pazarlama konusunda getireceği yeni fırsatları önden görüp değerlendirmek ve şirketin adından söz ettirmek için iyi bir platform gibi görünüyor. Ancak konu yatırım geri dönüşü olduğunda, kısa vadede fazla umutlanmamakta fayda var.

bthaber@interpromedya.com.tr



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 2065


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.