MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TEMİZ HAVA, TEMİZ ANKARA, TEMİZ YEREL YÖNETİM İSTİYORUZ!
TMMOB ANKARA İL KOORDİNASYON KURULU TARAFINDAN YAPILAN 25.12.2008 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI (ANKARA)


BASIN AÇIKLAMASI

 
İnsanoğlunun yaşamını idame ettirmesi her ülke tarafında güvence altına alınmıştır. Ülkemiz Anayasasında bu güvence 56 ncı maddesi "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir." ile sağlanmıştır. Bilindiği üzere doğal çevrenin ve yaşamın idame ettirmesinde olmazsa olmaz ihtiyaçların başında temiz havaya olan ihtiyaç gelmektedir.
 

Hava kirliliği, havada katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zararlı olabilecek miktar ve sürede bulunmasıdır. Hava kirliliğinin başlıca nedenleri, fosil yakıtların ısınma, ulaşım, sanayi vb ihtiyaçlar için kullanılmasından kaynaklıdır. Bunun yanı sıra kentlerin topoğrafik yapısı, meteorolojik koşullar ve kent imar planları da hava kirliliğini dolaylı yönlerden etkilemektedir. Ankara‘da ciddi bir sanayileşme olmamakla birlikte ısınmadan ve motorlu taşıtlardan kaynaklı hava kirliliği Ankara‘nın en temel iki kirlilik sorunudur.

Yıllardır özellikle kış aylarında Ankara‘da nefes almak, görüş mesafesini korumak neredeyse imkânsızlaşmakta, kirlilik kent sakinleri tarafından yoğun bir biçimde hissedilmektedir.

Ankara‘nın tarihinde ne yazıktır ki hava kirliliği sorunu hep var olmuştur. Öyle ki geçmişte "sokağa çıkma yasağı"nı bile gerektirmiştir. Hava kirliliğinde kentin topoğrafik yapısı da eklendiğinde durum daha da kaygı verici boyutlara gelmektedir. Ankara‘nın çanak şeklindeki coğrafi yapısı nedeniyle en fazla şehir merkezinin düşük kotlarındaki yerleşim bölgeleri etkilenmektedir. Özellikle kış aylarlında artan ve belirginleşen hava kirliliğinin en önemli nedeni ısınmadan kaynaklıdır. Doğalgaz kullanımının kentte yeterince yaygınlaştırılmaması ve pahalı olması,  nem ve kükürt oranı yüksek, enerjisi ve kalitesi düşük kömür kullanımının kontrol altına alınmamasının yanı sıra son günlerde bu tür kalitesi düşük kömürün yoğun biçimde ücretsiz dağıtılması ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin artmasına neden olmaktadır. Doğalgaza geçişle birlikte kısmen azalan hava kirliliği sorunu son aylarda tekrar Ankara için ciddi bir sorun olmaya başlamıştır.

Son aylarda dar gelirli ailelere yardım adı altında kalitesiz, nem ve kükürt oranı yüksek ve kalorifik değeri düşük kömür dağıtımı ile hava kirliliği daha da arttırılmıştır. 25.07.2007 tarihli 2007/8 sayılı genelgesinde, fakirlere yardım amaçlı dağıtılacak kömürlerle ilgili şu ifadelere yer verilmektedir: "(...) 2 Mart 2007 tarihli ve 11622 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde İl Mahalli Çevre Kurullarınca, kömürler vatandaşa dağıtılırken; hava kirliliği ile mücadelede, başarı ve uygulamada birlikteliğin sağlanması amacıyla başta il ve ilçelerin kirlilik derecelerine göre özellikleri belirlenmiş kalitedeki kömürlerin dağıtılması, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği‘nde belirlenen hususların dikkate alınması ve bu kömürlerin hava kirliliği yaratmayacak bölgelerde (özellikle beldelerde, köylerde) kullanımının sağlanmasına özen gösterilmesi gerekmektedir." Ancak 27.08.2008 tarihli, 2008/11 sayılı genelgede "(...)bu kömürlerin hava kirliliği yaratmayacak bölgelerde (özellikle beldelerde, köylerde) kullanımının sağlanmasına özen gösterilmesi" ifadesi çıkarılarak yerel seçimlere yönelik  propagandanın önü açılmıştır.

AKP iktidarının yaptığı doğal gaz zamları ile çaresiz bıraktığı halk, Büyükşehir Belediyesi yönetiminin dağıttığı kömürü kullanmaya mecbur bırakılmakta, kömür yardımı kandırmacası ile yaklaşan yerel seçimlerde oyunu kazanmaya çalıştığı halkı temiz havadan mahrum etmektedir. Amaç halka fayda sağlamak ise doğal gaz yardımı yapması beklenen iktidar aksine çok yüksek doğal gaz zamlarıyla, hava kirliliğine neden olduğu bilinen kalitesiz kömür kullanımını teşvik etmektedir.

Ülkemizde hava kalitemizin değerlendirilmesi ile ilgili de sıkıntılar yaşanmaktadır. Çevre ve Orman Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamalarda hatalı ölçümlerin olduğu belirtilmiştir. Bu durumda ölçüm sonuçlarının güvenilirliği konusunda kafalarda soru işaretleri oluşmaktadır. Ayrıca ülkemizde Avrupa ülkelerine göre hava kirletici parametre ölçümünde daha az sayıda parametreye bakılmaktadır. Buda hava kalitemizin sağlıklı değerlendirilmemesine neden olmaktadır. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Ankara‘da ölçümlerin yayınlandığı dış ortam panelleri (RSHM, AKM, Yüksel Cad. gibi) ve Çevre ve Orman Bakanlığı‘nın web sitesinden de hava kalitesi parametreleri izlenmektedir. Bakanlığın yayınladığı istasyon raporlarında belli saatlerde özelliklede akşam saatlerinde hava kirleticilerden olan Kükürtdioksit (SO2) ve Partikül madde değerleri "Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği"ndeki standart değerlerinin oldukça üstüne çıkmaktadır. Bu yoğun kirliliğin yaşandığı saatler bebekler, yaşlılar, astım ve akciğer hastaları için son derece önemli olup, bu konu ile ilgili olarak yetkileri çerçevesinde Sağlık ve Çevre ve Orman Bakanlıkları tarafından uyarılar yapılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmekteyken bu duyarlılık gösterilmemektedir.

Karayoluna dayalı ulaşım politikaları nedeniyle Ankara‘da da hızla artan motorlu taşıt sayısı, toplu ulaşıma dönük yatırım eksikliği, egzoz gazı denetim ve yaptırımlarının yetersizliği hava kirliliğinde önemli bir etkendir. Katlı kavşak ve yol genişletme çalışmalarının bireysel taşıt kullanımını arttırdığı bilinmektedir. Otobana çevrilen Ankara‘nın yolları, taşıtlar tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Toplu taşıma ekseninde politikalar geliştirmeyen Ankara Büyükşehir Belediyesi, yol genişletme çalışmaları için, mevcut metro çıkışlarını ve yeşil alanları yıkıp tekrar peyzaj düzenlemesi yaparak kaynak israfına yol açmakta, Ankara‘nın gereksinimleri doğrultusunda yatırımlara ise kaynak ayırmamaktadır.

Hanelerde kullanılan kalitesiz kömür yerine kükürt oranı düşük kalorifik değerleri yüksek kaliteli kömür kullanımının artırılması ve baca filtrelerinin kurulması için gerekli yaptırımlar uygulanmalı ve düzenlemeler yapılmalıdır. Özellikle yerel seçimler öncesi artan yardım yakacak yardımı yoluyla başkentin hava kirliliği sorunu ile yeniden yüz yüze gelmemesi konusunda genel ve yerel yönetimler gereken özeni göstermelidir. Bugün yararlanılan bedava ancak kalitesiz kömürün, yakın gelecekte çok ciddi sağlık sorunlarına yol açacağı gözden kaçırılmamalıdır. Ulaşımda yeni karayolu ve köprü yapımlarına değil raylı sistemlere öncelik verilmeli, kent içinde yeşil alanlar yaygınlaştırılarak hava kirliliğini soğuracak alanların arttırıldığı bir yerel yönetim anlayışı tercih edilmelidir.

 

TMMOB ANKARA İL KOORDİNASYON KURULU

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ • ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ • FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI • GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI • HARİTA ve KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ • İÇ MİMARLAR ODASI • İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ • JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI • JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI • KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ • MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI • MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ • METALURJİ MÜHENDİSLERİ ODASI • METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI • MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ • PETROL MÜHENDİSLERİ ODASI • PEYZAJ MİMARLARI ODASI  • ŞEHİR PLANCILARI ODASI ANKARA ŞUBESİ • ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI


 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 1631


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.