MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO ANKARA ŞUBESİ TARAFINDAN “ALT YAPI KURULUŞLARIN ANLAŞMAZLIĞI YÜZÜNDEN ANKARA’DA YILDA BİR AYA YAKIN ELEKTRİK KESİNTİLERİ YAŞANIYOR” BAŞLIKLI 19 MART 2009 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI


BASIN AÇIKLAMASI

  

Alt yapı kuruluşların anlaşmazlığı yüzünden Ankara‘da yılda bir aya yakın elektrik kesintileri yaşanıyor...

Ankara‘daki altyapı kurumlarının kontrolsüz ve koordinasyonsuz kazı çalışmaları ASKİ, Türk Telekom, Başkent Gaz, Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.‘nin kontrolsüz ve koordinasyonsuz kazıları elektrik kesinti sürelerini artırıyor...

Ankara‘da alt yapı kuruluşlarının yaptıkları çalışmalardaki organizasyonsuzluk  nedeniyle elektrik kablolarına verdikleri hasardan ortaya çıkan arıza süresi yılda bir aya yaklaşmıştır. Alt yapı tesislerinde koordinasyon sağlanamaması nedeniyle geçtiğimiz yıllarda meydana gelen 581 saat arıza süresini 24 saate oranladığında ortaya 24 gün gibi oldukça büyük bir kesinti süresi çıkmaktadır. 2007 yılında Ankara‘da meydana gelen 453 hasarda 506 saat elektrik kesintisi yaşanırken, 2008 yılında meydana gelen 551 ayrı hasarda 581 saat elektrik kesintisi yaşanmıştır, bir başka deyişle arıza sayıları ve süreleri hızla artmaktadır. Bu süre ortalama 3 milyon kilowatt saat tüketime eşittir ve bu rakam Ankara‘nın büyük ilçelerinden biri olan Şereflikoçhisar ilçesinin bir aylık elektrik tüketimine karşılık gelmektedir.

Ankara‘da toplam 1069 km yer altı şebekesi ile elektrik iletimi sağlanırken gerek ASKİ gerek Başkent Doğal Gaz Dağıtım (BAŞKENTGAZ), gerek Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin asfaltlama çalışmaları, gerekse Türk Telekom tarafından yapılan alt yapı çalışmaları sırasında yaşanan anlaşmazlık ve elektrik şebekelerinin dikkate alınmaması nedeniyle ortaya çıkan arıza gün geçtikçe artmaktadır. Şebeke bağlantıları yüzünden elektrik, doğalgaz, telefon vb. nedenlerden dolayı yollar plansız olarak kazılmakta, yapılan kazılar nedeniyle kentte yaşayanların hareket özgürlükleri büyük ölçüde kısıtlanmakta ve zaman zaman yaralanmalı kazalar yaşanmaktadır. Özellikle de seçim zamanlarında gittikçe artarak kendini gösteren göstermelik "hizmetler" kent yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir.

Kentin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan tüm birimleri özelleştirip şirketleştiren yerel yönetim biçimi, kentliyi şirketlerin kendi aralarındaki koordinasyon eksikliği yüzünden mağdur etmektedir. Bunun yanında; kentleşmeyi "rant elde etme", kentsel dönüşüm projelerini "yandaşlarına pay dağıtma" olarak gören belediye yöneticileri, hiçbir alt yapı çalışması götürmedikleri; yolu, suyu, elektriği, doğalgazı olmayan yeni mahalleler oluşturulmasına göz yummaktadırlar. Uzun dönemli master plan yapılmamasının yanı sıra Yerel Yönetimler imar planlarında değişiklik çalışmaları yaparken çalışma yapılan bölgedeki elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere tesis edilen mevcut dağıtım şebekelerini dikkate almamakta, yapılan düzenlemeler diğer alt yapı kuruluşlarınca paylaşılmamaktadır.

"Konya Yolu civarında ikinci bir Demetevler yaratıldı"

Alt yapısı olmayan, güvensiz, plânsız ve kontrolsüz yapılaşma nedeniyle bu bölge sakinleri elektrik, telefon, kanalizasyon, doğalgaz hizmetlerinden yeterince faydalanamamakta, kentin yakınında yokluğu yaşamaktadırlar. Trafo yerinin tahsis edilmemesi, yolların açılmaması nedeniyle bu ve benzeri yerlere elektrik hizmetleri ya sağlanamamakta ya da güçlükle verilmektedir. Gecekonduların yıkılıp yerine apartmanların dikilmesiyle sorunların çözülmesi mümkün değildir. Alt yapısı kurulmadan yeni yerleşim yerleri oluşturmak, şehir içinde eziyeti yaşayan binlerce insanın ihtiyaçlarını görememek modern şehircilik anlayışından çok "ben yaptım oldu" zihniyetidir.

Önerilerimiz;

1-  Belediyelerce imar plânları üzerinde çalışma yapılırken çalışma yapılan bölgenin elektrik tüketim ihtiyacı göz önüne alınarak yeterli trafo yerleri tahsis edilmelidir.

2- Yeni yerleşime açılan bölgelerdeki bulvar, cadde, sokaklarda çalışma yapacak alt yapı kuruluşları arasında koordinasyona gidilmelidir. Alt yapı kuruluşları çalışma yaparken coğrafi bilgi sistemi içinde bilgi paylaşımı yapılmalı, bir kurumun yaptığı çalışma diğer kurumun hizmetine engel olmamalıdır. Alt yapı kuruluşlarının tümü kısa, orta ve uzun vadeli plân yapmalı, bunu yaparken diğer alt yapı kuruluşlarının plânını takip edip işbirliğine gitmelidir.

3- Tüm alt yapı çalışması yapan kuruluşlar coğrafi bilgi sistemi içinde olmalı ve Ankara‘ya hizmet veren alt yapı kuruluşlarının tümü kendi uzmanlık alanları dışında alt yapı çalışmaları yapmamalı, alt yapı çalışmalarında diğer alt yapı kuruluşlarıyla bilgilerini paylaşmalıdır. Yerleşime açılacak yerlerin tüm alt yapı ihtiyacını karşılamak amacıyla elektrik, su, telefon, kanalizasyon iletim hatları planlı ve programlı bir şekilde oluşturulmalıdır.

4- Yeni yerleşim plânı oluşturulan yerlerde alt yapı için galeri sistemleri kurulmalı; bu sistemlerden elektrik, doğalgaz, telefon hizmetleri güvenli, sağlıklı olarak halkın hizmetine sunulmalıdır.

5- Ankara‘da yaşayanlar kentin sakini değil, sahibi olduğunu bilerek bu anlayışa karşı tepkisini her ortamda ortaya koymalıdırlar.

TMMOB

EMO ANKARA ŞUBESİ

19. DÖNEM YÖNETİM KURULU

 

 

 

 

 

 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 2151


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.