MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ’NDE “PARDUS TANITIM VE GELİŞTİRME GÜNLERİ” ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ


DUYURU


 
Bilkent Üniversitesi’nde 23-24 Mart 2010 tarihlerinde “Pardus Tanıtım ve Geliştirme Günleri” etkinliğinin ikincisi düzenlendi. Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi EB Binası Mithat Çoruh Amfi’de gerçekleştirilen etkinlikte, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Burak Oğuz 23 Mart 2010 Salı günü düzenlenen “Açık Kaynak ve Özgür Yazılım Felsefesi” konulu panele katıldı.
 

 

Burak Oğuz, "Özgür Yazılımın Neresindeyiz?" başlıklı sunumunda "Özgür yazılımın ekonomik önemi, kamuda özgür yazılım, özel sektörde özgür yazılım" başlıklarını ele aldı. Özgür yazılımın bilişim sektörünün en önemli katma değerlerinden biri olduğunu belirten Oğuz şunları söyledi, "Özgür yazılım hepimizindir, açıktır. Bilgiye ulaşmak için sizden lisans ücreti istemez, geliştirmek için lisans ücreti istemez. Sadece bir sektörde üretimi artırmayan bunun yanında bir çok farklı sektörde uygulama alanı bulabilen teknolojidir. Genel amaçlı teknoloji doğru seçilirse yetişmiş iş gücünün derinlemesine uzmanlaşmasını sağlar. Eğer Pardus kullanırsak kaynak kodu açık bilgi elimizin altında ve paylaşılmış durumdadır, maliyet sıfırdır. Paket yazılım iç pazar büyüklüğü 2008 yılı için 900 milyon dolar olarak belirlenmiş. Peki bu 900 milyon doların ne kadarını açık kaynak kod çözümleri ile geri getirebilirdik? Ne kadarlık paket yazılım ithalatı yaptık lisanslara ne kadar ücret ödedik? 74 Numaralı Bilgi Toplumu Startejisi eylem maddesi; eylem kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda şu bulgular elde edilmiştir: Türkiye‘de açık kaynak kodlu yazılım kullanımı, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında belirgin bir şekilde geri değildir. Kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanımını teşvik edecek bir strateji, bilgilendirme ve bilgi birikimi mevcut değildir. Kamudaki mevcut bilişim uygulamalarının teknoloji bağımlı ve standart dışı olması açık kaynak kodlu yazılımlara geçiş önünde önemli bir engeldir. Bilişim sektörü aktörleri açık kaynak kodlu yazılım alanına yeterince yatırım yapmamaktadır. Bu bulgularda kısa ya da orta vadede önemli bir değişiklik olmayacağı öngörüldüğünden bu yöndeki çalışmalara ara verilmiştir."

Burak Oğuz, eylemin uyulaması kapsamında ortaya çıkan sorunları şöyle aktardı;

"Operasyonel sorunların temelinde kamuda acık kaynak kodlu yazılımların yaygınlastırılması icin bir strateji bulunmamasının yattığı belirlenmistir. Bu stratejinin gelistirilmesi kamu, sivil toplum orgutleri, akademi ve ozel sektor temsilcilerinin de dahil edilmesi ile katılımcı bir sekilde yurutulebilecek bir calısmadır. Bununla birlikte, boyle bir stratejinin olusturulması ardından hayata gecirilmesi asamasında gereksinim duyulacağı ongorulen kimi yontem ve aracların yasama gecirilmesine yonunde calısılmaktadır.

 

Eylem Çözüm Önerileri

1. Kamuda acık kaynak kodlu yazılımların kullanımı konusunda strateji olusturmak amacıyla katılımcı bir calısma yapılması gereklidir.

2. Kamuda acık kaynak kodlu yazılımların kullanımı konularında farkındalık, bilgilendirme, eğitim, arastırma, test ve kavram ispatı calısmaları yurutecek yetkinlik merkez(ler)i olusturulması gereklidir.

3. Kamu hizmetleri ve e-devlet uygulamalarının teknoloji bağımsızlığı ve standart uyumluluğunu izleyecek, bu konularda danısmanlık hizmetleri verebilecek bir yapı olusturulması gereklidir.

4. Bilisim sektoru aktorlerinin acık kaynak kodlu yazılım cozumlerini sunacak duruma gelebilmesi icin alınması gereken onlemler ve olusturulması gereken yapılar yukarıda sayılan cozum onerilerinin gerceklestirilmesi asamasında belirlenmeli ve bu gereklerin sağlanması yoluna gidilmelidir.

Peki Kamuda Özgür Yazılım?

42 kamu kurumunun, işletim sistemi lisanlarına 2003-2007 yılları arasında 28 milyon TL‘yi așkın ödeme yaptığı belirlendi. 18 kamu kurulușu maliyet dahi bildiremezken, yalnızca bir kamu kurulușunun GNU/Linux dağıtımı kullandığı saptandı. Sunucu işletim sistemleri için GNU/Linux tabanlı tercihler sınırlı olsa da yapılırken, Pardus kullanımının yalnızca RTÜK ve Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Dairesi ile sınırlı kaldığı ortaya çıktı."

 

MEB‘in 2007 yıl sonu açıklamasına göre internet erişimi sağlanan okullarda 400 bin adet bilgisayarı bulunduğunu kaydeden Burak Oğuz, " Bu alanda ciddi harcamacı bir kuruluş olarak görülen MEB‘in Pardus ile ilgisi ise meslek liselerinde Açık Kaynak Kod İşletim Sistemi adlı bir dersi programa alması ve 4 bin 610 ilköğretim okuluna yalnızca CD üzerinde çalıșabilen Pardus işletim sistemi göndermekle sınırlı kaldığı görülüyor" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü, " Kamu kurumlarının verdiği yanıtlara bakıldığında açık kaynak kodlu işletim sistemi kullanımı önünde ilk etapta karşılaşılan temel sorunun; işletim sistemi yazılımının bilgisayar ya da donanım alımıyla birlikte düşünülmesinden kaynaklandığı görülüyor.

Kurumlar donanımla birlikte yazılımı ediniyorlar. Bu nedenle ayrıca fatura düzenlenmediği için maliyetini dahi bilemedikleri işletim sistemleri lisansı konusunda, büyük ölçüde kullandıkları Windows dışında tercih olanakları olup olmadığını bile sorgulayamıyorlar.

Dolayısıyla kamu işletim sistemlerindeki ticari bağımlılığın yarattığı ekonomik ve diğer sorunları analiz edebilecek bir altyapıya dahi sahip bulunmuyor. Böyle bir veri tabanı olmadan bütüncül bir strateji geliştirilmesi ise olanaksız görünüyor.

DPT Bilgi Toplumu Dairesi Bașkanlığı, Pardus kullanımı konusunda kurumların tek tek bildirdiği gerekçelere benzer söylemleri kullanarak, zorlayıcı bir plan olmadığını, kurumların serbest bırakılması gerektiğini savundu.

TODAİ ise, Pardus kullanımının yaygınlaşması için ülke düzeyinde strateji ve politika geliştirilmesine yönelik olarak fizibilite çalıșması yapılması gerektiği uyarısında bulundu.

Sonuç

 

Takip edilemeyen işletim sistemi harcamaları

Önce bağımlılık sonra lisanslama

Donanıma bağımlı işletim sistemi tercihi zorunluluğunun oluşturulması

Özgür yazılımın gönüllüğe bırakılması

Gönüllülüğün ise malum bahanelerle sürekli arka plana atılması

Peki Özel Sektör?

Parmakla sayılacak özgür yazılım projesi

 

Özgür yazılım geliştiricilerinin haklarını savunacak STKların eksikliği

 

Özel sektörün özgür yazılımı kötüye kullanımı

 

Öyle vaya böyle Pardus ve özgür yazılım.

 

Bunun için kamu, özel sektör, akademi, sivil toplum elele çalışması zorunludur."

 

 



ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

01.07.2024
 


Çok Okunanlar


ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENECEK

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 1584


Tüm Duyurular

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.