MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TMMOB, YÖK’E, ‘MÜHENDİSLİK, MİMARLIK VE ŞEHİR PLANCILIĞI EĞİTİMİ VE KONTENJANLARI’ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİ İLETTİ


DUYURU


 
Yükseköğretim Kurulu’nun 28 Ekim 2010 tarihinde gönderdiği yazıyla istediği, üniversitelerin mühendislik ve mimarlık fakültelerinin kontenjanları ve eğitimlerle ilgili TMMOB görüşü 28 Aralık 2010 tarihinde Kurula gönderildi.
 

 

TMMOB`un konuyla ilgili görüşü aşağıda yer almaktadır;

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI‘NA

İlgi: 28.10.2010 tarih ve B.30.0.EC.0.00.00.03.08.05-544-039755 sayılı yazınız.

İlgi yazıda, Ülkenin gelişen ihtiyaçları ve yeni alanlarda diploma programlarının açılması, planlanmasının YÖK‘ün en önemli görevleri arasında olduğu, kamu kaynaklarının etkin kullanımı, üniversitelerin imkanlarının iyi değerlendirilmesi, genç çağ nüfusun yükseköğretim talebini karşılarken yükseköğretimde okullaşmanın artırılması ile mezunların istihdam edilebilirliği arasında makul bir dengenin kurulması sağlıklı yükseköğretim politikası bakımından önemli olduğu, bu çerçevede dünyada ve ülkemizde gelişmelere paralel olarak açılması uygun görülen ön lisans ve lisans diploma programları, öğrenci sayılarının azaltılmasının/artırılmasının uygun olduğu düşünülen mevcut programlar ile birinci ve ikinci öğretim türlerinin yaygınlaştırılması konularında görüşümüz istenmektedir.

Birliğimizden görüş istenmesi olumlu olmakla birlikte, bugüne kadar önerilerimizin dikkate alınmadığını öncelikle belirtmek isteriz. Bugün itibariyle sorunlar o kadar üst üste bindirilmiştir ki bunların çözümünün Başkanlığınızca yapılabilirliği gözükmemektedir. Yeterli fiziki alt yapı ve öğretim elemanına sahip olmadan açılan mühendislik-mimarlık fakülteleri ve ülkenin ihtiyaçları dikkate alınmadan mühendis ve mimar yetiştirmeye yönelik olarak uygulanan eğitim politikaları, mesleki eğitim alanındaki en önemli alt yapı sorunlarının başında gelmiştir. Mühendislik ve mimarlık alanında arz fazlası bulunması sebebiyle mevcut mimar ve mühendislerin %25‘i işsiz veya meslekleri dışında alanlarda çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu alanda ki mevcut talep de uluslararası kriterler ve meslek standartları doğrultusunda şekillenmemekte ve disiplinler arası ilişkilerin sağlıklı bir şekilde kurulmaması sonucunda meslek alanları belirlenememekte ve uzmanlık alanlarında ihlaller yaşanmaktadır.Plansız ve programsız her ile bir üniversite açılması, Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültelerinin kapatılarak Teknoloji Fakültelerine dönüştürülmesi, mühendislik ve mimarlık alanlarına yeni sorunlar eklemiştir. Ayrıca, hayat boyu eğitim gerekçe gösterilerek 650.000 teknikere mühendislik yolunu açan programınız doğru ise, sorunların görülemez boyutlara geleceği açıktır. Bugüne kadar üniversite sınavlarında, fen bölümünden mezun olmak ve başarılı olmak koşul iken, eşitlik ve hakkaniyet ilkesine aykırı olarak tarafınızca "mühendis" ünvanı dağıtılmaya başlanmış ve ihtiyaç olan ara eleman yok edilmiştir.

Kurulunuz bünyesinde oluşturulmuş olan Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonunuz, Akademik Değerlendirme ve Kalite Rehberi yayınlamış ve bu rehberde kurumsal değerlendirme süreçleri irdelenmiştir. Eğitim-öğretim süreçlerinin değerlendirilmesinde, kurum, öğretim elemanı ve öğrencilerin düzeyleri ve kriterleri ele alınmıştır. Araştırma ve geliştirme (bilgi üretme) süreçleri değerlendirilirken, altyapı, öğretim elemanı, bilgi paylaşımı ve kaynağın önemli yer tuttuğunu görmekteyiz. Yükseköğretim Kurumunca düzeyler belirlenirken, bugüne kadar karar alma sürecinde bu kriterlerin değerlendirilmemesi anlaşılabilir olmaktan uzaktır. Birliğimizden, kısa sürede yazılı görüş istemek karar alma süreçlerine katıldığımız anlamına gelmemektedir. Kurumlar, yönetişim ilkesinden hareketle, Birliğimizden kısıtlı sürelerde görüş talep ederler ancak, bugüne kadar bu görüşlere itibar edildiğine ilişkin bir tanıklık söz konusu olmamıştır.

Sonuç olarak, kağıt üzerinde görüş istemekten ziyade karar alma süreçlerine aktif katılımın yolları açılmalıdır. Dünyada başkaca bir örneği olmayan Kurulunuz, elindeki gereksiz yetkileri kullanmadan akademik dünyanın özüne uygun demokratik, katılımcı ve şeffaf bir süreç izlemelidir. Tüm tarafları karar alma süreçlerine katıp, ülkenin ihtiyaçlarına uygun bir yükseköğretim planı yapıp bunu bir program çerçevesinde hayata geçirmenin olanağını yaratmalıdır.

Saygılarımızla.

N. Hakan Genç

Genel Sekreter

Ek: Konu ile ilgili Odalarımızdan gelen yazılar (Elektrik MO, Fizik MO, İçmimarlar O, İnşaat MO, Jeofizik MO, Jeoloji MO, Makine MO, Petrol MO, Ziraat MO) (İlgili meslek disiplinindeki üniversite ve bölüm dökümleri ve istihdam sorunlarına ilişkin bilgiler yer almakta, plansız açılan bölümlere ilişkin fikir vermektedir)

 



ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

01.07.2024
 


Çok Okunanlar


ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENECEK

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 1496


Tüm Duyurular

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.