MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

IBM KONUSUNDA BEKLENEN SON: SENDİKA TEMSİLCİLERİ İŞ`E İADE DAVALARINI KAZANDILAR (WWW.TURK.İNTERNET.COM, 11.03.2011)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

 

IBM‘in 2,5 yıl önce, birer gün arayla işten çıkardığı üç sendika temsilcisi, önce mahkeme kararıyla ve ardında yüksek mahkemenin kararıyla iş‘e iadeye hak kazandı.

IBM‘in 2,5 yıl önce, birer gün arayla işten çıkardığı üç sendika temsilcisi, önce mahkeme kararıyla ve ardında yüksek mahkemenin kararıyla iş‘e iadeye hak kazandı."Sendika temsilcileri olmaları" nedeniyle yapıldığı düşünülen ve fakat anlamlı bir gerekçe gösterilmeyen işten çıkarmalar, 2008 yılının Kasım ayında meydana gelmişti. Sendika temsilcilerinin işten çıkarılmalarının, kanunla engellenmiş olmasına karşın, birer gün arayla işten çıkarılan sendika temsilcileri Nedim Akay, Elvan Demircioğlu ve Berk Alev‘in bu davaları kazanmaları zaten normal ve beklenen bir durumdu. Konuya yakın bir kişi bize şu yorumu yaptı :

Bu durumun haksız olduğunun ispat edilmesi yaklaşık 2.5 yıl sürdü. Bu kabul edilemez durum, IBM‘in şirket içindeki örgütlenmeyi engellemesine yaradı. Yasalardaki boşlukları kullandığı belirtilen IBM‘in bu şekilde zaman kazandı.

IBM‘de o dönemde  işten atılanlar sadece bu 3 sendikacı değildi. Çalışanların haklarından yana tavır alan 3 üst düzey yönetici de işten çıkarılmıştı.

İşten çıkarılan bir Genel müdür yardımcısının eşi kanserdi ve şirketin yaptırdığı sağlık sigortası ile bakımı yapılıyordu. İşten çıkarıldığı anda sigortası da iptal edilmişti. Ayrıca bu 6 kişinin işten atılmaları sırasında her türlü hakları, ihbar, kıdem tazminatı vb. engellendi, kendilerine verilmedi. Davaları kazanana kadar geçen sürede bu haklarını alamadılar.

Ayrıca hayli "İRONİK" bir durum, 3 üst düzey yöneticiden 2 tanesi davaları kazanamadı. Çünkü bir yandan "işveren temsilcisi" gözüküyorlardı. Sadece 1 tanesi, zamanında üstüne bir yönetici atandığı için "işveren temsilcisi" durumundan sıyrıldı ve davayı kazandı.

Sonuç olarak, Sendika temsilcilerinin işten çıkarılması ile yaşanan moral bozukluğu ve bu görevi yürütecek cesareti kendisinde bulamayan yeni adayların ortaya çıkamamasının, IBM‘deki sendikalaşma sürecinin de sonunu getirdiği ifade ediliyor.

Yaşananları Hatırlayalım

IBM Türkiye‘de 3 yıl önceki sendikalaşma haberlerimizi okuyucularımız hatırlayacaklardır. 5 yıl maaşlarına zam yapılmayan, üstüne kazanılmış bazı sosyal haklarının da iptal edilmesine karşı IBM çalışanları sendikalaşmış ve mücadeleye başlamışlardı[1].

Kaynağımız IBM Türkiye‘nin çalışanlarının isteklerine cevap vermek yerine, "geciktirme stratejisi" olarak adlandıracağımız bir stratejiyi uyguladığını belirtiyor. Halen IBM‘de çalışan kaynağımız bu süreci şöyle anlatıyor :

IBM sendikanın yetkili olmadığına dair bir dava açtı ve sonuçta bu davayı kaybetti ama dava sonuçlanana kadar 15 ay gibi epeyce bir vakit kazanmış oldu.

Hukuki alanda kazanılan bu mücadele yani 15 ay sonrasında Toplu Sözleşme masasına oturuldu.

IBM çalışanlarının katkıları ile hazırlanmış Toplu Sözleşme Taslağı IBM işvereni ile müzakere edilemedi. Türkiye işvereninin hiçbir yaptırımı olmadığı, emir kulu oldukları, işveren tarafından sıkça dile getirilerek süreç tıkandı.

Tıkanan sürecin aşılması için tek alternatif grev yapılsın/yapılmasın oylamasıydı.

Oylamada EVET çıkarsa grev yapılacak, HAYIR çıkarsa T.C. Çalışma Bakanlığı arabulucuğunda Türk Yüksek hakemi atanarak süreç devam edecekti.

IBM yönetimi, IBM korku cumhuriyetinde grev‘e çıkma cesareti gösterilemeyeceğinden emin olduğundan grev için "EVET" kararının çıkmasına yönelik çalışmalar başlattı. Grev yapılsın kararı çıkarsa ve greve kimse çıkmazsa süreç kökünden haledecekti.

28 Temmuz 2010 olarak belirlenen grev oylama tarihi öncesinde IBM müdürlerini yıllık izinlerden geri çağırarak, müdürleri ile tek tek toplantılar yaparak çalışanların ikna edilmesi istendi.

İkna edilmesi istenen karar da "Grev‘e EVET" denmesi ve çalışanların oylamaya katılmamalarına yönelik baskılardı (yasalara göre oylamaya katılmayanların oyu zaten EVET demekti). Öyle ki, piyon yöneticiler oy kullanmaya gidenin verdiği oyun "HAYIR" anlamına geleceğini söylemekten dahi çekinmediler.

Tam bir ironi yaşanmaktaydı. Bir tarafta grev olsun diye baskı uygulayan IBM ve diğer tarafta grev olmasın, arabulucu yüksek hakem ile süreç devam etsin diyen çalışanlar.

Grev oylaması 19 katlı binanın 19. katındaki Genel Müdürün kapısı açık odasının tam karşısında yapıldı. Genel Müdür de dahil tüm müdürler koridordan hiç ayrılmadılar, odalarına bile girmediler.

O gün dünya devi IBM çalışanları greve hayır demesinler diye, 19. kata gelen işçiler üzerinde adeta mobbing uygulandı. Hatta o gün oy kullanmaya son dakikada cesaret ederek gelen 4 çalışanın, bakanlık yetkilileri binadan ayrılana kadar genel müdürün odasında tutulduğu ve bunun barbarlık olduğu IBM de uzun süre konuşuldu.

IBM çalışanları, IBM işvereninin tüm engellemelerine ve baskısına  rağmen çok yüksek oranda katılım sağladılar. Ancak, işverenin işçi sayısını yüksek göstermesi sonucunda greve hayır için gerekli sayıya çok yaklaşmaya rağmen yeterli çoğunluk sağlanamadı ve GREV kararı çıktı.

IBM‘in hesapları bu sefer tam tuttu. Grev‘e çıkma cesaretini hiç bir çalışan gösteremedi ve üç yıllık bir mücadele de sona erdi.

Bize anlatılan hikaye bu ama yine de olayı incelemeye devam ettik. Bilişim Sektöründe Örgütlenme ya da %80 çalışan desteği ile başlayan bir ilk nasıl bitirildi ? Kim kazandı, kimler kaybetti ? IBM Sendika sürecinin kazananları ve kaybedenleri konulu yazı dizimizi gelecek hafta yayınlayacağız.

 

 

[1] IBM (Bilişim) Çalışanlarının Örgütlenmesi

 

 

Bağlantılar

turk.internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=31683
 


“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA ÖZTÜRK GÖREVİNDEN AYRILDI

ELEKTRONİK MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

TÜRKİYE YÜZYILINDA MÜHENDİSLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BİYOMEDİKAL MESLEK DALI KOMİSYONU İÇİN ÜYE TOPLANTISI ÇAĞRISI

ÜYEMİZ EMİN YILDIRIM İMZA GÜNÜ DÜZENLİYOR

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TÜRKSAT ZİYARETİ

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 1983


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.