MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

PROF. DR. TARIK ÖZKER ANILDI



 
Unutulmaz Bilim İnsanı Prof. Dr. Tarık Özker’i anmak, onun yaşayan ilkelerini anımsamak ve geleceğe taşımak için öğrencilerinin oluşturduğu çalışma grubu ve EMO İstanbul Şubesi tarafından 3 Kasım 2012 Cumartesi günü İTÜ Gümüşsuyu Binası A-501 Tarık Özker Amfisi’nde anma toplantısı gerçekleştirildi.
 

Çalışma Grubu Yürütücüsü Selçuk Esen‘in açılış konuşmasından sonra, EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş katılımcılara hitap etti. "Bugün burada İTÜ‘nün Çınarları kitabı ile sürdürdüğümüz anma etkinliklerinin devamı niteliğinde olan önemli bir buluşmayı yaşıyoruz" diyerek sözlerine başlayan Göltaş, öncelikle etkinliğin hazırlanmasında emeği geçenlere tek tek teşekkür etti. Göltaş, 7 Eylül 1977 günü kaybettiğimiz İTÜ Elektrik Fakültesi Devreler ve Sistemler Kürsüsü‘nün kurucusu Tarık Özker ile ilgili Elektrik Mühendisliği Dergisi‘nin 1977 yılında yayımlanan 249. sayısında kaleme alınan şu ifadelere atıfta bulundu:

 "Tarık Özker, tüm öğrencilerinin alışılmış öğrenci öğretim üyesi ilişkilerinin çok üstünde derin bir sevgi ve saygı bağıyla bağlandıkları bir öğretici, değerli bir bilim adamı, bilinçli bir aydın, doğru bildiği yolda en küçük ödün vermeden mücadelesini sürdüren aydınlık bir insandı.".

Tarık Özker‘in özgeçmişi ve çalışmaları hakkında bilgiler de veren EMO Yönetim Kurulu Başkanı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tarık Özker modern devre kuramı öğretiminin İTÜ‘de (ve Türkiye‘de) öncüsü oldu. Bir yandan devre analizi, devre sentezi ve enformasyon kuramı derslerini verirken öte yandan da İTÜ Elektrik Fakültesi‘nin genel ders programlarının çağdaşlaşmasında önemli payı olan yoğun çabalar gösterdi. Devre kuramı konusunun ülkemizde bir bilim dalı olarak gelişmesi ve bugün ülkemizin bu konuda dünya ölçüsünde önemli bir yer tutar duruma gelmesi tek başına onun eseridir. ODTÜ‘nün gelişme dönemlerinde devreler kuramı konusunun gelişmesinde ve bu konuda bilim adamları yetişmesindeki titiz ilgisi ve çabaları unutulamaz."

Prof. Dr. Özker‘i "Türk dilinin bilinçli bir savunucusu" olarak nitelendiren Göltaş,   "Teknik dilimizin yabancı sözcüklerden arındırılması konusunda sürekli uğraş vermiştir" dedi. Özker‘in uzmanlık alanında olduğu gibi genel düşün alanında da kavram kargaşasına hiç tahammülü olmadığını ifade eden Cengiz Göltaş, "Onun derslerinde, öğrencileri, yalnız matematiğin çeşitli dallarında değil; mantığın, bilimsel düşüncenin temel konularında daha önce ‘öğrendiklerini‘ bu kez gerçekten öğrenirlerdi" diye konuştu.

 Tarık Özker‘i "ilerici, açık düşünceli bir aydın" olarak tanımlayan Göltaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Sürekli okumak, sürekli öğrenmek onun bir başka tutkusuydu. Ülke sorunlarıyla çok yakından ilgilenir, öğrencileriyle sürekli tartışırdı. Aydın kişiliği, 12 Mart‘ın zorba yönetimince rahatsız edilmesine yol açmıştır."

Tarık Özker‘in "Bilim merak etmekle ve incelediğiniz her konuda neden sorusuna cevap aramakla başlar" sözlerini anımsatan Cengiz Göltaş, EMO‘nun duruşunu da dinleyicilere şöyle anlattı:

"Elbette EMO‘nun meslek ve meslektaş menfaatlerini ülke menfaatleri ile birleştiren yaklaşımlarında da temel vurgusu bilim ve teknolojinin, toplumsal yapı ve ilişkilerle iç içe olduğu olgusudur. Toplum, insan ve doğayı tahrip etmeyen, gerçek gereksinimler için oluşturulacak bilim ve teknoloji politikaları, bilim ve teknolojinin bu mevcut yapısını, üretiliş biçimini de sorgulayan ve eleştiren bir yaklaşımla oluşturulmalıdır. EMO, ülkemizde kamu yararını gözeten, emek eksenli, bütünlüklü ve gerçekçi bilim ve teknoloji politikalarının hazırlanması ve uygulanmasını amaçlar. Üyelerinin; bilimsel ve teknolojik gelişmelerin iç ve dış dinamiklerini kavramlarını, teknoloji ile ilişkilerini sorgulamalarını, bilim ve teknolojinin bugünkü düzeyinin ideolojik çarpıtmalar için taşıdığı olanakların farkına varmalarını sağlayacak araçların ve ortamların oluşturulması için mücadele eder.  Kamu yararını gözeten, emek eksenli, bütünlüklü ve gerçekçi bilim ve teknoloji politikalarının hazırlanması ve uygulanmasını amaçlar. 

Mühendislik, teknoloji ve bilimi insanla buluşturan meslektir. Bir mühendis hem bilim insanıdır hem de teknisyendir. Mühendis, matematiksel modelleme yapacak kadar matematik bilgisine, doğa olaylarını kavrayacak fizik bilgisine ve bu bilgileri pratikte kullanabilecek beceriye sahip olmalı, tüm bu bilimlerle sürekli temelden ilişkiler kurmalıdır. Ayrıca ortaya çıkan bu yeni bilgiyi toplum yararına nasıl kullanacağı da mühendisliğin esas uğraşlarından biridir. Prof Dr. Ahmet İnam‘ın da dediği gibi mühendislik ‘insan ve hayat konusunda planlama gücüne aklını kullanabilme başarısına, bilim, teknik, toplum, ahlak bunları içine alabilen genişlikte‘ bir meslektir. Bilim ve teknisyenliği toplum için kullanacak olan bunun kime hizmet edeceğine, ne adına hizmet edeceğine karar verecek olan yine mühendisin kendisidir."

Göltaş, Tarık Özker‘in en öne çıkan özelliğinin "bilimsel düşünceye verdiği önem" olduğunu ifade ederek, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Bilimsel düşünce, gerçek arayışını, sorgulamayı, tartışmayı, ifade etmeyi içerir. Tüm bunlar akılcı ve uygar bir toplumun da vazgeçilmezlerini oluşturmaktadır. Bilimsel düşünce bilim için olduğu kadar toplumsal hayatın kendisi için de gereklidir. Bilime dayalı eğitimi savunmak, ülkemizin karşı karşıya bulunduğu tüm önemli sorunlarda bilimin yol göstericiliğini hayata geçirmek, bilimin öncü rolünü ete kemiğe büründürmek, başlıca görevimiz olarak önümüzde durmaktadır. İşte ‘bilimsel düşünce‘, mühendislerin tüm meslek hayatı boyunca kılavuzu olacak temel yöntemdir."

Protokol konuşmaları kapsamında söz alan EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Metin ve İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Usta da konuşmalarında Prof. Dr. Tarık Özker‘in bilimsel çalışmaları ve kişiliği hakkında vurgularda bulundular.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Tarık Özker‘in yaşam öyküsünü anlatan 10 dakikalık film gösterimi yapıldı. Film gösteriminin ardından,  Prof. Dr. Duran Leblebici, Prof. Dr. Ahmet Dervişoğlu, Prof. Dr. Cevdet Acar ve Prof. Dr. Fuat Anday, Prof. Özker ile ilgili hatıralarını katılımcılarla paylaştılar.

 Anma toplantısının son bölümünde Prof. Özker‘in öğrencileri anılarını katılımcılarla paylaştı. Anma toplantısının ardından Prof. Özker‘in fotoğraflarından oluşan sergisi ilgiyle takip edildi. Sergiyi gezen katılımcılar açılan anı defterine Prof. Özker ile ilgili duygularını aktardılar. 

Anma toplantısı; EMO ve EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, İTÜ hocaları, Tarık Özker‘in ailesi, öğrencileri ve üyelerimizin yoğun katılımına sahne oldu.



EMO TV’DE YAPAY ZEKA TARTIŞILDI

26.09.2024
 


Çok Okunanlar


ÜYE AİDAT DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI; HER TÜRLÜ ELEKTRONİK CİHAZ ENDİŞE KAYNAĞI HALİNE GELMİŞTİR (HABEREGUVEN.COM)

DİJİTAL BAĞIMLILIK TEHDİDİ!

EMO TV’DE SÖZ ELEKTRONİK MÜHENDİSLERİNDE

HALK TV- MANŞET 15

EMO TV’DE “SANAT VE EDEBİYAT DÜNYASINDA MESLEKTAŞLARIMIZ” SÖYLEŞİSİ YAPILDI

EMO TV’DE ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE GELECEĞİN ULAŞIM TEKNOLOJİLERİ DEĞERLENDİRİLDİ

HALK TV- MANŞET 15

EMO: `BUGÜN ÇAĞRI CİHAZLARI ÜZERİNDEN YAPILAN BİR SALDIRININ, YARIN CEP TELEFONLARI İLE YAPILMAYACAĞINA DAİR BİR GARANTİ YOKTUR` (ANKAHABER.NET)

EMO ERZİNCAN İL TEMSİLCİLİĞİ ÜYE TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Okunma Sayısı: 2221


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.