MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EKMEĞİME, SUYUMA, ENERJİME DOKUNMA


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Yönetim Kurulu Başkanımız Erdal AKTUĞ'un 11.02.2007 tarihli Kent Gazetesi Köşe Yazısı
 

Kentimizde bulunan Çınarcık Barajı ve Uluabat Kuvvet Tüneli Hidroelektrik Santralı (HES) 14 Mart 2005‘te, 40 yıl boyunca kullanılmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından ihaleye çıkarılmıştı. İhale sonucu, 05.09.2005‘te, 24927 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanarak, Uluabat Kuvvet Tüneli ve HES‘i 40 yıllığına AK Enerji üretim lisansı işlemi verilmişti.
Bu lisans verilme işlemi, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği‘nin 9. maddesinin 4. fıkrası ile 23. 07. 2004 tarihli "Elektrik Enerjisi Üretmek Amacıyla Aynı Bölge ve Aynı Kaynak İçin Yapılmış Birden Fazla Lisans Başvurusu Olması Halinde Seçim Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ" e istinaden gerçekleşmişti.
EMO, bu gelişmeler ışığında kamu kaynaklarının kamunun elinde kalması amacıyla yapılan özelleştirme işleminin kendisi ve usulüne yönelik itirazlarıyla gerek işlemin yürütmesinin durdurulması gerekse de işleme dayanak olan yönetmeliğin iptali için 14.10.2005‘te açtığı dava sonucu Danıştay 13. Dairesi, 01 Mart 2006‘da işlemin yürütmesinin durdurulması kararını vermişti. EPDK ise, Danıştay‘ın bu kararına itiraz etmiş, Danıştay 6 Temmuz 2006‘da bu itirazı reddetmişti. 
Yargı kararları gereği, Akenerji‘nin Çınarcık-Uluabat Kuvvet Tüneli ve Hidroelektrik Santralı ile ilgili hiçbir işlem yapma hakkı bulunmamaktadır. Ancak basına 23 Ocak 2007‘de  yansıyan haberlerde, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler‘in Orhaneli Çayı üzerinde yapılan Çınarcık Hidroelektrik Santralı‘nın Uluabat Kuvvet Tüneli‘nde incelemelerde bulunduğu, tünelin yapımını üstlenen Ak Enerji‘nin Genel Müdürü Önder Karaduman‘dan brifing aldığı, 11 kilometrelik tünelin bin 100 metrelik bölümünün delindiği ve 2009‘da tamamlanması planlanan projenin, 2008‘de bitirilerek elektrik üreteceği" bilgileri yer aldı. Tabii ki hidrolik kaynaklarımızı sonuna kadar kullanalım ancak yargı kararlarını hiçe sayarak, Akenerji‘nin Çınarcık‘ta faaliyetlerini sürdürmesine izin vermeyelim.
EMO Bursa Şubesi olarak, Anayasa‘nın "Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez" hükmünü tekrar hatırlatıyoruz. Bu hükme aykırı olarak bir mahkeme kararının uygulanmaması Anayasal suç teşkil etmekte, kararı uygulamayan kamu görevlilerinin kişisel olarak cezai ve tazminat sorumlulukları doğmaktadır.
Yargı organınca yürütmesinin durdurulmasına karar verilen lisans verme işlemiyle ilgili olarak, işlemin muhatabı tüzel kişinin yaptığı bütün faaliyetlerin durdurulması gerektiği açıktır. Aksi halde, dava sonucunda iptal kararı verilmesiyle, faaliyetine devam eden şirketle giderilmesi güç hukuki sorunların doğması kaçınılmaz olacaktır. Bu sorunlardan kaynaklanabilecek her türlü kamu zararı nedeniyle, yargı kararını uygulamayan kamu görevlilerinin kişisel sorumluluğu doğacaktır.
Ayrıca bu gelişmeler yaşanırken,18.07.2006‘da ve 26232 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan 5539 sayılı yasanın 1. maddesi ile 4283 sayılı yasaya geçici üçüncü madde eklenerek, HES‘lere yönelik ihale sürecinde yetki DSİ Genel Müdürlüğü‘ne verilmek istenmektedir. Bu geçici üçüncü madde ise; "Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"‘dir. 29.12.2006‘da, DSİ‘nin teklif verme toplantısı yapılmış, Muğla‘da PAK Enerji Üretimi San. Ve Tic. A.Ş.‘nin teklifi kabul edilip işleme alınmıştır.

Özetle ülkemizdeki HES‘lerin ihale sürecindeki mevcut usul, ülkenin doğal su kaynakları, özel kişilerin taleplerine bağlı olarak, elektrik enerjisi üretim amaçlı tahsis edilmektedir. Anayasa‘nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine ve Anayasa‘nın 168. maddesinde doğal servet ve kaynakların işletilmesindeki açıklığa aykırılık taşımaktadır. Bu nedenlerle 26 Ocak 2007‘de, 4283 sayılı yasaya geçici eklenen 3. maddenin iptali için ve bu maddeye istinaden uygulanan işlemin yürütmeyi durdurması için dava açtık.
Bu gelişmeler üzerine, Bursa Milletvekili Mehmet Küçükaşık, 07 Şubat 2007‘de  TBMM Başkanlığı‘na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler‘in yazılı yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu. Soru önergesinde, "Danıştay 13. Dairesi 1 Mart 2006‘da işlemin yürütmesini durdurma kararı verdi. EPDK bu karara itiraz etti ise de Danıştay, itirazı reddetti. Ancak, görülen odur ki, Danıştay‘ın bu kararının gereği yerine getirilmemektedir ve AK Enerji‘nin Çınarcık‘ta faaliyetlerini sürdürmesine izin verilmektedir.
Bu gelişmelere rağmen 22 Ocak 2007‘de Çınarcık Barajı çalışmalarını ziyaret etmiş olmanız da düşündürücüdür. Bu kapsamda; Danıştay‘ın vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı hangi dayanakla uygulanmamaktadır? Bakanlığınız tarafında AK Enerji şirketine, yürütmeyi durdurma kararı hatırlatılarak, çalışmaların durdurulması yönünde bir uyarı yapılmış mıdır? Barajın çalışmalarını izlemek üzere Çınarcık‘a ziyarette bulunmanız, hukuka aykırılığa destek vermek anlamına gelmez mi? İhalenin kamu yararına uygun şekilde yeniden yapılması düşünülmekte midir? Yapılacaksa hangi usulde yapılacaktır?" diye sorulmaktadır.
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak bu soruların cevaplarını bekler ve kamu kaynaklarının kamu eliyle yönetilmesi ve kullanılması için çalışmalarımıza ve hak arayışımıza devam edeceğiz.
"Türkiye Karanlıkta Kalmasın" kampanyamız çerçevesinde yetkilileri uyarıyor,  ekmeğime, suyuma  ve enerjime dokunmayın, diyoruz.


Çok Okunanlar


NİLBEL İLE EMO BURSA ŞUBESİ ARASINDA İNDİRİM PROTOKOLÜ İMZALANDI

ELEKTRİK ZAMMINA EMO BURSA ŞUBESİNDEN TEPKİ!

BURSA BALAT ATATÜRK KENT ORMANI’NDA ÜYELERİMİZLE BULUŞTUK

WIN EURASIA 2024 ENDÜSTRİ FUARINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

“NORMALLEŞME KAYYUMLA SAĞLANAMAZ” TMMOB BURSA İKK BASIN AÇIKLAMASI

ELEKTRİK ALT YAPIMIZ YANGINLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR

“İNGİLTERE’DE ELEKTRİK MÜHENDİSİ OLMAK” KONULU SÖYLEŞİ DÜZENLENDİ

EMO BANDIRMA TEMSİLCİLİĞİ VE UEDAŞ TOPLANTISI

Okunma Sayısı: 2152


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.