MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BU İNAT NİYE!


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Yönetim Kurulu Başkanımız Erdal AKTUĞ'un 25.02.2007 tarihli Kent Gazetesi Köşe Yazısı
 

Yazılı ve görsel basından ve komisyon üyelerinin açıklamalarından takip ettiğimiz kadarı ile Nükleer güç santrallerının yapılması ve Cargill ile ilgili inatlaşma devam ediyor. Yapılacak olanlar yasalara, yönetmeliklere, kamuoyuna, sivil toplum örgütlerine, meslek odalarına, halka yani her şeye ve herkese  rağmen yapılmak isteniyor.

Sayın Başbakanımız YASED‘in "Başarıya Giden Yolda Fırsatlar Ülkesi Türkiye" konferansının yabancı sermaye stratejisi ve Türkiye‘nin hareket planı toplantısında Cargill için gayretlerinin süreceğini bu konuya çok üzüldüğünü belirtti! Tarım arazisine kurulan ve mahkeme kararı ile durdurulan daha sonra yabancı şirketlerin tarım arazilerinde kurdukları tesislerde, ruhsatların yargı kararıyla iptal edilip edilmediğine bakılmaksızın etkinliklerini sürdürebilmelerine olanak sağlayan Toprak Koruma ve Arazi Kullanma Kanunu ile değişiklik yapılmıştı. Bu kanun değişikliği Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasa Mahkemesine taşınmış ve mahkeme ilgili maddenin yürürlüğünü durdurmuştu. Cargill A.Başkanı Bram Klaeijsen Türk mahkemelerini suçlayarak "Türk mahkemelerinin kanunları uygulamak yerine kanunlara meydan okuduğunu söylüyor." Bu ne cüret! Tamam, Türkiye bizim için değil, sizin için fırsatlar ülkesi; bunu istemesek de öğrendik artık, ama bu kadar da değil! Çok üzüldük Sayın Başbakanım, Bursa ve Türkiye için gayretimiz sürecek.
Çevre Komisyonu‘nda kabul edilen Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Yasa Tasarısı, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu‘nda görüşüldü. Tasarının geneli üzerinde yapılan görüşmeye, NKP üyesi  olarak Elektrik Mühendisleri Odası katıldı.

Komisyon toplantısında komisyon üyelerine, imza çalışmaları devam ettirilen, gelinen aşamada 50 bilim insanının imzaladığı "Nükleer Santral Karşıtı Bilim İnsanları Bildirisi" dağıtıldı. Komisyonda dağıtımı yapılan Nükleer Santral Karşıtı Bilim İnsanları Bildirisi‘nde bazı maddeler şu şekilde ;
1. Çok sınırlı ve düşük yoğunluktaki tıbbi ve endüstriyel amaçlı kullanımları dışında, çevreye yayılan zararlı radyasyonun en önemli kaynağı olan nükleer santral kazaları ve radyoaktif atıkları; karşılaştığımız çevre sağlığı risklerinin ağırlık derecesini gösteren "Risk Uzayı" dediğimiz bilimsel tabloda en ağır risk grubu olan hem "gözlemlenemez", hem de "denetlenemez" riskler arasındadır.

2. Nükleer santral ve zararlı radyasyon konusunda Türkiye‘nin hukuk metinlerinde nükleer suç ve cezası tanımlanmamıştır.

3. Enerji ve nükleer enerji yalnızca sanayi sektörünün değil; tarım, orman, turizm, sağlık gibi tüm sektörlerin içinde bir yerdedir. Yalnızca nükleer enerji ve sanayi sektörünün katkısı ve katılımıyla alınan kararlar ülke ve enerji sorunlarını çözemez.

4. Küresel ısınmanın çözümü nükleer santrallar değil; başta ABD, Rusya ve Çin olmak üzere tüm dünya ülkeleriyle birlikte ülkemizde de kömür, petrol ve doğalgaz tüketiminin ciddi olarak azaltılması ve bunun için de önce kamu ve özel sanayi kuruluşlarından başlayarak tüketim alışkanlıkları ve yaşam tarzlarımızda zorunlu değişikliklerdir. Küresel ısınmanın çözümü diye nükleer santral yatırımı yağmurdan kaçarken bataklığa saplanmaktır.

5.Nükleer santrallar, hiçbir ülkede sigorta şirketlerince sigortalanmaz; çünkü bir nükleer kaza sonucunda oluşacak ve kuşaklar boyu sürecek, Çernobil Felaketi‘nde olduğu gibi birkaç ülkenin ekolojik felaket bölgesi ilan edilmesine neden olabilecek insan ve çevre sağlığı kayıplarının maddi ve manevi boyutu, tahmin edilemeyecek ve karşılanamayacak ölçüde büyük olabilir.

6. Yüksek teknoloji ürünü olan, her türlü terörist saldırısına karşı korumalı makam arabası içinde bayıldığı sırada şoför ve korumalarının eğitimsizliği ve bilgi hatası nedeniyle hapis kalan başbakanımızın nasıl balyozla kurtarılmak zorunda kalındığı belleklerdedir. Bu durum, doğduğu ortamdan koparılmış bilginin nasıl yıkıcı eğilimler ve beklenmeyen sonuçlar taşıyabildiğine iyi bir örnektir. Her ülkenin enerji ve doğal kaynak, ekonomik, sosyo-kültürel, hukuksal, bilimsel, eğitilmiş insangücü ve ahlaki vb. altyapısı farklıdır. Nükleer santralların, zaten var olan yüzyıllar boyu radyasyon kaynağı olacak atıklarıyla, barışta ve savaşta, kaza ve düşmanca saldırılara maruz kalma riskleri ile ülkenin ekonomik bağımsızlığını tehlikeye düşürecek denli yüksek parasal kayıplara neden olabilme riskleri; eksik ve yetersiz alt yapısı nedeniyle ülkemiz için daha fazladır. Bu nedenle başka ülkeler örnek gösterilerek Türkiye‘ye nükleer santral kurulmamalıdır. Örnek gösterilecekse nükleer teknoloji ve santral sahibi ülkelerin teker teker örneğin ABD‘nin 1979 yılındaki Three Miles Island nükleer santralı kazasından sonra niçin nükleer santral yatırımlarının durdurduğu hiçbir yanlış anlamaya gerek bırakmayacak biçimde kamuoyuna açıklanmalıdır.

8. Nükleer santrallar, gerek yatırım ve işletme aşamasında; gerekse atıkları ve ekonomik ömür sonu sökümü yüzyıl süren radyasyonla kirlenmiş santral parçaları nedeni ile kirli, yatırımı ve ürettiği enerji maliyeti pahalı olduğu kadar tümüyle dışa bağımlı ve yakıt kaynakları sınırlı teknolojilerdir. Buna karşın ülkemiz doğal, aynı zamanda teknik ve ekonomik potansiyel bakımından hidroelektrik, rüzgar, güneş, biyokütle, biyoyakıt, biyogaz gibi çok daha bol, yeterli, ucuz, yerli, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına, yerli enerji üretme teknolojilerine ve büyük bir enerji tasarrufu potansiyeline sahiptir." denilmekte ve 14 madde ile açıklanmaktadır. Bunları biz değil bilim insanları söylüyor ve şu sonuca varıyorlar;
" Türkiye‘ye nükleer santral yapma kararı bilimsel değil, siyasal bir seçimdir." Ama tüm bunlara yani bilime, insanlığa, sivil toplum örgütlerine, meslek odalarına ve yine her şeye ve herkese rağmen yasa Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu‘ndan geçti. Biz de çok üzüldük Sayın Başbakanım ama nükleer santral yaptırmama  gayretimiz sürecek, sakın pes ettik sanmayın....


Çok Okunanlar


NİLBEL İLE EMO BURSA ŞUBESİ ARASINDA İNDİRİM PROTOKOLÜ İMZALANDI

ELEKTRİK ZAMMINA EMO BURSA ŞUBESİNDEN TEPKİ!

BURSA BALAT ATATÜRK KENT ORMANI’NDA ÜYELERİMİZLE BULUŞTUK

WIN EURASIA 2024 ENDÜSTRİ FUARINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

“NORMALLEŞME KAYYUMLA SAĞLANAMAZ” TMMOB BURSA İKK BASIN AÇIKLAMASI

ELEKTRİK ALT YAPIMIZ YANGINLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR

“İNGİLTERE’DE ELEKTRİK MÜHENDİSİ OLMAK” KONULU SÖYLEŞİ DÜZENLENDİ

EMO BANDIRMA TEMSİLCİLİĞİ VE UEDAŞ TOPLANTISI

Okunma Sayısı: 1910


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.