MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 MERSİN ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 MERSİN   NİĞDE   KARAMAN 
 

 
FORMLAR
 
ÜYELİK
 
SMM
 
TEMSİLCİLİKLER
 
MİSEM BAŞVURU FORMU
 
SMM YÖNETMELİĞİNDEKİ DEĞİŞİKLİK
 
RADYO
 
EN AZ ÜCRET TANIMLARI KİTAPÇIĞI
 

EMO Mersin Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 27

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

NÜKLEER ENERJİ SEMPOZYUMU "NÜKSEM 2007" SONUÇ BİLDİRGESİ HAZIRLANDI


 
19-20 Ekim 2007 tarihlerinde Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Nükleer Enerji Sempozyumu" Sonuç Bildirgesi hazırlandı. Sonuç Bildirgesi'ni yazımızın devamında bulabilirsiniz.
 

        NÜKLEER ENERJİ SEMPOZYUMU

       "NÜKSEM 2007"

         SONUÇ BİLDİRGESİ

Çağımızın yaşamsal bağımlılığı haline gelen elektrik enerjisi, temel ihtiyaçların karşılanması ve yaşamın sürdürülmesi için vazgeçilmez bir unsurdur.

Bu nedenle günümüz toplumlarında elektrik enerjisi, kalkınma ve sosyal gelişme açısından yaşamsal bir girdi olarak kabul edilir.

Elektrik enerjisinin yeterli, güvenilir, tüm toplumsal kesimler için erişilebilir bir şekilde temini ve bunun sürdürülebilir olması ülkelerin öncelikli konuları arasında olmalıdır.

Bu anlamda enerjinin planlama ve yönetim boyutları önem kazanmaktadır.

Ülkemizde ise enerji üretimi talebinin karşılanmasına yönelik projeler ve tercihler hala tartışılmaktadır.

Uzun zamandır ülke gündemini meşgul eden ve sürekli gündeme getirilen nükleer enerji ise ülkedeki tartışmaların odak noktası olmuştur.

Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ve Mersin Üniversitesi ile birlikte 19-20 Ekim 2007 tarihinde Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi‘nde düzenlemiş olduğu Nükleer Enerji Sempozyumu, Sempozyum Bilim Kurulu tarafından kabul edilen 19 bildiri ile iki gün boyunca devam etmiştir.

EMO bu tartışmalara projektör ışığı tutmak, farklı gerekçe ve nedenlerle dahi olsa bu konunun her kesiminden katılımcılar davet edilerek, nükleer santrallerin özgürce tartışılmasını sağlamak üzere bilimsel ve siyasal bir tartışma kürsüsü oluşturmuştur.

İki gün boyunca nükleer enerji, konusunun tüm boyutları ile tartışılmış, uzman ve akademisyenler bildirilerini sunmuş, sunulan bu bildirilerin ışığında final olarak düşündüğümüz "Dünya‘da ve Türkiye‘de Nükleer Enerji Tartışmaları" konulu panel ile nükleer enerji tercihi tartışılmıştır.

Gerek sunumlarda ve gerekse panelde izleyici açısından ele alındığında, belki de güncel bir konu olması nedeniyle, önemli oranda katılımın sağlandığı, panelde dahil olmak üzere bütün oturumların izleyiciler tarafından titizlikle takip edilerek izlendiği gözlenmiştir.

1950 li yıllardan sonra dünyayı saran ekonomik büyüme dalgası 1970 lerde petrol krizi ile karşılaşınca nükleer enerji kurtarıcı olarak görülmüştür.

Ancak 26 Nisan 1986 yılında ÇERNOBİL nükleer santralin da meydana gelen kaza dünya genelinde olumsuz bir yankıya yol açmış ve tüm ülkelerde nükleer alanda yapılan çalışmalar açısından bir dönüm noktası olmuştur.

Kaza sonrasında bazı uzak doğu ülkeleri dışında yeni nükleer santral siparişleri durdurulmuş, başlangıç aşamasındaki bazı projeler iptal edilmiş, inşaatı bitirilerek işletme aşamasına gelen bazı santraller ise devreye alınmadan kapatılmıştır.

İsveç, Almanya ve diğer bir çok Avrupa ülkesi işletmede ki mevcut nükleer santrallerin belirli bir süre içinde devreden çıkarılması yönünde kararlar almışlardır.

Nükleer santraller ve diğer fosil enerji kaynakları çok büyük ve geri dönülemez bir çevre kirliliği, risk ve toplumsal maliyet yaratmaktadır.

Nükleer enerji üretim teknolojisi, birçok bilimsel çalışma ve raporlarla da belirtildiği gibi,  yarattığı çevre sorunları, taşıdığı riskler ve maliyetlerinin çok yüksek olması net bir şekilde ifade edilmiş, dolayısı ile birçok ülkenin enerji planlamalarından çıkarılmıştır.

Ayrıca nükleer enerjinin; sonlu, finansman, yatırım, işletim, söküm maliyetleri açısından en pahalı, yakıt ve teknoloji olarak dışa bağımlı oluşu, hala çözülemeyen radyoaktif sorunu, ekolojik dengeyi bozması nedeniyle ve üretim güvenirliği,  kaza, risk, terör açısından da en tehlikeli enerji üretim teknolojisi olduğu yaşanmış, anlaşılmış ve kabul edilmiştir.

Bu çerçeve de, ulusal kaynakların etkin, verimli ve rasyonel kullanımları ülkelerin enerji yönetimleri için hayati önem taşımaktadır.

Bu gerekçelerden yola çıkarak, ülkemizin enerji politikasının yeniden yapılandırılmasının gerektiği, ülkemiz enerji ihtiyacının tespitinde önceliklerimiz ve tercihlerimiz artık popülerliğini kaybetmiş nükleer enerji ve fosil enerji kaynakları yerine, planlı, yerli, temiz, ucuz, çevreci, etkin, verimli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim sisteminin sağlanması yolunda önemli ve kalıcı adımlar atılması gerektiği konusunda hedef belirtilmiştir.

Bunu sağlamak içinde enerji sektörüne yön veren karar vericiler ile birlikte ilgili meslek odaları ve diğer bütün ilgili kurumların da yer alacağı yeni bir" Ulusal Enerji Politikası" acilen oluşturulmalıdır.

NÜKSEM Yürütme Kurulu



EMO MERSİN ŞUBE YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ DOÇ. DR. ALKAN ALKAYA ENERJİ TASARRUFU HAFTASINDA ENERJİ TASARRUFU VE ENERJİNİN VERİMLİ KULLANIMI İLE İLGİLİ SUN RTV / İÇEL TV ORTAK YAYİNİNDA TUĞBA YÜRÜK İLE GÜN IŞIĞI PROGRAMINA KONUK OLDU

22.01.2024
 


Çok Okunanlar


TOROSLAR KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULUNA EMO MERSİN ŞUBEMİZİ TEMSİLEN BAŞKANIMIZ DOÇ. DR. ALKAN ALKAYA SEÇİLDİ.

2024 YILININ İKİNCİ YARISINA İLİŞKİN ÜCRET TANIMLARI

DAĞITIM BEDELİ FATURAYI ÇÖKERTTİ

ELEKTRİK ZAMLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMAMIZ YEREL BASINDA

EMO MERSİN ŞUBEMİZ 14. DÖNEM İLK DENETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

ŞUBEMİZ 14.DÖNEM ENERJİ KOMİSYONU 1.TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ.

YAZ AYLARININ KORKULU RÜYASI HAVUZLARDA MEYDANA GELEN ELEKTRİK TEHLİKELERİNE KARŞI ŞUBE BAŞKANIMIZ DOÇ. DR. ALKAN ALKAYA UYARILARDA BULUNDU.

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ YAYIN KURULU TOPLANTISINA ŞUBEMİZDEN BAŞKANIMIZ DOÇ. DR. ALKAN ALKAYA VE GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU ÜYEMİZ HANİFİ YAYICI KATILDI.

TARSUS KENT KONSEYİ EMO TARSUS TEMSİLCİLİĞİMİZE ZİYARETTE BULUNDU.

EMO MERSİN ŞUBE 14. DÖNEM YÖNETİM KURULU OLARAK MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FEN İŞLERİ DAİRE BAŞKANI SN. SERDAR GÖKPINAR`I ZİYARET ETTİK.

Okunma Sayısı: 1263


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.